duminică, 4 iunie 2017

Pogorământ asupra gândurilor



Imagini pentru pogorarea sfantului duh

 De câteva zile tot încerc să mai scriu ceva aici, pe blog. Nu am avut nici timp căci, „iertându-ne” ploile vreo patru zile, am tot lucrat pe afară, prin grădină. Dar adevăratul motiv a fost că nu am avut inspirație. Mi se părea că bătutul câmpilor, pe care-l practic aici cu mare avânt, nu e de ajuns. O idee în jurul căreia să „brodez” cu vorbe mi-ar fi fost de folos. Azi, fiind sărbătoare, m-am gândit să încerc oarece „broderie”. După ce am citit (gugălind) ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în această zi a Pogorârii Sfântului Duh (numită și Cincizecimea sau Rusaliile), mi-am pus gândurile să facă popas asupra termenului „pogorâre”. Și iată ce am găsit: „Deși termenul „pogorâre“ are și sensul de coborâre, nu este doar atât. Teologic, „pogorârea” este mai bine înțeleasă dacă ne referim la un termen înrudit: pogorământul. Adică renunțarea la o anumită regulă, cu scop de apropiere, de suprimare a unei distanțe, dată de o etichetă sau o ierarhie. Astfel, Rusaliile sunt momentul în care Dumnezeu își împlinește promisiunea de a fi pururi cu noi, oamenii, prin Duhul Sfânt pe care îl trimite în lume, întemeind Biserica Sa. Tocmai de aceea preoții, ca unii ce sunt slujitori și purtători de Duh Sfânt, sunt chemați să se pogoare permanent, cu dragoste, peste comunitatea credincioșilor, trecând peste considerentele lumești ale etichetei.” (Părintele Eugen Tănăsescu, în articolul „Cine este Duhul Sfânt” - crestinortodox.ro).

 Azi e o zi plină de binecuvântări pentru noi toți. Și e o zi de vară, liniștită, cu soare arzător, și cu „ceva anume” care mie îmi aduce în suflet o maree de pace și împăcare. E unul dintre momentele acelea care ai vrea să dureze cât mai mult. Dar, ca să fiu sinceră, știu că nu va dura. Sunt sinceră și „optimistă”, ca de obicei. Dacă mă gândesc bine, nu sunt nici o pesimistă convinsă, deci nu rămâne decât să trag concluzia că am perioade când, așa cum susțin specialiștii că se întâmplă la toți oamenii, sunt influențată mai mult de emisfera dreaptă a creierului (și atunci sunt pesimistă) și perioade când la „conducere” este emisfera stângă (care, se pare că se „ocupă” cu gândurile optimiste). Voi încheia micile însemnări de azi cu un citat din Biblie despre această însemnată zi: „Iar în zilele din urmã, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste tot trupul și fiii voștri şi fiicele voastre vor prooroci şi cei mai tineri ai voștri vor vedea vedenii şi bătrânii voştri vise vor visa. Încã şi peste slugile Mele şi peste slujnicele Mele voi turna, în acele zile, din Duhul Meu şi vor prooroci. Şi minuni voi face sus în cer şi jos pe pãmânt semne: sânge, foc şi fumegare de fum. Soarele se va schimba în întuneric şi luna în sânge, înainte de a veni ziua Domnului, cea mare şi strãlucitã. Şi tot cel ce va chema numele Domnului se va mântui.”(Fapte 2, 1-13)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...