vineri, 12 octombrie 2012

Gânduri de insomniac


      M-am gândit ce aş putea să mai scriu. Întâi mi-a venit în minte titlul. Din cauză că uit îngrozitor, nu sunt sigură dacă-mi aparţine sau l-am mai văzut undeva. De potrivit nu mi se potriveşte, pentru că eu dorm ca un copilaş (varianta optimistă şi suavă) sau în nesimţire (varianta realistă şi dură). Fapt e că dorm. Gândurile îmi zumzăie prin cap ziua. În ultima vreme au fost destul de paşnice. Dar nu aşa interesante ca să le împărtăşesc şi altora. Uitându-mă pe un site (ziare.ro), pentru a vedea ce se mai petrece pe la noi şi prin lume (dar, sinceră să fiu, mai mult interesându-mă prognoza vremii şi recomandările pentru spectacole şi cărţi), am găsit ştirea următoare:
       "Un haiku (poezie tradiţională japoneză) scris de românul Eduard Tara, în varsta de 41 de ani, a câştigat marele premiu la concursul Japonia - Uniunea Europeana de haiku în limba engleză. Poezia lui Eduard Tara a fost aleasă din cele 523 de creaţii ale unor poeţi din Japonia şi din cele 27 de state membre ale UE. Câştigatorul a obţinut o excursie în staţiunea cu pârâuri fierbinţi Dogo din Matsuyama, în vestul Japoniei. Localitatea este considerată locul de naştere al haiku-ului modern în Japonia.
Poezia lui Tara sună astfel în limba română:
          Deschizând o hartă
          Petalele de cireş leagă
          Europa si Japonia.
      Opera literară a câştigat, pe lângă marele premiu, aprecierea entuziastă a unui membru al juriului, care a afirmat că cireşii înfloriţi "trimit la calea aventuroasă pe care un poet de haiku şi un călător însoţitor ar trebui să o întreprindă".
       Daaa! Printre atâtea jigniri, atât dispreţ nemeritat, atâta neluare în seamă şi negare a virtuţilor noastre ca popor, printre poze cu ţigani furând, manelişti, aurolaci, şosele cu gropi, câmpuri în paragină şi păduri vandalizate, iată că am citit şi o ştire care mi-a mers la suflet.


         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...