duminică, 11 noiembrie 2018

Bagatele insinuate printre gânduri

Imagini pentru bagatela

   MOTTO: „Trei oameni pot păstra un secret cu condiția ca doi dintre ei să fie morți.” (Benjamin Franklin)

   Exagerând un pic în mania asta a mea de a da citate, astăzi am bagatelizat de-a dreptul acest obicei. Pornind de la motto, cu care sunt de acord, m-am tot gândit în ultimul timp că sinceritatea mea (și, mai ales, credința mea că mi se răspunde cu aceeași monedă) nu mi-au adus decât necazuri, pentru că, în general, oamenii mint. Și nu știu să țină un secret. Dar nu despre asta vreau să fac vorbire acum, ci despre lucrurile mărunte care ne alcătuiesc viața. Fac acum o mică paranteză și dau mai jos accepțiunile cuvântului „bagatelă”, apoi voi continua. Deci:
   Bagatelă s.f. Pl: ~le / E: fr bagatelle. 1. Întâmplare de mică importanță. Sinonim: fleac. 2. (Reg.) Dantelă ușoară, lucrată de mână. Sinonim: horbotă. 3. Piesă muzicală instrumentală de scurtă durată, de obicei cu conținut liric. 4. Obiect de mică importanță. 

    Așa, deci faptul că acord atenție lucrurilor mărunte, eu îl consider destul de pozitiv. Doar că uneori, pierd din vedere imaginea de ansamblu, deci lucrurile importante. Dar, ceea ce alții consideră un lucru mărunt, pentru mine are câteodată înălțimea și accesibilitatea Everestului. Am căutat muuuulte citate pe această temă, dar sunt ușor confuză după citirea lor. Voi ține minte câteva și voi încerca să nu mă mai las afectată de oamenii „mărunți” care mint și nici de lucrurile mărunte sau pe care eu le voi considera așa. Ia uitați aici păreri:

  „Dacă nu poți să faci lucruri grandioase, atunci încearcă să faci lucrurile mărunte de o manieră grandioasă.” (Maica Tereza)
  „Bucură-te de lucrurile mărunte. Pentru că, într-o zi, ai putea să privești înapoi şi să-ţi dai seama că erau lucruri mari.” (Robert Brault)

  „Trebuie să vă gândiți la „lucrurile măreţe” în timp ce faceți lucruri mărunte, pentru ca ele să se îndrepte spre făgașul dorit.” (Alvin Toffler)
  „Lucrurile mărețe nu se fac din impuls, ci dintr-o serie de lucruri mărunte adunate laolaltă.” (Vincent Van Gogh)
  „Omul este, conform naturii lui, înclinat spre anumite lucruri, unele dintre ele chiar foarte mărunte, dar aceste lucruri, oricât de mărunte ar fi, înseamnă pentru el viața ori tot ce poate fi mai bun în viață. (Theodore Fontane)
  „Tactul este bunul-simț în lucrurile mărunte.” (Iulia Hașdeu)
  „Lucrurile mărunte au importanța lor, dar aproape întotdeauna din cauza lucrurilor mărunte le pierdem din vedere pe cele importante. (Feodor Dostoievski)
  „Lucrurile mărunte afectează mințile mărunte.” (Benjamin Disraeli)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...