miercuri, 8 iunie 2022

Curcubeu de gânduri

Gândurile mele de azi (transpuse în scrierea asta) chiar seamănă cu un curcubeu. Am plecat, ca de obicei, de la cuvintele din dexonline.ro. Pe urmă, mi-am adus aminte că am văzut niște poze uimitoare din Munții Curcubeu, din China. Și, căutând alte date despre acești munți, am găsit alții în Peru, la fel de fascinanți. Deci și gândurile-mi, cameleonice, s-au colorat...

👀👂 Cuvântul aleatoriu:

MELIORÍSM s.n. Concepție potrivit căreia lumea nu este nici cea mai rea cu putință, nici iremediabil rea, ci poate fi ameliorată sau este în curs de ameliorare. [Pr.: -li-o-] – Din fr. méliorisme. Sursa: DEX '09 (2009). 

👇 Addenda:

„Meliorismul este o idee în gândirea metafizică, ce susține că progresul este un concept real care conduce la îmbunătățirea lumii. Ea susține că oamenii, prin interferența lor în procesele care altfel ar fi naturale, pot produce un rezultat superior celui care ar fi fost produs în mod natural. Meliorismul, privit ca o concepție filosofică despre persoană și societate, se află la baza democrației liberale contemporane și a drepturilor omului și este o componentă de bază a liberalismului. O altă interpretare importantă a tradiției melioriste provine din tradiția pragmatică americană, reprezentată de lucrările lui Lester Frank Ward, William James și John Dewey. Meliorismul a fost, de asemenea, folosit de Arthur Caplan pentru a descrie situațiile bioetice, care susțin favorizarea condițiilor amelioratoare care provoacă suferință, chiar dacă aceste condiții au existat mult timp (de exemplu, favorizarea tratamentelor pentru boli comune sau favorizarea unor terapii anti-îmbătrânire dezvoltate în prezent). Un concept apropiat de meliorism, discutat de Jean-Jacques Rousseau și de marchizul de Condorcet, este cel al perfectibilității omului.”

👀👂 Cuvântul lunii (iunie):

INFORMATÓR, -OÁRE, informatori, -oare, s.m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care dă sau culege informații. 2. S. m. și f. Persoană care oferea informații pentru instituția securității, în regimul comunist din România. 3. Adj. Care dă, procură informații. – Din fr. informateur. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: A fost propusă o nouă lege a securității naționale care, printre altele, obligă cetățenii să „colaboreze” cu serviciile, inclusiv să devină informatori! 

💣 Nota mea: Asta ne mai lipsea! 

👀👂 Cuvântul zilei:

IZOBÁTĂ, izobate, s.f. (Geogr.) Linie care unește, pe o hartă, punctele cu aceeași adâncime față de o suprafață de referință (lac, mare, ocean). – Din fr. isobathe. Cheia alegerii: Ziua Oceanului Planetar (ONU).

❤ Munții Curcubeu (Rainbow)

Parcul Național Danxia Zhangye este situat în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, care acoperă 517 km². Zona face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, din anul 2009 și este o destinație pentru care optează mulți turiști din întreaga lume. (...) Cea mai bună perioadă de vizitare este din iunie până în septembrie, când vremea este confortabilă, iar combinația de soare puternic și ploaie scoate în evidență mai multe culori. Restul anului este foarte uscat. (...) Turiștii care vor să călătorească și să cunoască îndeaproape acest univers spectaculos pot face excursii printre stânci sau pot merge cu barca, pe râul care străbate zona. De asemenea, turiștii pot vizita numeroasele temple care se găsesc aici.” 

(Sursa: ideipentruvacanta.ro)


Am putea spune că la 100 de kilometri sud-est de Cusco, Peru, există un curcubeu transformat într-un munte. Acesta este Muntele celor Șapte Culori, cunoscut și sub numele de Vinicunca sau Muntele-Curcubeu. Muntele este situat în Anzi, la 5.200 de metri deasupra nivelului mării, în districtul peruan Pitumarca. Versanții și crestele sale sunt traversate de dungi de culori intense, de parcă ar fi cultivate cu flori.”

 

 (Sursa: incredibilia.ro.)


Într-un saloon intră un cowboy, urmat de un câine cam pricăjit. Toţi scot pistoalele şi zic:

– Ce respect e ăsta, omule, când tu intri cu javra unde noi ne odihnim?!

– Păi, câinele meu vorbeşte, e un câine deosebit, punem pariu şi, dacă aşa e, îmi dați toţi câte-un rând de whisky, iar dacă nu, mă scoateţi afară în șuturi. Ok?

Se apropie unu' şi zice către câine:

– Cum se numește, măi potaie, chestia aia de piele de o pui pe capul calului?

Câinele face:

– Ham!

Sar ăștia pe cowboy şi-l scot în șuturi afară. Se apropie câinele de el şi zice:

– Ce, trebuia să zic „frâu”, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...