duminică, 23 februarie 2025

Toate gândurile-mi fug de lazaret

 

MOTTO: „Oamenii nebuni sunt mereu siguri că sunt sănătoși, numai cei sănătoși sunt capabili să admită că sunt nebuni.” (Nora Ephron)

Poza aceasta de mai sus (foarte nimerită pentru vremurile „nebune”/ ne-bune pe care le trăim de vreo câțiva ani încoace) am mai folosit-o în trecut. Da, și citatul l-am mai folosit (aș zice că tot în sensul de „mi-a fost de folos”), dar acum le reiau pentru că îmi fac gândurile să zâmbească. Destul de amar și forțat, dar este un zâmbet, totuși. În postarea de ieri m-am adresat doar mie însămi (hm), căci deja mi-e teamă să mai discut cu cineva vreun subiect ce nu se referă la starea vremii, la sănătate sau la treburi gospodărești. Nici despre cărți sau filme nu mai poți schimba o părere cu cineva, pentru că totul se interpretează și discuția devine ceartă. Cuvântul zilei, vă spun sincer, mi-a adus fiori reci pe „coloana vertebrală” (mda, uite-așa, n-am vrut să zic „șira spinării”), amintindu-mi de anii Coronavirusului (sau cum o fi mai fost denumit), adică de spaimă, de minciuni, de manipulare, de nesfârșitele discuții în contradictoriu, de morți și de durere. Eu, ca și gândurile mele, mă tem să nu ajungem, împreună cu mulți alți oameni (care se cred sănătoși la cap sau care chiar sunt nebuni) într-un fel de lazaret, de unde nu am mai avea scăpare. E o figură de stil, nu se referă nici la politică, nici la modul de guvernare de la noi, nici măcar la cei care plimbă, în lesă, niște imaginare (sau reale) găini cu pălăriuță. Bine, acum voi încheia, scriu un banc (vechi) și apoi cuvintele din Dexonline.

😊👇👆

Un călător ostenit ajunge, pe la miezul nopții, la hanul „Gheorghe și Balaurul”. Bate la ușă, i se deschide într-un târziu și o figură feminină burzuluită întreabă:
- Ce vrei?
- Aș dori să rămân peste noapte la han și, dacă ați avea, și o farfurie cu mâncare.
- N-avem!
Și femeia îi trântește ușa în nas. Bate din nou la ușă, i se deschide, și aceeași figură feminină se răstește la el:
- Acum ce mai vrei?
- N-aș putea să vorbesc și cu Gheorghe?
👇 

Cuvântul aleatoriu:
ZURZUR, zurzuri, s.m. (Pop.) Podoabă. Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

👇👆

Zúrzur m. (d. zuruĭ, adică „ornament, care zuruĭe”, apoĭ și alt-fel. Var. țurțur și zorzon. V. cĭucure). Buc. Pl. Zorzoane, canafurĭ, cĭucurĭ la harnașament. (Teod. P. P. 149). Sursa: Scriban (1939).

👇👆

ȚURȚUR, țurțuri, s.m. 1. Sloi mic de gheață de formă prelungită și ușor ascuțită spre vârf, care se formează de-a lungul streșinilor sau pe ramuri, prin înghețarea imediată a apei care se scurge. 2. (La pl.) Franjuri. 3. Jgheab prin care curge apa (la fântână). (Var.: țurțure s. m.) Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

👇👆

ZORZON, zorzoane, s.n. (Mai ales la pl.) Podoabă lipsită de valoare și fără gust. Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

👇 

Cuvântul zilei:

LAZARET s.n. (Rar) Loc izolat pentru persoane presupuse a fi contaminate de o boală contagioasă; loc de carantină. [Pl. lazarete./ cf. fr. lazaret, it. lazzaretto]. Cheia alegerii: În anul 2020, China închidea orașul Wuhan cu cei 9 milioane de locuitori ai săi, într-un efort întârziat de a controla epidemia de COVID-19.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care invocă prezumția de nevinovăție

MOTTO: „ Munca îl scutește pe om de trei mari rele: plictiseala, viciul și sărăcia. ” (François-Marie Arouet de Voltaire) De ce vor gânduril...