vineri, 29 decembrie 2023

Trei (ori trei) gânduri la sfârșit de decembrie

 

politica struțului

MOTTO: „Fă în fiecare zi un lucru pe care nu vrei să îl faci; e regula de aur dacă vrei să te obișnuiești să îți faci datoria fără să suferi.” (Mark Twain)


        În aceste trei zile rămase din anul acesta o să încerc să revin cătinel (sau, mai degrabă, târâș-grâpiș) la blogul meu. Am avut niște săptămâni, în decembrie, de care chiar nu vreau să-mi mai amintesc. Dar mărturisesc că m-au marcat. Nu știu dacă o să am trei gânduri coerente în fiecare dintre aceste zile, dar o să le caut și tot o să le trec aici, cu speranța că ele se vor multiplica și voi reuși, la anul, să scriu ceva mai de Doamne-ajută. Primul gând, desigur, a fost să „deschid” Dexonline și să văd ce mai e cu expresiile și cuvintele lui. Expresia care mi-a plăcut este...

Politica struțului – Expresie veche, cu obârșie neprecisă. Înseamnă a-ți închipui că poți evita un pericol, dacă refuzi să-l vezi, întocmai cum struțul crede că se ascunde în întregime, dacă își bagă capul în nisip. „Asta nu înseamnă să procedăm asemenea struțului, așteptând ca uriașa clepsidră a timpului să fi strecurat întreg nisipul…” (Marcel Breslașu). Sursa: CECC (1968).

Cuvântul lunii a rămas RECTANGULAR.

Cuvântul aleatoriu:

ALDAN, aldani, s. m. (Reg.) Cânepă de toamnă care produce sămânță (Cannabis sativa). [Var.: hăldan s. m.] – Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

INFIRMITATE, infirmități, s. f. Starea celui infirm; defect fizic congenital sau dobândit în urma unui accident, a unei boli etc.; beteșug, betegeală, betegie; invaliditate. ♦ Fig. Slăbiciune morală, imperfecțiune. – Din fr. infirmité, lat. infirmitas, -atis. Sursa: DEX '09 (2009).

P.S. Al doilea gând este că, în contradicție cu zisele fostului președinte, Traian Băsescu, la noi iarna e ca vara, zilele trecute „năvălind” peste Domneștiul meu vreo + 15 grade Celsius. Aștept cu interes „gerul Bobotezei”. Iar al treilea gând de azi este că mai bine mi-aș fi văzut de treabă, pentru că înșir numai platitudini.

 Bancul zilei:

- Mărite Ramses, a venit un emisar cu un papirus.

- Ce scrie în el?

- Ochi, șarpe, valiză, lună, ochi.

- Aoleu, soacră-mea zice că vine pe la noi!

© imagine Ștefan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...