Motto: „Misterul creează fascinație, iar fascinația este baza dorinței omului de a înțelege.” (Neil Amstrong)
Așaaaa. Să începem: este duminică, ceru-i plin de nori întunecați, peste Domneștiul meu cade o ploaie măruntă și rece, iar STAREA gândurilor mele se poate vedea chiar din titlu. Și, pe urmă, din poză. Nu încerc s-o mai explic, dar nu e chiar fără motiv(e). Deci, de vreo câteva zile, văd un serial danez, numit „Forbrydelsen (The killing)”, adicătelea „Crima”. Și, între urmărirea criminalului, treburi zilnice, cumpărături, plăți de facturi și rate, am rămas în urmă cu scrierea cuvintelor zilei din Dexonline. Și erau chiar interesante, așa că mă voi dedica lor. Cuvântul aleatoriu e ultimul (chiar înainte de bancuri) și este „proaspăt”, de azi dimineață...
👀 👇
(A) DECLIMATA, declimatez, verb, I. Tranz. (Livr.) A scoate o plantă, un animal din clima obișnuită, din condițiile climatice normale. – Din fr. déclimater.
Cheia alegerii: Ziua Gărzii Naționale de Mediu.
👀 👇
HIEROFANIE s.f. Act prin care se manifestă sacrul; relevare a unei entități sacre în tradiția spirituală a unui popor. (< fr. hiérophanie).
Cheia alegerii: Se naște, în anul 1907, Mircea Eliade. Printre lucrările sale se numără și „Sacrul și profanul”, în care își expune teoria despre sacru și hierofanie.
👀 👇
(A) EGRENA, egrenez, verb, I. Tranz. A separa cu ajutorul unor mașini speciale semințele de fibrele de bumbac pentru a obține puful de bumbac. – Din fr. égrener.
Cheia alegerii: Pe 14 martie 1794, Eli Whitney, mecanic în Massachusetts, a depus o cerere de brevet pentru egrenorul de bumbac. Invenția sa a permis plantatorilor să mecanizeze munca de separare a bumbacului de tulpină, ceea ce a făcut cultivarea bumbacului mai productivă, a crescut cererea de bumbac, dar a și intensificat comerțul cu sclavi din Africa.
👀 👇
PUNIBIL, -Ă, punibili, -e, adj. (Jur.) Pasibil de pedeapsă. – Din it. punibile.
Cheia alegerii: Marchizul Cesare Beccaria s-a născut la Milano pe 15 martie 1738. La 26 de ani a publicat lucrarea „Despre infracțiuni și sancțiuni”, în care a enunțat principiile unei justiții umane și eficiente. Aceste principii au fost incluse mai târziu în Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului. Ele sunt adoptate astăzi de orice stat civilizat care se respectă: prezumția de nevinovăție, pedepse proporționale cu infracțiunea sau delictul, sancțiuni moderate, dar sigure. Despre pedeapsa cu moartea, afirma: „Statul nu are dreptul de a lua o viață. Pedeapsa cu moartea este o relicvă a rigorilor antice și un anacronism într-o societate cu poliție. Nu numai că este inutilă, deoarece nu are valoare de exemplu, dar este și dăunătoare”.
👀 👇
LIBER-SCHIMBISM s.n. Politică economică, opusă protecționismului, caracterizată prin neamestecul statului în viața economică, în ceea ce privește schimbul de mărfuri. – Liber + schimb + suf. -ism (după fr. libre-échange).Cheia alegerii: În 1979 murea Jean Monnet, unul dintre părinții Uniunii Europene.
👀👇
(A) TĂLĂLĂI, tălălăiesc, vb. IV. Intranz. (Reg.) 1. A vorbi mult și fără rost; a pălăvrăgi, a flecări. 2. A merge încoace și încolo, pășind fără siguranță și fără o direcție anume; a hoinări, a vagabonda. Formație onomatopeică.Cheia alegerii (pusă, în glumă, de mine😆): Un verb pe care îl mai conjug și eu, câteodată...
😆
O tipă îi răspunde pe WhatsApp unui individ care se tot dădea la ea:
– Am acasă un soț, nesimțitule!
La care tipul:
– Și eu am acasă un televizor, dar, din când în când, mai merg și la cinematograf!
😆
Sună o blondă la Poliție și zice, disperată:
– Mi-au spart mașina, mi-au furat totul, și volanul, și pedalele, și schimbătorul de viteze, totul!
Peste două minute, își dă cu palma peste frunte și continuă:
– Vă rog să mă scuzați, m-am urcat în spate...
😆
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu