luni, 24 februarie 2025

Gândurile mele au o marșrută ciudată

MOTTO: „Toate durerile devin suportabile dacă le încadrăm într-o poveste, sau dacă putem crea o poveste despre ele.” (Karen Blixen)


Am căutat și astăzi cuvintele din Dexonline, ca de obicei. Cu gândul de a le posta pe Facebook. Dar cuvântul aleatoriu mi-a purtat gândurile spre o carte ce mi-a plăcut enorm. Și apoi la un film făcut după această carte, foaaarte bun și el, văzut în anii tinereții mele, așa că am venit aici să împărtășesc și domniilor voastre gândurile astea. Deci „măsai” m-a făcut să mă gândesc la „masai”, de aici hop și amintirile despre carte și film (deși, mărturisesc, nu bag mâna-n foc că au fost ceva masai prin ele, dar să zicem că au fost). Itinerarul (destul de neprevăzut) al gândurilor de azi: cuvinte - carte - film - post scriptum...

✌ Cuvântul aleatoriu:

MĂSAI, măsaie, s.n. (Reg.) Față de masă. ♦ Șervet, prosop; spec. ștergar pentru împodobit pereții în casele țărănești. – Masă + suf. -ai. Sursa: DEX '09 (2009).

👍

Masai sau „Maassai” sunt un popor care se ocupă cu păstoritul în Africa. Ei trăiesc la poalele masivului Kilimanjaro, în sudul Keniei, și nordul Tanzaniei. Ei se numără printre cele mai cunoscute popoare din Africa de Est. Cu toate că masaii, pe de o parte, și-au păstrat tradițiile și obiceiurile culturale, au reușit în același timp să comercializeze turiștilor cultura lor. (...) Numărul masailor din Africa se cifrează la circa 1.000.000 din care 350.000 până la 500.000 trăiesc în Kenia.” Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Masai

👍

„O mare povestitoare a secolului XX, nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru literatură, Karen Blixen (pseudonim literar Isak Dinesen) este cunoscută în lume mai ales ca autoarea volumului autobiografic „Din inima Africii” (1937), inclus de Modern Library în „Cele mai bune 100 de cărți de nonficțiune din toate timpurile“. (...) „Am avut o fermă în Africa, la poalele colinelor Ngong… Copacii aveau un frunziș delicat și ușor, a cărui alcătuire arăta diferit de cea a copacilor europeni; el nu creștea în arcuri sau cupole, ci în straturi orizontale, iar această formă le dădea copacilor înalți și solitari aspectul unor palmieri sau aerul eroic și romantic al unor corăbii construite cu toată velatura, având pânzele strânse, iar marginilor pădurii o stranie aparență, de parcă întreaga pădure ar fi vibrat. Pe pajiștile marilor câmpii se întindeau, încâlcite și golașe, tufele de mărăcini, iar iarba mirosea iute, a cimbru și a mirt; pe alocuri mirosul era atât de tare, încât nările te usturau. Toate florile pe care le-ntâlneai pe câmpuri sau răsărind pe plantele târâtoare și lianele din pădurea virgină erau mărunte ca florile ce cresc prin văi – numai la începutul lungului sezon de ploi răsăreau pe câmpuri niște crini înalți, masivi, puternic mirositori. Priveliștile erau infinit de largi. Tot ce vedeai cu ochii respira măreție, libertate și o noblețe fără egal”.

Sursa: https://carturesti.ro/carte/din-inima-africii/

👍

„Departe de Africa” este un film american epic dramatic din 1985 produs și regizat de Sydney Pollack. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Robert Redford și Meryl Streep. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film. (Wikipedia)

✌ Cuvântul zilei:

COMPREHENSIV, -Ă, comprehensivi, -e, adj. Care înțelege repede și corect; inteligent, pătrunzător. Din fr. compréhensif, lat. comprehensivus. Cheia alegerii: Pe 24 februarie 1463 s-a născut Pico della Mirandola. Supradotat intelectual, el a intrat la Academia din Bologna la vârsta de 14 ani. Încântat de descoperirea textelor din Antichitate, a decis să se instruiască în toate domeniile cunoașterii, mergând de la o universitate la alta, de la Roma la Paris...

✌ P. S. „Itinerar” are ca sinonim acest cuvânt, deci acum mi l-am reamintit (dacă îl știam, nu sunt prea sigură) și l-am pus și în titlu:

MARȘRUT, marșrute, s.n. 1. Itinerar. ♦ Document, act în care este fixat itinerarul unui tren, al unei mașini etc. 2. Mers continuu al unui tren de marfă cu parcurs lung, care nu lasă și nu ia vagoane din vreo stație de pe itinerar. 3. (Tehn.) Metodă de lucru la mai multe mașini. [Var.: marșrută s. f.] Din rus. marșrut, fr. marcheroute, germ. Marschrout. Sursa: DEX '09 (2009).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multe gânduri despre băbisme, chatboți și crafle

MOTTO: „ Cred, pur și simplu, că o anume parte a Sinelui uman sau a sufletului nu este guvernată de legile spațiului și timpului. ” (Carl Ju...