MOTTO: „Singura diferenţă între un capriciu şi o pasiune de-o viaţă este că întotdeauna capriciul durează puţin mai mult.” (Oscar Wilde, „Portretul lui Dorian Gray”)
Am căutat un motto pentru scrierea de față. Am fost mulțumită de ceea ce-am găsit, și asta pentru că, în zilele din urmă, nu numai primăvara a fost capricioasă, ci și eu. Nu știu de ce. Chiar nu știu. Uitându-mă după o poză „adecvată”, am zărit-o pe asta cu Pantera Roz, gândurile mi-au zburat în trecut, muuuuult în trecut și, fatalmente, am uitat ce subiect îmi propusesem pentru azi. Glumesc, știu foarte bine ce-am vrut să scriu, dar nu mai am niciun chef acum. Poate mâine? Cuvântul „întâmplător” de azi l-am pus în titlu (cu gândul la jivinele mici și scârboase care mișună pe scena politică a țării și nu numai pe-acolo). Cuvântul zilei de astăzi mi-era total necunoscut, deci m-am mustrat oleacă în gând, dar și cu voce tare, căci e mult mai „pitoresc”. Ieri, când am mai avut o tentativă (desigur, nereușită) de a scrie pe blog, cuvântul zilei a fost „osânză”. Evident că m-a deranjat, având în vedere multele kilograme în plus pe care le-am „adunat”, dar azi îl scriu, așa, ca pedeapsă. Pe urmă, două glume și gata!
👇
Cuvântul aleatoriu:
GÂNGANIE, gângănii, s.f. Nume generic dat insectelor (sau, p. gener. animalelor) mici. – Din sl. gongnanije. Sursa: DEX '09 (2009).
Completări: Accentul este pe a/ Plural: gângănii, (pop) gângăni/ E: vsl гѫгнанѥ] 1. Jivină mică, scârboasă sau veninoasă Cf. gad, godină. 2. Nume generic pentru insecte. 3. (Pex) Nume generic pentru animale mici. 4. (Depreciativ) Persoană nesuferită. 5. (Hipocoristic) Persoană mică de statură, aproape nebăgată în seamă de nimeni (și muncitoare ca o furnică). 6. (Hip.) Copil mic. Sursa: MDA2 (2010).
👇
Cuvântul zilei (azi):
CRISELEFANTIN, -Ă, criselefantini, -e, adj. (Despre statui) Executat din aur și din fildeș. Din fr. chryséléphantin. Cheia alegerii: Pe 10 martie 1893, guvernul francez și-a grupat posturile comerciale din Golful Guineea într-o colonie care a primit numele de Côte d’Ivoire. A devenit independentă abia în anul 1960.
👇
Cuvântul zilei (ieri):
OSÂNZĂ, osânze, s.f. (Pop.) 1. Grăsime crudă de porc din regiunea abdominală. 2. P. ext. Grăsime depusă pe diverse părți ale corpului omenesc. Fig. Bunăstare, avere, bogăție. Lat. absungia. Cheia alegerii: În 1776 apare „Avuția națiunilor”, operă a economistului și filosofului scoțian Adam Smith, considerată a fi cea mai bună carte de economie politică scrisă vreodată.
😃
- Mărite Ramses, a venit un sclav cu un papirus!
- Ce scrie-n el?
- Ochi, viperă, cufăr, lună, ochi.
- Aoleu, soacră-mea zice că vine pe la noi!
😃
Cum a fost completat un formular de declarație fiscală în Marea Britanie. La întrebarea „Câte persoane întrețineți”, un englez a răspuns:
– 2,1 milioane de imigranți ilegali
– 4,4 milioane de șomeri
– 900.000 de pușcăriași în 85 de închisori
– Coroana
– Guvernul
– Camera Comunelor și a Lorzilor
– 650 de parlamentari europeni, buni de nimic. (Înainte de Brexit)
Formularul i-a fost respins, ca fiind incorect. El a răspuns cu o întrebare:
– De ce? Am uitat pe cineva?!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu