duminică, 30 martie 2025

Niște gânduri nici punibile, nici penibile

Jocurile copiilor sunt jocuri foarte grele. Copiii nu sunt niciodată mai serioşi decât atunci când se joacă.” (Michel de Montaigne) 


În postarea de astăzi, doar niște cuvinte din Dexonline. Cuvintele mele vor fi în cantitate infimă, și asta din cauză că gândurile mi s-au pitit așa de bine, încât nu pot să dau de ele. Și da, nu sunt nici penibile, nici punibile, pentru că nu sunt deloc. Îmi pare rău, dar asta-i situația. Hm, poate, totuși, găsesc vreo glumă...

👇

TEX (1), texuri n. Cui mic folosit la confecționarea și repararea încălțămintei. /<fr. tex.
TEX (2), texuri n. Unitate de măsură a gradului de finețe a firelor textile, egală cu greutatea în grame a o mie de metri de fir. /<fr. tex. Sursa: NODEX (2002).

👇

MINOIAN s.n. Perioadă arhaică a civilizației cretane și grecești. [Pr.: mi-no-ian] – Din fr. minoen. Cheia alegerii: Pe 30 martie 1900, Sir Arthur John Evans a descoperit un număr mare de tăblițe de lut în situl de la Knossos, în inima Cretei. Aceste tăblițe provin de la civilizația minoică, care s-a dezvoltat pe insulă până în jurul anului 1200 î.Hr. Această civilizație și-a luat numele de la Minos, regele mitologic al Cretei, asociat cu legenda Minotaurului, care a devenit judecător în Lumea de dincolo după moartea sa.

👇

PUNIBIL, -Ă, punibili, -e, adj. (Juridic) Pasibil de pedeapsă. – Din it. punibile. Cheia alegerii: Marchizul Cesare Beccaria s-a născut la Milano pe 15 martie 1738. La 26 de ani a publicat lucrarea „Despre infracțiuni și sancțiuni”, în care a enunțat principiile unei justiții umane și eficiente. Aceste principii au fost incluse mai târziu în Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului. Ele sunt adoptate astăzi de orice stat civilizat, care se respectă: prezumția de nevinovăție, pedepse proporționale cu infracțiunea sau delictul, sancțiuni moderate, dar sigure. Despre pedeapsa cu moartea, afirma: „Statul nu are dreptul de a lua o viață. Pedeapsa cu moartea este o relicvă a rigorilor antice și un anacronism într-o societate cu poliție. Nu numai că este inutilă, deoarece nu are valoare de exemplu, dar este și dăunătoare”.

👇

PENIBIL, -Ă, penibili, -e, (fr. pénible) adjectiv, adverb (Într-un mod) care cauzează o foarte mare frământare sufletească sau suferință morală. Si: amar/ adj, adv (Într-un mod) care provoacă stări extrem de neplăcute, cu efect nedorit, foarte greu de suportat/ adj, adv (Într-un mod) care face pe cineva să se simtă foarte încurcat, jenat, stingherit/ adv (Înv.) Care cauzează suferință fizică, durere Si: chinuitor/ adv Care se face cu greutate Si: anevoios, dificil, greu/ adv Care cere un efort deosebit Si: extenuat, obositor.

😊

Un grup de fete pleacă în excursie într-o zi foarte călduroasă de vară. Fetele au ajuns la un eleşteu înconjurat de tufișuri şi copăcei şi, cum nu se zărea ţipenie de om, s-au dezbrăcat şi s-au aruncat în apă. După ce s-au bălăcit vreo oră şi mai bine, au ieşit din apă şi s-au întins la soare să se usuce. După ce s-au îmbrăcat şi erau gata să plece la drum, apare un camion militar gol şi opreşte lângă ele. Un tânăr ofițer, din cabină, le salută pe fete şi apoi strigă:
– Atenţie, echipa de camuflaj! Luaţi-vă tufişurile şi copăceii şi urcaţi în camion!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri și cuvinte printre flori...

Am atât de multe gânduri astăzi, în marea lor majoritate bune, dar e o prea mare îmbulzeală din cauza asta printre neuronii mei destul de os...