luni, 31 iulie 2023

Gânduri făcute ciuciulete

 

     „Rugăciunea este expresia unui suflet religios, care recunoaște o putere supranaturală ce-i asigură eliberarea din înlănțuirea limitelor personale și cosmice.” (Petre Țuțea în: „Putere, Religie, Rugăciune, Spirit, Suflet”)

 

       După ce am făcut un hei-rup/ hei, rup/ heirup (depinde ce formă alegeți domniile voastre, căci eu le-am găsit prin dicționare pe toate trei) la căratul și așezatul lemnelor în magazie, astăzi m-a plouat ciuciulete până am reușit să acopăr lemnele uscate cu o prelată. De fapt, a mai fost și „heirupul” de sâmbătă, apoi pauză, iar azi episodul doi de „heirupism”. Am venit să scriu aici câteva vorbe (și de-ale mele, dar mai mult din dexonline.ro), însă văd că-s sunt prea ostenită, iar gândurile mele, ca niște curci plouate, nu prea îmi sunt de ajutor. După ce termin acținea LEMNELE DE FOC, poate-mi revine și Inspirația. Doamne-ajută!

Cuvântul aleatoriu: OSCÍLĂ, oscile, s.f. Mic disc de bronz sau de marmură, împodobit cu o mască în relief, care era atârnat, la vechii romani, de arborii sacri sau sub colonade. – Din lat. oscillum, fr. oscille. Sursa: DEX '09 (2009).

     👆👇 Eu știam doar verbul (prea bine chiar, pentru că e specific zodiei mele):
(A) OSCILÁ, osciléz intranz. 1) A se mișca alternativ dintr-o parte în alta; a se balansa; a pendula. 2) fig. A nu se putea hotărî; a sta în cumpănă; a șovăi, a ezita; a pendula; a balansa. /<fr. osciller. Sursa: NODEX (2002).

Cuvântul zilei: PATERNÓSTER s.n. 1. Ascensor cu mai multe cabine, antrenate printr-un sistem de lanțuri continue și cu funcționare neîntreruptă. 2. Elevator pentru ridicarea materialelor de construcție, compus din colivii prismatice fixate pe două lanțuri sau pe două benzi continue, montate vertical și antrenate manual sau mecanic prin intermediul a două tobe. Din fr. pater-noster, germ. Paternoster. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Au trecut șase ani de la dispariția lui Jeanne Moreau, figură emblematică a Noului Val francez. A jucat în peste 130 de filme realizate de regizori renumiți, alături de mari actori. Unul din filmele care au consacrat-o este „Ascensor spre eșafod” de Louis Malle.

      +++ Păi, cum adică, eu știam că rugăciunea se cheamă așa...

Pater Noster (latină)

Pater Noster, qui es in cœlis; sanctificetur nomen tuum: Adveniat regnum tuum; fiat voluntas tua, sicut in cœlo, et in terra. Panem nostrum cotidianum da nobis hodie: Et dimitte nobis debita nostra, sicut et nos dimittimus debitoribus nostris: et ne nos inducas in tentationem: sed libera nos a malo. (Catechism of the Catholic Church) To which the doxology may be added: „Quia tuum est Regnum, et Potestas, et Gloria, in saecula. Amen”.

(Sursa: https://www.lords-prayer-words.com/lord_latin_pater_noster.htm)

     +++

Tatăl nostru

Care ești în ceruri

Sfințească-se numele Tău

Vie împărăția Ta

Facă-se voia Ta

Precum în Cer așa și pre Pământ

Pâinea noastră cea de toate zilele

Dă-ne-o nouă astăzi

Și ne iartă noua greșalele noastre

Precum și noi iertăm greșiților noștri

Și nu ne duce pre noi în ispită

Ci ne izbăvește de cel rău/viclean

Ca a Ta este Împărăția și Puterea și Slava

În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh

Amin.

duminică, 30 iulie 2023

Două gânduri efemere

ca pasărea pe cracă

MOTTO-ul zilei:

Oamenii spun de multe ori că nu reușesc să își păstreze nivelul de motivație. Ei bine, nici efectele dușului nu sunt eterne, de aceea este recomandat zilnic!” (Zig Ziglar) 


Expresia zilei: Ca pasărea pe cracă (pop.) trecător, efemer. Sursa: Argou (2007).

Cuvântul aleatoriu: Fantóșă s.f. Păpușă sau figurină manevrată cu ajutorul unor sfori; marionetă. ♦ Fig. Om lipsit de personalitate, care se lasă dominat de cineva; om de paie. Pl. fantoșe. / <fr. fantoche <it. fantoccio „păpușă”. Sursa: DEXI (2007).

Cuvântul zilei: CINEFILÍE, cinefilii, s.f. Pasiune pentru filme de cinema. Din fr. cinéphilie. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 2007, Michelangelo Antonioni și Ingmar Bergman, doi mari maeștri ai cinematografiei europene, se stingeau din viață la câteva ore distanță.

Bancul zilei:

La doctor:

- Spuneți-mi, mâncați sănătos?

- Mănânc și când sunt bolnav!


P. S.

1. Hilary Hinton „Zig” Ziglar (1926-2012) a fost un autor american de cărți de literatură motivațională.

2. Am pornit de la această minunată poză din dexonline.ro și de la cuvintele de îmbărbătare din motto, dar pe parcurs m-am pierdut, am rătăcit oleacă drumul, așa că renunț să mai scriu...

3. Gândul efemer de astăzi a fost despre viață, în general, despre vremelnicia ei. Despre faptul că ceea ce scriu eu aici este la fel ca în expresia zilei, tot din dexonline.ro (© imagine Ana-Maria Gălețeanu), adică trecător și ușor inutil. În titlu am spus că-s două gânduri, dar de fapt a fost doar unul care se uita în oglindă și vorbea cu sine însuși...


sâmbătă, 29 iulie 2023

Câteva gânduri care meditează (și levitează)


MOTTO: „Lucrurile care ne tulbură spiritele sunt deja în noi. În timpul meditației, trebuie să le facem față, să le acceptăm și să le lăsăm deoparte unul câte unul.” (Cristopher L. Bennett)

 

      Nu, nu m-am apucat să meditez. Încă. Stau pe gânduri, singură cu mine, încerc să mă înțeleg, încerc să mă regăsesc, încerc să mă împac cu sinele meu, întotdeauna am făcut-o, cu mai mult sau mai puțin succes. Dar așa s-a „nimerit” ideea de astăzi, pornind de la rima involuntară din titlu. Trebuie să recunosc că eu și gândurile mele mai degrabă levităm (cam leșinate de cald), și asta din cauză că fiecare cuvânt din dexonline.ro ne-a „condus” politicos înspre un altul sau ne-a adus aminte de vreo expresie și pe urmă ne-a lăsat cu ochii-n soare (oh, nu), cam aiurite și fără să știm ce să scriem mai departe...

Cuvântul aleatoriu (necunoscut mie):

(A) LEVIGÁ, levighez, vb. I. Tranz. A transforma un material în praf fin prin fărâmițarea în apă (sau într-un lichid) și printr-o sedimentare fracționată a materialului. – Din fr. léviger. Sursa: DEX '09 (2009).

Eu știam de...

(A) LEVITA, levitéz, vb. I. intranz. 1. (Despre persoane) A se menține în aer fără sprijin, doar prin puteri supranaturale. 2. (Despre obiecte) A fi menținut în aer de către o persoană cu puteri supranaturale, doar cu ajutorul forței minții. ◊ p. ext. A fi menținut în aer fără sprijin mecanic, ci cu ajutorul unor forțe cu acțiune la distanță sau câmpuri (magnetice, gravitaționale etc.). – Din levitație, derivat regresiv. Sursa: dexonline.

Cuvântul zilei:

(A) INTONÁ, intonez, vb. I. Tranz. 1. A cânta începutul unui cântec, a da tonul pentru începerea unui cântec; p. gener. a executa un cântec, o melodie solemnă; a cânta. 2. A accentua, a rosti cu un anumit ton un cuvânt, o frază. [Var.: (pop.) întoná vb. I] – Din it. intonare. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Ziua Imnului național. În anul 1848 are loc prima interpretare în public a imnului Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te, române”, devenit după Revoluția anticomunistă din 1989 imnul național al României.

Cuvântul aleatoriu de ieri:
CAIMACÁM, caimacami, s.m. 1. (În Imperiul Otoman) Locțiitor al unor demnitari. ◊ Compus: caimacam-aga = locțiitor al marelui vizir. 2. Locțiitor al domnului, însărcinat cu administrarea Moldovei și Țării Românești până la instalarea pe tron a noului domn. 3. Locțiitor al banului Craiovei, începând din 1761. [Var.: caimacán s. m.] – Din tc. kaymakam. Sursa: DEX '09 (2009).

Nu sunt sigură, dar aș paria că acest cuvânt turcesc are o legătură anume cu „caimac” și, mai ales, cu „luarea caimacului”...  

CAIMÁC, caimacuri, s.n. 1. Pojghiță de grăsime care apare pe suprafața laptelui fiert. ◊ Expresie: A lua caimacul = a-și însuși partea cea mai bună. 2. Spuma care se formează la suprafața cafelei în urma fierberii. 3. (Rar) Strat (ars) al tutunului din ciubuc, format în jurul și deasupra cărbunelui. Din tc. kaymak. Sursa: DEX '09 (2009).

Bancuri

Discuție între doi țânțari, tată și fiu:

- Ei, cum ți s-a părut primul zbor, fiule?

- Minunat, tată, toată lumea m-a aplaudat!

+++

 O tipă este sunată de o prietenă:

- Bună, vii la cafea?

- Ok, vin!

- Știi ce, ia și țigări!

- Bine.

- Ia și niște cafea.

- Fată, ia spune-mi, scaune ai, sau să trec și pe la „Ikea”?

+++

Mecanicul, stând de vorbă cu un client:

- Ce?! Dumneata schimbi uleiul odată la cinci luni? Bine, dar strici motorul la mașină.

- Care mașină, dom'le? Eu am o prăvălie, vând gogoși...

sâmbătă, 22 iulie 2023

Patru gânduri „înțelepte”

  

Cei patru evangheliști au fost trei: Luca și Matei.” (Proverb românesc) 


      Păi, asta e, de dimineață m-am trezit cu proverbul ăsta în minte. Habar n-am de ce. De multă vreme nu mă mai chinui să găsesc vreo explicație pentru „fenomenul” ăsta, ce mă vizitează când și când. Dar nu înseamnă că nu-mi mai pun întrebări despre el, numai că le voi păstra pentru mine. Primul gând „înțelept” de astăzi a fost să-mi reamintesc despre evangheliști...

❤ „Un evanghelist este o persoană care încearcă să evanghelizeze - adică să "anunțe vestea bună" altora. "Vestea bună", pentru creștini, este Evanghelia lui Iisus Hristos. În Noul Testament, apostolii sunt considerați evangheliști, la fel ca toți cei din comunitatea mai largă a primilor creștini care merg să "facă ucenici din toate națiunile". Vedem o reflectare a acestei înțelegeri expansive a evanghelistului în utilizarea modernă a evanghelicilor, pentru a descrie un anumit tip de protestanți care, în presupusul contrast cu protestanții principali, este preocupat de a face convertiri la creștinism. Cu toate acestea, în primele câteva secole ale creștinismului, evanghelistul a apelat aproape exclusiv la oamenii pe care îi numim Cei Patru Evangheliști - adică cei care au scris cele patru evanghelii canonice: Matei, Marcu, Luca și Ioan. Doi (Matei și Ioan) erau printre cei doisprezece apostoli ai lui Hristos; iar ceilalți doi (Marcu și Luca) erau tovarăși ai Sfântului Petru și Sfântului Pavel. Mărturia lor colectivă față de viața lui Hristos (împreună cu Faptele Apostolilor, scrise de Sfântul Luca) formează prima parte a Noului Testament.” (Sursa: https://ro.eferrit.com/cine-sunt-cei-patru-evanghelisti/)

      Apoi, un al doilea gând a fost în legătură cu cele trei maimuțe înțelepte (despre care am mai scris cândva) și anume: Mizaru (care nu vede Răul), Kikazaru (care nu aude Răul) și Iwazaru (care nu rostește Răul). Ei bine, aflu astăzi, cu un amestec de amuzament și curiozitate (și într-un text pe care l-am găsit doar în engleză), că cele trei au fost de fapt patru. Mda, păi să vedem:

The fourth monkey is Shizaru, symbolising the principle of "do no evil", and is forced into covering his abdomen and crossing his arms by wearing a straight-jacket and has a paper bag over his head.” (A patra maimuță este Shizaru, simbolizând principiul „să nu faci Rău”, și e silită să-și acopere abdomenul și să-și încrucișeze mâinile căci poartă o cămașă de forță și are o pungă de hârtie pe cap).

     Gândul cu numărul trei a fost să-mi caut în dexonline.ro cuvintele și apoi, prin „arhive”, vreun banc, ca să nu ies din rutină...

Cuvântul aleatoriu: (A) LOBÁ, lobez, vb. I. Tranz. A executa un lob. Din fr. lober.

LOB, loburi, s. n. Lovitură la jocul de tenis, care constă în trimiterea mingii pe deasupra capului adversarului atât de sus, încât acesta nu o poate ajunge cu racheta pentru a o trimite înapoi. – Din engl., fr. lob.

       Dar există și:

LOB, lobi, s. m. 1. Diviziune anatomică și funcțională a unui organ intern, de obicei despărțită de rest prin cute adânci. ♦ Partea inferioară a urechii externe. 2. Diviziune, prelungire, excrescență a unei frunze, a unei petale sau a unei sepale, separată de rest prin crestături adânci. 3. (Arhit.) Element de construcție în formă de arc de cerc, care, combinat cu alte elemente asemănătoare, formează un arc compus. – Din fr. lobe. Sursa: DEX '09 (2009).

       Și...
LOBĂ s.f. vezi lodbă.
LÓDBĂ, lodbe, s.f. (Reg.) Bucată lungă de lemn, despicată dintr-un trunchi de copac; scândură groasă făcută din despicătura unui trunchi, cioplită numai cu securea. [Var.: lóbdă, lobă s. f.] Din ucr. lodva. Sursa: DEX '09 (2009).
Cuvântul zilei:
SPLEEN s. n. Stare nemotivată de melancolie, manifestată prin plictiseală și dezgust față de orice. [Pr.: splin] Din engl. spleen. Cheia alegerii: În 1882, la New York, s-a născut Edward Hopper, pictorul melancoliei, al tăcerii și al singurătății.

✌☺

Un bătrân cu probleme de auz se duce la doctor și i se pune un aparat auditiv. Peste o lună, se întoarce la cabinet pentru control.

- Aparatul își face treaba, auzul dumneavoastră este perfect. Cred că familia este foarte bucuroasă că puteți auzi din nou.

- Ăăă, hm, doctore, nu le-am spus încă, doar stau și-i ascult. Mi-am schimbat testamentul de trei ori până acum...

P. S. Gândul numărul patru mi-a dispărut ușurel din memorie precum puful de păpădie când bate vântul. Mi s-a părut chiar că-l aud când „zboară”, căci a făcut „puuufff”...

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...