duminică, 6 aprilie 2025

O analemă a gândurilor mele

MOTTO: „Vreau să vă spun din capul locului că nu înţeleg prin intelectual doar, pur şi simplu, pe cel care a făcut nişte studii şi are o patalama, o diplomă. Acela e doar un titrat, un licenţiat. În optica mea, numele de intelectual îl merită cel care trăieşte prin şi întru idee. Cel care pune ideea mai presus decât interesele sale, gândul mai presus de instinctele sale, raţiunea mai presus de nevoile sale.”
George Pruteanu (15 decembrie 1947 – 27 martie 2008)


Astăzi, două cuvinte interesante (din Dexonline, desigur, căci ale mele sunt din ce în ce mai insipide și fără rost), și anume: batalama (cu accentul pe ultima literă) și anale(cu accentul, după cum se vede, pe vocala „e”). Primul cuvânt - eu (și cred că majoritatea celor care l-au folosit cândva) ziceam/ zic „patalama”, dar văd că vine din limba turcă și ar fi mai corect „batalama”, dar dicționarul dă ambele forme, deci fiecare alege cum vrea. Al doilea - hm, nu știu dacă îl știam, poate da, și l-am uitat, poate nu, și am mai învățat azi ceva. Nu am chef să caut glume (nici noi, nici vechi), dar am purces să „cercetez” postări de acum zece ani, tot în aprilie. Sunt doar patru. Patru într-o lună! Asta m-a făcut să exclam, cu voce tare (și disperată) precum personajul lui Caragiale din „O noapte furtunoasă”, „Geniu bun al venitorului României, protege-mă (...)”. Acum scriu mai des (și mai mult). De vorbit, vorbesc la fel de mult și, de cele mai multe ori, cu sinceritate și bună credință, dar chiar nu-mi mai fac reproșuri pentru că, oricum, „lumea” nu prea mă ascultă, uneori nu mă înțelege și, când mă ascultă și mă înțelege, interpretează totul după bunul plac sau, câteodată, cu o rea credință ce nu încetează să mă stupefieze.

🙈🙉🙊

„Nu văd, nu aud, nu vorbesc”: legea de aur a japonezilor şi a budiștilor. Numele celor trei maimuțe mistice înțelepte, care exemplifică acest stil de viaţă, sunt: Mizaru - nu văd (niciun rău), Kikazaru (sau Mikazaru) - nu aud (nimic rău), Iwazaru (sau Mazaru) - nu vorbesc (de rău). (Hm, dar se pare că există şi o a patra maimuță, Shizaru, care întruchipează principiul "să nu faci rău", care mie mi se pare cel mai important de urmat în viață). Sunt de acord şi cu celelalte trei, deşi suntem oameni (sau, mai degrabă, deh, oameni suntem) şi tot ce este omenesc nu ne e străin, nu-i aşa? Important este să încercăm. Faza cu vorbitul e, cel puțin pentru mine, o maaare problemă. Recunosc că vorbesc mult. Iar când vorbești mult, e imposibil să nu superi pe cineva, chiar fără intenţie. Ceea ce mă salvează, cât de cât, este faptul că, în majoritatea timpului, sunt singură, aşa că mai bine scriu ceva sau, când vreau, vorbesc cu mine însămi...”

💬👇

BATALAMA, PATALAMA (pl. batalamale/ patalamale) s.f. 1. ⚚ Înscris, adeverință, chitanță ¶ 2. (ironic) Certificat, atestat, diplomă ¶ 3. familiar (proverb: a face cuiva capul patalama = a-l zăpăci, a-I buimăci. [tc. batalama]. Sursa: CADE (1926-1931). 

👇

Expr. A avea academie / acioală / activ / capital / catastif / cearșaf / jurnal / listă / patalama / salbă = A avea multe condamnări penale, a avea un cazier bogat. Sursa: Argou (2007). 

💬👇

ANALE s.f. Diagramă care dă declinația Soarelui și ecuația timpului pentru orice zi a anului. (< fr. analemme). Sursa: MDN '00 (2000). 
Cheia alegerii: Hisako Koyama a fost o astronoamă amatoare japoneză, cunoscută pentru că a desenat Soarele aproape zilnic timp de peste 40 de ani, înregistrând peste 8000 de pete solare. Desenele ei au permis oamenilor de știință să reconstituie istoria petelor solare pe o perioadă de aproape 400 de ani. S-a născut la Tokyo în 1916 (data exactă nu este cunoscută) și a murit pe 6 aprilie 1997.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre niște gânduri prinse cu sacoviștea

Motto: „ Eşecul ne învaţă perseverenţa. Ne întreabă dacă avem de gând să renunţăm sau vrem să devenim mai hotărâţi şi să continuăm să încerc...