marți, 11 iulie 2023

Niște gânduri insignifiante...

paremiologic

Imaginea este din dexonline.ro, ca și cele două cuvinte ale zilei de azi. Gândurile tot nu-mi sunt „la purtător”, deci plec de-aici...

Cuvântul zilei: PAREMIOLÓGIC, -Ă, paremiologici, -ce, adj. Care ține de proverbe sau de studiul lor, privitor la proverbe sau la studiul lor. [Pr.: pa-re-mi-o-lo-gic] – Din fr. parémiologique. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1865 se năștea la Bursa (Turcia) Iuliu A. Zanne, autorul unei monumentale lucrări în 10 volume, „Proverbele românilor”, în care a strâns peste 20.000 de proverbe din toate regiunile locuite de vorbitori de limbă română.

Proverbele înșirate de mine mai jos nu sunt din cartea lui Zanne (dar, cu siguranță, există și-acolo):

Cine se scoală de dimineață, departe ajunge.// Cine stă în casă de sticlă, nu aruncă cu pietre.// Dacă tăceai, filosof rămâneai.// După război mulți viteji se arată.// Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea.// Ferește-te de câinele care nu latră și de omul tăcut.// Banu-i ochiul dracului.// Bate fierul cât e cald.// Fă-te frate cu dracul până treci puntea.// A face pe cineva de două parale.// Haina nu îl face pe om.// Nu vinde pielea ursului din pădure.// Să stăm strâmb și să judecăm drept.// Sătulul nu crede flămândului.// Peștele de la cap se-mpute.// Zace pe moarte și ar mânca de toate.// Tăcerea e de aur, vorba de argint.// Prostia și domnia se plătesc.// Să fii domn e o întâmplare, să fii om e lucru mare.// Meseria e brățară de aur.// Unde-s mulți, puterea crește.// Lăcomia pierde omenia.// Ziua bună se cunoaște de dimineață.// Vorba dulce mult aduce.// Vorbești de lup și lupul la ușă.// Vrabia mălai visează, iar calicul praznicul.// Vrei, nu vrei, bea, Grigore, agheasmă!// Cine nu-ncearcă, nici nu câștigă.// A fi prins cu cioara vopsită// Cu fundul în două luntri.// Vorba lungă, sărăcia omului.// Rabdă inimă și taci, că n-ai alta ce să faci.// Rabdă suflete cât poți, nu-ți da taina către toți.// Prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul!// Pofta vine mâncând.// Și tăcerea e un răspuns.// Urma scapă turma.// Toamna se numără bobocii.// Nu toate muștele fac miere.// Ochii care nu se văd se uită.// Ai carte, ai parte.// Prost să fii, noroc să ai.// Pică pară mălăiață în gura lui Nătăfleață.// Nu te încrede în câinele care dă din coadă.// Mi-e milă de tine, dar de mine mi se rupe inima.// Ai, dai, n-ai. Ia nu da, să vezi cum ai.// Omul fără învățătură e ca pământul fără udătură. (Ș.a.m.d.)

Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/proverbe-romanesti-2911953

Cuvântul aleatoriu: WALKÍRIE, walkirii, (scris și walkyrie) s.f. (în mitologia scandinavă) 1. Fiecare dintre cele trei divinități mitologice scandinave, fiicele lui Wotan, fecioare războinice și foarte frumoase, care hotărau soarta bătăliilor și îi alegeau pe eroii care urmau să cadă în luptă (pentru a-i conduce în Walhalla). 2. (P. ex.) Femeie frumoasă, voluntară și cu statură maiestuoasă.

- Maestre, de ce nu am și eu succes în viață?

- Ai privit apusul soarelui în munți?

- Da, maestre!

- Ai văzut zborul lin al vulturilor deasupra piscurilor?

- Da, maestre!

- Ai contemplat luna într-o noapte senină?

- Da, maestre!

- Păi, vezi, îți pierzi timpul cu nimicuri de astea în loc să pui osu' la treabă!

 

© imagine Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...