joi, 13 februarie 2025

Două gânduri în TGP

Transportat în câteva ore, cu o viteză ameţitoare, din închisoarea Lefortovo, din Marea Zonă Sovietică înconjurată cu sârmă ghimpată, în căsuţa de la ţară a lui Heinrich Böll, m-am pomenit încercuit de sute de ziarişti care aşteptau de la mine declaraţii fulminante; într-un mod neaşteptat chiar şi pentru mine, le-am răspuns: am vorbit destul în Uniunea Sovietică, acum tac.” (Aleksandr Soljenițîn)


Ieri, după ce am căutat (și am găsit) cuvintele zilei în Dexonline, mi-am amintit că nu am nimic de mâncare, deci am purces cătinel spre bucătărie pentru a „presta” o supă-cremă de dovlecei și o friptură de pui la cuptor. După alte acțiuni „utilitar-gospodărești”, făcute cam în fugă, din cauza gerului de-afară, și după ce am mâncat de prânz, cheful meu de a scrie pe blog se dusese pe Apa Sâmbetei. Deci acum voi scrie aici și cuvintele de ieri, și cele de azi, plus niște completări ale mele, plus un citat, plus o expresie pe care am vrut să o folosesc în titlu, dar am renunțat (o să vedeți de ce), plus două bancuri. Destul, nu? 

💬👇

Cuvântul aleatoriu (de ieri): (A) RETUȘA, retușez, vb. I. Tranz. A face un retuș; p. gener. a îndrepta, a corecta, a perfecționa. Din fr. retoucher. Cheia alegerii: Abraham Lincoln, primul președinte republican din istoria Statelor-Unite, s-a născut în 1809. Celebrul portret, care îl prezintă pozând cu mândrie în biroul său, este de fapt un montaj și, fără îndoială, prima fotografie propagandistică retușată: e capul lui Lincoln, dar corpul aparține unui senator, John Caldwell Calhoun, pe care fotograful l-a considerat mai arătos.

💬👇

Cuvântul zilei (de ieri): (A) MEMORA, memorez, vb. I. Tranz. A reține în memorie (depunând un efort, învățând anume); a ține minte, a memoriza. – Din lat. memorare, fr. mémorer. Sursa: DEX '09 (2009).

💬👇

Cuvântul zilei (de azi): (A) UȘUI, ușuiesc, v. t. A da afară pe ușă (pe cineva); a goni, a alunga. Cheia alegerii: Pe 13 februarie 1974, Aleksandr Soljenițîn a fost expulzat din Uniunea Sovietică în Republica Federală Germania, după ce i-a fost retrasă cetățenia sovietică, ca urmare a publicării în Franța a cărții sale Arhipelagul Gulag, care descrie regimul lagărelor de concentrare sovietice.

💬👇 

Cuvântul aleatoriu (de azi): GROS-PLAN, gros-planuri, s.n. (Cinema) Mod de încadrare în tehnica filmării, în care fotograma cuprinde numai un detaliu sau fața personajului. [Pronunție: groplan, groplanuri]. Din fr. gros-plan. Sursa: DEX '09 (2009).

👇 

În cinema, ca și în fotografie, un gros plan/ prim-plan (numit uneori close-up, termen englezesc) este o încadrare care izolează o parte a corpului uman (față, mână, picior etc.) sau un obiect (de dimensiuni mai mult sau mai puțin mari). Este o încadrare intimă, cu valoare estetică maximă, care dezvăluie calități fizice sau defecte. (...) Dar această încadrare poate avea și virtuți dinamice într-o scenă de acțiune, prin accentuarea unui detaliu dramatic (de exemplu, o mână apucă o armă).” (Sursa: Wikipedia)

💬👇

A bate fierul cât e cald, după cum știm, înseamnă a profita de o oportunitate, căci s-ar putea ca această oportunitate să nu mai apară. Cred că expresia poate fi din vremea fierarilor artizani, care potcoveau caii ţăranilor, iar potcoavele trebuiau realizate la temperaturi ridicate și din fier bătut strașnic.

😊

Două prietene stau de vorbă:
- Ai auzit, fată? Cineva a zgâriat mașina fostului tău iubit cu o cheie!
- Am auzit. Doar că a fost șurubelniță...

😊

Fiul adolescent are o ceartă cu părinții:
- Uite ce e, m-am săturat să fiu tot timpul cu voi, să fiu dădăcit la orice pas! Să mi se spună ce să fac! Eu am nevoie de libertate! De aer! De romantism, băutură și femei! Gata! Plec! Și să nu îndrăzniți vreunul din voi să mă opriți!
Fiul se îndreaptă hotărât spre ușă, dar taică-său îl ajunge din urmă. Fiul zice, nervos:
- Tată, ți-am zis, nu încerca să mă oprești!
Tatăl:
- Fiule, eu nu te opresc, EU VREAU SĂ MERG CU TINE!

😊 P. S. Nu, nu este cel de-al treilea banc, ci niște gânduri ale mele, ce zâmbesc foarte mulțumite, o dată pentru că au mai aflat câteva „chestii” noi (planuri/ încadrări de filmare, „prima fotografie propagandistică retușată” și altele). Poza este ilustrarea din Wikipedia a planurilor de filmare, iar termenii sunt în franceză. Bun, i-am priceput pe toți, până la TGP. Când l-am întrebat pe Google, mi-a zis ceva de analize medicale, transaminaze etc. Puah! Nu! Nu-i bine! Până la urmă, am aflat: TGP - très gros plan. Pe mâine...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri cu gândul la somn

MOTTO: „ Somnul este un magician priceput, schimbă proporțiile lucrurilor și distanțele lor. ” (Jose Saramago) Dintru început, vă rog să mă ...