miercuri, 29 iunie 2022

Gânduri sucite și răsucite

     

MOTTO: „Optimistul – cineva care își dă seama că a face un pas înapoi și unul înainte nu e un dezastru, e mai mult un dans de cha-cha-cha.” (Robert Brault)

 

Azi am hotărât să fiu optimistă. Fals optimistă, dar eu cred că merge și-așa. Am găsit citatul potrivit, dar am amânat un pic dansatul pe ritm de cha-cha-cha, căci era cam mult pentru mine. Și am mai hotărât să nu despic mereu firul în patru. M-am dus la Google să mă sfătuiască cum să fac asta. Am găsit, în sfârșit, pe site-ul kudica.ro, un articol intitulat „8 TRUCURI PENTRU A ÎNCETA SĂ DESPICI FIRUL ÎN PATRU”. Sfatul numărul 4 suna așa:

Vorbește mai puțin. Persoanele care despică firul în patru, în special femeile, au tendința de a vorbi mult atunci când se simt stresate și speriate. Deși discuțiile despre ceea ce ne apasă pe suflet pot fi benefice, câteodată, sau de cele mai multe ori, înrăutățesc situația. Este ca și cum am smulge coaja formată deasupra unei răni și ne-am aștepta ca aceasta să se vindece. Cu cât acordăm mai multă atenție unui subiect, cu atât acesta capătă putere. O variantă mai bună este să scrii ceea ce te frământă.” (NOTA MEA: Hai, mai lăsați-mă, cum adică „vorbește mai puțin”?!)

Mă rog, să trec la ce aveam de gând să scriu, de fapt. Pentru că gândurile mele arată azi ca firele acelea din poză, nu m-am mai obosit să le „descâlcesc” și am mers mai departe, cu seninătate. Am vrut să scriu despre expresia „Că-i sucită, că-nvârtită”, care se spune atunci când cineva caută pretexte ca să se eschiveze de la ceva. Sinonime ar fi: „ba că-i una, ba că-i alta”, „că-i câr, că-i mâr”. Și, de asemenea, am mai vrut să-mi amintesc ce-i cu „Cănuță, om sucit”. Ei bine, am căutat, am recitit (căci mai uitasem, deh) și, pe scurt, spun:

„Cănuță, om sucit” face parte, cum știm cu toții, din celebrele „povestiri, momente și schițe” ale lui Ion Luca Caragiale. Începe astfel: „A fost odată un om care toată viața lui nu s-a putut potrivi cu lumea – un om sucit.” Pe când citeam, am dat de un cuvânt (vechi) care m-a făcut să alerg la dicționar:

MIÁMBAL s.n. (Înv.) Suc de lemn-dulce, coagulat și turnat în formă de bastonașe, folosit în trecut ca medicament contra tusei. [Pr.: mi-am-] – Din tc. meyanbalı. Sursa: DEX '09 (2009).

Păi, să trec la căutat de glume:


Bulă, în clasa a treia, la ora de franceză. Inspecție. Vin doi inspectori şi se așază în ultima bancă, în spatele lui Bulă. Profesoara, foarte tânără, arată bine şi poartă fustă mini. Scrie ceva în franceză şi întreabă:
– Hai, dragi elevi, cine vrea să traducă?
Nimeni.
– Hai, copii, curaj, spuneți-mi ce scrie pe tablă.
Bulă ridică mâna brusc.
– Ia zi, Bulă!
– Pe tablă scrie: „Mamă, ce picioare are profa!
– Măgarule! Stai jos, ai nota doi!
Bulă se aşază şi apoi se întoarce încruntat către cei doi inspectori din spatele lui:
– După ce că habar n-aveți de limba franceză, mai și suflați!

☺ 

Soția, destul de nervoasă, către soț:
– Dragă, mai ții tu minte știucile ălea pe care le-ai prins astă vară, când ai fost la pescuit cu prietenul tău Vasile?
– Sigur că da, iubito.
– Ei bine, una din ele a telefonat să te anunțe că ai devenit tată!

Cercetătorii au ajuns la concluzia că simptomele Covid sunt practic similare cu cele care te apucă în momentul în care ai uitat telefonul deblocat, iar soția pune mâna pe el și-l verifică:
- Dificultăți de respirație
- Transpirație rece
- Slăbiciune la nivelul picioarelor
- Durere de cap
- Durere de stomac

Iar când te întreabă „Cine-i asta?” - atunci începe tusea seacă...

marți, 28 iunie 2022

GÂNDURI VOIAJOARE

 

MOTTO: „Trăim într-o lume minunată, plină de frumusețe, farmec și aventură. Nu există sfârșit pentru aventurile pe care le putem avea dacă le căutăm cu ochii deschiși.” (Jawaharlal Nehru)

 

    Lista făcută de mine aseară cu ceea ce-mi propuneam să „efectuez” (cu ajutorul lui Dumnezeu) astăzi, arată acum cam așa:

- de plătit abonament telefon (👍)

- de făcut cumpărături (👍)

- de făcut mâncare (👎)

- de grădinărit  (👎)

    Mă rog, mai urmau niște „chestii” ce trebuiau neapărat făcute, cu care nu vă mai plictisesc, domniile voastre, dar în general lista mea este doar pe jumătate bifată, din cauză de lipsă totală de energie. Nu, nu lene, lipsă de energie. M-am uitat un pic pe la „ultimele știri” (puah, greșeală mare) și apoi, tot fără niciun avânt, m-am îndreptat spre Facebook. Și aici am dat peste un LOC mai mult decât extraordinar, despre care nu știam, pe care tare aș vrea să-l văd, unde gândurile mele au și plecat, făcându-și în grabă bagajele. Am găsit lucruri foarte faine (și poze) despre acest „loc” aici: https://povestidecalatorie.ro/

    Titlul era așa:

Castelul Templul Cavalerilor, o oază de relaxare în Cheile Vălișoarei
BY MONICA ANGHELOVICI · PUBLISHED 31 AUGUST, 2019 · UPDATED 31 AUGUST, 2019

    Citez:


Știu că avem o țară frumoasă, însă atunci când am intrat în Cheile Vălișoarei m-am convins că e feerică. Nu știu dacă am rămas atât de impresionantă de un loc din România așa cum m-au uimit Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii. (...) Cheile Vălișoarei sunt străbătute de drumul care unește Valea Mureșului cu cea a Arieșului. Ele se află la o distantă de cca 14 km de Aiud și 35 km de Turda. (...) Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut de către medicul Florin Rusu din Brașov, care l-a cumpărat în urmă cu mulți ani. Castelul a devenit un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare. Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară. Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație. (...) În zonă se pot face drumeții pe versanți, dar și zbor cu parapanta. În plimbările noastre ne-a însoțit și Rex, câinele Castelului. Am ajuns până pe platoul de unde se văd Cheile Vălișoarei în toată splendoarea lor și Poiana Aiudului. Imaginați-vă cum e să stați câteva zile în Castelul Templul Cavalerilor, cu asemenea priveliște în jur!”

   

    Eu sunt încă acolo, la Castelul Cavalerilor, împreună cu toate gândurile mele voiajoare, dar mai am de adăugat două vorbe despre autorul citatului pus de mine drept motto și alte două, căci mai multe nu am mai avut răbdare să caut, despre o expresie care, nu știu prin ce asociație de idei (☺), mi-a trecut prin minte, adică hazlia zicere din popor „a da izmene pe călător”.


ADDENDA:


Jawaharlal Nehru a fost om de stat indian și prim-ministru al țării în perioada 15 august 1947 - 27 mai 1964. A fost primul premier al Indiei de când aceasta a devenit stat independent. A fost unul dintre principalii fondatori ai Mișcării de Nealiniere și a devenit o personalitate marcantă pe plan internațional. (Wikipedia)


A da (a trimite ) izmene pe călător înseamnă a încredința ceva de preț unei persoane necinstite, în care nu ar trebui să ai încredere.

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...