vineri, 1 aprilie 2016

Gânduri despre decaloguri

 

Imagini pentru liste Zilele trecute am scris aici un fel de început de idee care mi-a venit în minte, şi anume despre decaloguri. Am citat întâi cele zece porunci scrise în "Biblia" noastră, apoi zece dintre "Legile lui Zamolxis" (care sunt, de fapt, patruzeci şi cinci). Voiam să arăt că sunt unele asemănări şi, mai ales, voiam să învăţăm împreună ceva din asta, şi să încercăm să bifăm în minte poruncile la care chiar ne supunem. Ei bine, tot lucrând prin grădină, am început să mă întreb cum au ajuns oare acele Legi ale lui Zamolxis la noi, pentru că e ştiut că dacii nu aveau o scriere. Am tot căutat răspunsuri prin cărţi sau pe Internet, dar tot nu sunt lămurită. Şi, recunosc, nici nu vreau să "sap" mai mult, să insist cu căutarea, căci nu am timp şi nici răbdare. Azi reiau ideea, vă reamintesc, deşi ştiu că nu e nevoie, cele zece porunci biblice şi voi scrie, timp de zece zile (dar nu la rând, că acum e vreme bună de grădinărit), tot ca un fel de decalog, nişte vorbe foarte înţelepte ale lui Solomon Marcus. Deci: 
      Cele zece porunci: 1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai alți dumnezei afară de Mine. 2. Să nu-ți faci chip cioplit, nici altă asemănare, nici să te închini lor. 3. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert. 4. Adu-ți aminte de ziua Domnului şi o cinstește. 5. Cinstește pe tatăl tău şi pe mama ta, ca bine să-ţi fie şi mulţi ani să trăieşti pe pământ. 6. Să nu ucizi. 7. Să nu fii desfrânat. 8. Să nu furi. 9. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău. 10. Să nu doreşti casa aproapelui tău; să nu doreşti femeia aproapelui tău, (...) şi nimic din câte are aproapele tău.   
      Iată ce spune un site,  didactic-educational.blogspot.ro, despre Solomon Marcus: "Solomon Marcus (1 martie 1925, Bacău – d. 17 martie 2016) este autorul unor numeroase studii interdisciplinare ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale etc. A publicat peste 50 de volume în România şi aproximativ 400 de articole în reviste științifice şi de specialitate. Cărțile sale au fost traduse în multe țări ale lumii şi opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori".                                                                      
Şi acum să-l citez şi eu pe Solomon Marcus care spune în „Cele zece nevoi umane”: „Avem cele zece porunci. În complementaritate cu ele, propun zece nevoi umane. Ele îşi au rădăcinile în copilărie. Ar fi trebuit să facă obiectul educaţiei şi învăţării, la toate vârstele. Dar nu prea se întâmplă acest lucru. Poate ne aude cineva; acum, la acest moment al unui nou început.                          
   1. Nevoia de a da un sens vieţii, la nivel elementar. Măcar o dată pe zi savurează faptul că respiri ; că priveşti cerul şi pământul ; că te mişti ; trăieşte-le ca mari evenimente. Bucură-te că ai schimbat un zâmbet cu un copil care a trecut pe lângă tine. Toate acestea să-ţi fie suficiente pentru a simţi că viaţa are un sens, că merita să fie trăită, că este un dar pentru care cei care te-au adus pe lume şi te-au crescut au dreptul la iubirea şi recunoştinţa ta    
(VA URMA)                                                         





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...