luni, 10 februarie 2025

Niște gânduri cu jalba-n proțăpel

MOTTO: „Niciun alt anotimp nu apropie sufletul, ca iarna, şi de frăgezimea copilăriei, şi de reculegerea bătrâneţii. Eşti bunic şi copil în acelaşi timp, privind la fereastră fulgii care sclipesc îmbătrânindu-te, cu un zâmbet faţă de amintirea propriei copilării, ivită cu mânuţa întinsă după fulgi.” (Ionel Teodoreanu)


Acum, când încerc să scriu câteva vorbe pe blog, la Domnești termometrul arată vreo 10 grade Celsius (cu minus), ceea ce e foarte normal, căci e februarie. Nu e normal faptul că nu a nins deloc în iarna asta, iar lunile trecute am avut și temperaturi de 16, 17 grade (cu plus), iar trecerea asta de la + la - (și invers) ne cam zăpăcește. Am căutat cuvintele în Dexonline și am dat peste „proțăpel”. Gândurilor mele, destul de rebegite, le-a plăcut cum sună, dar mai ales, le-a plăcut expresia în care-i folosit, căci ele mereu au ceva pentru care vor să protesteze, iar acum au crezut că, gata, au ocazia s-o facă. Ei bine, s-au înșelat. Chiar nu-mi pasă ce reclamații au de făcut. Deci, o să scriu cuvintele din Dexonline, două glume amărâte și apoi o să-mi văd de treburi...

👇  Cuvântul aleatoriu:

PROȚĂPEL, proțăpele, s.n. (Pop.) Diminutiv al lui proțap. – Proțap + suf. -el.

PROȚAP, proțapuri, s.n. 1. Prăjină groasă de lemn, bifurcată la un capăt, care se fixează la dricul carului și de care se prinde jugul; rudă. 2. Prăjină cu vârful despicat, în care se înfigea în trecut o reclamație prezentată domnitorului, pe deasupra capetelor mulțimii. ◊ Expr. A umbla cu jalba în proțap = a protesta, a reclama; a cere cu insistență ceva. 3. Prăjină despicată la un capăt, cu care se culeg fructele, cu care se prind racii etc. ♦ Fiecare dintre cele două bețe, despicate în formă de furcă și înfipte în pământ, lângă jar, între care se fixează peștele întreg pentru a se frige. 4. Pârghie la moara de vânt sau la fântână. – Din sl. procĕpŭ, bg. procep. Sursa: DEX '09 (2009).

👇  Cuvântul zilei:

VRAJBĂ, vrajbe, s.f. Dușmănie, ură, vrăjmășie, dezbinare, zâzanie; ceartă. Din sl. vražĭda. Cheia alegerii: Aventurile lui Tom și Jerry au fost difuzate pentru prima dată în 1940 și au devenit rapid un succes, cu o primă nominalizare la Oscar în 1943. Cei doi „cei mai buni dușmani” au câștigat șapte statuete în cei 81 de ani de carieră.

😉

Soțul, destul de beat, către soție:

- Popcornul ăsta al tău e cam nesărat!

Soția:

- Mănânci polistiren, bețivule!

😉

Mesaje pe WhatsApp:

– Bună! Numele meu este Radu şi vreau să-ți spun că eşti incredibil de frumoasă. Mi-ar plăcea foarte mult să ne cunoaștem. Te-aş face cea mai fericită femeie din lume, pentru că cea mai frumoasă eşti deja.

– Mda, pun pariu că așa le spui la toate...

– Nu chiar. De exemplu, mai devreme i-am spus uneia că numele meu e Marcel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care invocă prezumția de nevinovăție

MOTTO: „ Munca îl scutește pe om de trei mari rele: plictiseala, viciul și sărăcia. ” (François-Marie Arouet de Voltaire) De ce vor gânduril...