vineri, 28 februarie 2025

Vreo câteva gânduri îmi umblă teleleu

MOTTO: „Oamenii nu îşi mai dau seama de bucuria de a trăi, pentru că nici nu mai ştiu să privească minunile Naturii.” [Constantin Brâncuși]


S-a dus și luna februarie. A fost o lună de iarnă, cu ger și zăpadă. Singura, de altfel. Acum toți vrem să vină Primăvara, dar cred că ea se va lăsa un pic mai mult așteptată. Vom vedea... Astăzi nu mi-a plăcut cuvântul zilei, adică „omicid”, și l-am ales pe cel de ieri. Deci, două cuvinte și două glume, căci nu prea am chef de scris...

✋ Cuvântul aleatoriu:

TELELEU, TELELEA, telelei, teleiele, s. m. și f. Om fără căpătâi, care își pierde vremea (umblând de colo până colo) fără nicio treabă. ◊ Expr. (Adverbial) A umbla teleleu (Tănase) = a umbla de colo până colo, fără rost. A fi teleleu Tănase = a fi zăpăcit, aiurit, năuc. Din magh. telelő. Sursa: DEX '09. 

✋ Cuvântul zilei (de ieri):

A (SE) SINCHISI, sinchisesc, vb. IV. (Mai ales în construcții negative). 1. Refl. (Fam.) A-i păsa cuiva de cineva sau de ceva, a lua în seamă ceva sau pe cineva; a nu rămâne indiferent; a se neliniști, a se îngrijora. 2. Tranz. (Înv.) A incomoda, a deranja, a tulbura. Din ngr. sinhízo.
Cheia alegerii: Ziua Mondială ONG.

😃

Un iepuraş intră într-o cofetărie şi comandă o cafea cu lapte şi un corn. I se aduse comanda, dar îşi aminti că nu se spălase pe mâini, aşa că pleacă la toaletă. Când se întoarce, cafeaua nu mai era.
- Cine mi-a băut cafeaua?
Toţi tăceau mâlc. Iepuraşul reveni, cu un ton ameninţător:
- Vă mai întreb încă o dată, cine mi-a băut cafeaua?
Ursul se ridică în picioare de la o masă şi răspunse:
- Eu am băut-o…
- Şi cornul de ce nu l-ai mâncat, mofturosule?

😃

– Mă Ioane, tu vezi oaia aceia? 
– Da, o văd, ce-i cu ea? 
– No, nu-i aşa că e leit mă-sa?

miercuri, 26 februarie 2025

Câteva gânduri care-și fac siesta

   

MOTTO: „Democrația e imperfectă, dar fără ea e greu de viețuit. Este un soi de haos suportabil.” (Petre Țuțea) 

Am postat pe Facebook, pentru a nu știu câta oară, o poză care se vede clar că e „fotoșopată” (na, luați de-aici, voi ăștia cu englezismele în exces) și am vrut să-mi reamintesc un pic care-i treaba cu „editarea imaginilor digitale”. Nu că m-aș apuca de așa ceva, nu, doar din curiozitate. 

👀 👇

Adobe Photoshop este un software folosit pentru editarea imaginilor digitale pe calculator, program produs și distribuit de compania americană Adobe Systems și care se se adresează în special profesioniștilor domeniului. (Wikipedia)

👇 Cuvinte fistichii (ce mi-au venit în minte azi):

FISTIC, fistici, s.m., s.n. 1. Arbore din țările calde cu flori mici de culoare verde și cu fructe conținând sâmburi comestibili (Pistacia vera). 2. Fruct al fisticului, cu sâmburele verde, uleios și plăcut la gust. [Var.: fâstâc s.m.] – Din tc. fıstıc, ngr. fistíki. Sursa: DEX '09 (2009).
FISTICHIU, FISTICHIE, fistichii, adj. 1. (Înv.) De culoarea fisticului; verde-gălbui. 2. (Pop. și fam.) Fig. Care iese din comun, curios, ciudat; extravagant. – Din tc. fıstıkî. Sursa: DEX '09.
HODORONC-TRONC interj. Exclamație folosită când cineva face un lucru nepotrivit, neașteptat sau când spune o vorbă deplasată. – Hodoronc + tronc. Sursa: DEX '09 (2009).

☺☺☺ Glume:

- De ce ai ochiul vânăt, Marcele?

- Păi, m-am amețit puțin, am sărutat mireasa, ginerele m-a văzut și, pac!

- Păi, la nuntă, așa se obișnuiește!

- La nuntă, da, dar nu la un an după...

Un tip este trimis de firmă să vândă frigidere în Alaska. Peste vreo săptămână mai cere 200 de frigidere, iar peste o lună mai cere încă 1.000 de frigidere. Atunci este sunat de la firmă și întrebat cum reușește să vândă atâtea frigidere în Alaska. El a răspuns:
– Ei, a fost mai greu la început, până i-am convins pe eschimoși că în frigider este mai cald decât afară...

Doi tineri, în tramvai:

- Ce impertinent s-a uitat controlorul la tine, de parcă n-ai fi avut bilet.

- Așa e. Dar n-ai văzut cum m-am uitat și eu fix în ochii lui, ca şi cum aș fi avut?!

luni, 24 februarie 2025

Gândurile mele au o marșrută ciudată

MOTTO: „Toate durerile devin suportabile dacă le încadrăm într-o poveste, sau dacă putem crea o poveste despre ele.” (Karen Blixen)


Am căutat și astăzi cuvintele din Dexonline, ca de obicei. Cu gândul de a le posta pe Facebook. Dar cuvântul aleatoriu mi-a purtat gândurile spre o carte ce mi-a plăcut enorm. Și apoi la un film făcut după această carte, foaaarte bun și el, văzut în anii tinereții mele, așa că am venit aici să împărtășesc și domniilor voastre gândurile astea. Deci „măsai” m-a făcut să mă gândesc la „masai”, de aici hop și amintirile despre carte și film (deși, mărturisesc, nu bag mâna-n foc că au fost ceva masai prin ele, dar să zicem că au fost). Itinerarul (destul de neprevăzut) al gândurilor de azi: cuvinte - carte - film - post scriptum...

✌ Cuvântul aleatoriu:

MĂSAI, măsaie, s.n. (Reg.) Față de masă. ♦ Șervet, prosop; spec. ștergar pentru împodobit pereții în casele țărănești. – Masă + suf. -ai. Sursa: DEX '09 (2009).

👍

Masai sau „Maassai” sunt un popor care se ocupă cu păstoritul în Africa. Ei trăiesc la poalele masivului Kilimanjaro, în sudul Keniei, și nordul Tanzaniei. Ei se numără printre cele mai cunoscute popoare din Africa de Est. Cu toate că masaii, pe de o parte, și-au păstrat tradițiile și obiceiurile culturale, au reușit în același timp să comercializeze turiștilor cultura lor. (...) Numărul masailor din Africa se cifrează la circa 1.000.000 din care 350.000 până la 500.000 trăiesc în Kenia.” Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Masai

👍

„O mare povestitoare a secolului XX, nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru literatură, Karen Blixen (pseudonim literar Isak Dinesen) este cunoscută în lume mai ales ca autoarea volumului autobiografic „Din inima Africii” (1937), inclus de Modern Library în „Cele mai bune 100 de cărți de nonficțiune din toate timpurile“. (...) „Am avut o fermă în Africa, la poalele colinelor Ngong… Copacii aveau un frunziș delicat și ușor, a cărui alcătuire arăta diferit de cea a copacilor europeni; el nu creștea în arcuri sau cupole, ci în straturi orizontale, iar această formă le dădea copacilor înalți și solitari aspectul unor palmieri sau aerul eroic și romantic al unor corăbii construite cu toată velatura, având pânzele strânse, iar marginilor pădurii o stranie aparență, de parcă întreaga pădure ar fi vibrat. Pe pajiștile marilor câmpii se întindeau, încâlcite și golașe, tufele de mărăcini, iar iarba mirosea iute, a cimbru și a mirt; pe alocuri mirosul era atât de tare, încât nările te usturau. Toate florile pe care le-ntâlneai pe câmpuri sau răsărind pe plantele târâtoare și lianele din pădurea virgină erau mărunte ca florile ce cresc prin văi – numai la începutul lungului sezon de ploi răsăreau pe câmpuri niște crini înalți, masivi, puternic mirositori. Priveliștile erau infinit de largi. Tot ce vedeai cu ochii respira măreție, libertate și o noblețe fără egal”.

Sursa: https://carturesti.ro/carte/din-inima-africii/

👍

„Departe de Africa” este un film american epic dramatic din 1985 produs și regizat de Sydney Pollack. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Robert Redford și Meryl Streep. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film. (Wikipedia)

✌ Cuvântul zilei:

COMPREHENSIV, -Ă, comprehensivi, -e, adj. Care înțelege repede și corect; inteligent, pătrunzător. Din fr. compréhensif, lat. comprehensivus. Cheia alegerii: Pe 24 februarie 1463 s-a născut Pico della Mirandola. Supradotat intelectual, el a intrat la Academia din Bologna la vârsta de 14 ani. Încântat de descoperirea textelor din Antichitate, a decis să se instruiască în toate domeniile cunoașterii, mergând de la o universitate la alta, de la Roma la Paris...

✌ P. S. „Itinerar” are ca sinonim acest cuvânt, deci acum mi l-am reamintit (dacă îl știam, nu sunt prea sigură) și l-am pus și în titlu:

MARȘRUT, marșrute, s.n. 1. Itinerar. ♦ Document, act în care este fixat itinerarul unui tren, al unei mașini etc. 2. Mers continuu al unui tren de marfă cu parcurs lung, care nu lasă și nu ia vagoane din vreo stație de pe itinerar. 3. (Tehn.) Metodă de lucru la mai multe mașini. [Var.: marșrută s. f.] Din rus. marșrut, fr. marcheroute, germ. Marschrout. Sursa: DEX '09 (2009).

duminică, 23 februarie 2025

Toate gândurile-mi fug de lazaret

 

MOTTO: „Oamenii nebuni sunt mereu siguri că sunt sănătoși, numai cei sănătoși sunt capabili să admită că sunt nebuni.” (Nora Ephron)

Poza aceasta de mai sus (foarte nimerită pentru vremurile „nebune”/ ne-bune pe care le trăim de vreo câțiva ani încoace) am mai folosit-o în trecut. Da, și citatul l-am mai folosit (aș zice că tot în sensul de „mi-a fost de folos”), dar acum le reiau pentru că îmi fac gândurile să zâmbească. Destul de amar și forțat, dar este un zâmbet, totuși. În postarea de ieri m-am adresat doar mie însămi (hm), căci deja mi-e teamă să mai discut cu cineva vreun subiect ce nu se referă la starea vremii, la sănătate sau la treburi gospodărești. Nici despre cărți sau filme nu mai poți schimba o părere cu cineva, pentru că totul se interpretează și discuția devine ceartă. Cuvântul zilei, vă spun sincer, mi-a adus fiori reci pe „coloana vertebrală” (mda, uite-așa, n-am vrut să zic „șira spinării”), amintindu-mi de anii Coronavirusului (sau cum o fi mai fost denumit), adică de spaimă, de minciuni, de manipulare, de nesfârșitele discuții în contradictoriu, de morți și de durere. Eu, ca și gândurile mele, mă tem să nu ajungem, împreună cu mulți alți oameni (care se cred sănătoși la cap sau care chiar sunt nebuni) într-un fel de lazaret, de unde nu am mai avea scăpare. E o figură de stil, nu se referă nici la politică, nici la modul de guvernare de la noi, nici măcar la cei care plimbă, în lesă, niște imaginare (sau reale) găini cu pălăriuță. Bine, acum voi încheia, scriu un banc (vechi) și apoi cuvintele din Dexonline.

😊👇👆

Un călător ostenit ajunge, pe la miezul nopții, la hanul „Gheorghe și Balaurul”. Bate la ușă, i se deschide într-un târziu și o figură feminină burzuluită întreabă:
- Ce vrei?
- Aș dori să rămân peste noapte la han și, dacă ați avea, și o farfurie cu mâncare.
- N-avem!
Și femeia îi trântește ușa în nas. Bate din nou la ușă, i se deschide, și aceeași figură feminină se răstește la el:
- Acum ce mai vrei?
- N-aș putea să vorbesc și cu Gheorghe?
👇 

Cuvântul aleatoriu:
ZURZUR, zurzuri, s.m. (Pop.) Podoabă. Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

👇👆

Zúrzur m. (d. zuruĭ, adică „ornament, care zuruĭe”, apoĭ și alt-fel. Var. țurțur și zorzon. V. cĭucure). Buc. Pl. Zorzoane, canafurĭ, cĭucurĭ la harnașament. (Teod. P. P. 149). Sursa: Scriban (1939).

👇👆

ȚURȚUR, țurțuri, s.m. 1. Sloi mic de gheață de formă prelungită și ușor ascuțită spre vârf, care se formează de-a lungul streșinilor sau pe ramuri, prin înghețarea imediată a apei care se scurge. 2. (La pl.) Franjuri. 3. Jgheab prin care curge apa (la fântână). (Var.: țurțure s. m.) Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

👇👆

ZORZON, zorzoane, s.n. (Mai ales la pl.) Podoabă lipsită de valoare și fără gust. Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

👇 

Cuvântul zilei:

LAZARET s.n. (Rar) Loc izolat pentru persoane presupuse a fi contaminate de o boală contagioasă; loc de carantină. [Pl. lazarete./ cf. fr. lazaret, it. lazzaretto]. Cheia alegerii: În anul 2020, China închidea orașul Wuhan cu cei 9 milioane de locuitori ai săi, într-un efort întârziat de a controla epidemia de COVID-19.

Despre niște gânduri prinse cu sacoviștea

Motto: „ Eşecul ne învaţă perseverenţa. Ne întreabă dacă avem de gând să renunţăm sau vrem să devenim mai hotărâţi şi să continuăm să încerc...