sâmbătă, 1 februarie 2025

Gânduri aproape superflue

                👀👂💭

Începe astăzi ultima lună din acest ciudat anotimp ce a făcut trecerea dintre anii 2024 și 2025, anotimp care nu prea poate fi numit IARNĂ. Nu prea poate fi numit în niciun fel. Între timp (hm), iată că a început Anul Nou chinezesc și, bineînțeles, ca să mă amuz, m-am interesat cum o să-mi meargă mie în viitor. Deci, am trecut în revistă mai multe zodiace și am spicuit câte ceva. Hm! Apoi am să scriu cuvintele din dexonline.ro, plus unele drept „bonus” și... cam atât!
👇
În zodiacul chinezesc, Luna nouă din 29 ianuarie marchează începutul zodiei Șarpelui de Lemn, care va domina întregul an 2025. Zodia Șarpelui va dura din 29 ianuarie 2025 până pe data de 16 februarie 2026. (...) Marea sărbătoare asiatică durează 15 zile, iar chinezii se bucură de cea mai lungă vacanță din an. În această perioadă, ei petrec alături de familie și de prieteni, se bucură de tot felul de distracții în aer liber, festivaluri, procesiuni, dar și de tradiții care vor aduce noroc, sănătate și prosperitate!
(...) Nativii zodiei 
vor fi favorizaţi de Anul Nou chinezesc 2025, dar vor trece şi prin situaţii critice şi schimbări imprevizibile. Înţelepciunea Şarpelui înclină spre moderaţie, prudenţă, în special financiară, şi diplomaţie. Cu paşi mici, Şarpele va reuşi să progreseze în tot ceea ce îşi doreşte, dar nu va obţine nici averi fabuloase, nici succese răsunătoare în carieră. Cu toate acestea, viaţa lui va fi mai echilibrată, iar situaţia materială se va îmbunătăţi treptat. În dragoste, Şarpele este sfătuit să nu facă nicio schimbare radicală sau să se impună în faţa persoanei iubite, chiar dacă dorinţele lui i se par mai importante decât orice altceva.”
👇
Cuvântul aleatoriu:
(A) AGHESMUI (aghesmuiesc) I. vb. tr. ⛪ 1 A stropi cu agheasmă ¶ 2 Mold. familiar iron. A trage o bătaie. Ex: Îl aghesmuesc cu astă labă cum o numești d-ta (ALECS.) ¶ 3 Bucov. familiar A fura. Ex: despre un lucru furat se zice „l-a aghesmuit” (VDR.) II. Vb. refl. familiar iron. A se ameți, a se chercheli. Sursa: CADE (1926-1931).
👇
Cuvântul zilei:
VEXATORIU, -IE, vexatorii, adj. (Livr.) Care vexează, contrariază; jignitor, ofensator. – Din fr. vexatoire. Cheia alegerii: Cuvântul „intelectual” a apărut pentru prima dată (cu sens peiorativ) în cultura politică franceză, sub pana scriitorului Maurice Barrès, într-un text intitulat „Le manifeste des intellectuels” („Manifestul intelectualilor”), publicat în Le Journal, numărul din 1 februarie 1898. Polemistul îi ataca pe „petiționarii” care au luat atitudine public în afacerea Dreyfus, considerând că era de datoria lor să reacționeze împotriva nedreptății făcute ofițerului francez evreu, victima unei înscenări judiciare.
👇
INTELECTUAL, -Ă, intelectuali, -e, adj., s.m. și f. 1. Adj. Care aparține intelectului, care se referă la activitatea minții, la intelect. 2. Adj., s.m. și f. (Persoană) care, prin preocupări sau profesie, își folosește creator intelectul; persoană a cărei principală sursă de existență o formează munca intelectuală. Pr.: in-te-lec-tu-al. Din fr. intellectuel, lat. intellectualis. Sursa: DEX '09 (2009).
👇
SUPERFLUU, -UĂ, superflui, -ue, adj. (Livr.) Care este de prisos, inutil. [Acc. și: superfluu. – Pr.: -flu-u] – Din lat. superfluus, fr. superflu. Sursa: DEX '09 (2009).
👍
(Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/cand-incepe-anul-nou-chinezesc-2025-5146272)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multe gânduri despre băbisme, chatboți și crafle

MOTTO: „ Cred, pur și simplu, că o anume parte a Sinelui uman sau a sufletului nu este guvernată de legile spațiului și timpului. ” (Carl Ju...