joi, 6 iulie 2023

Multe gânduri despre ponoase...

MOTTO: „Nimic nu e mai valoros ca râsul. Te întărește și te ajută să devii ușor, să devii lumină.” (Frida Kahlo)

 

Plouă iar, destul de furtunos, dar nu-mi pasă. Nu am deloc idee despre ce o să scriu astăzi aici, dar nu-mi pasă. Am o groază de treburi de făcut, dar nu-mi pasă. Și aș putea continua așa preț de zece minute. Dar gândurile mele (adică 99% dintre ele) refuză să mai fie ponosite și necăjite, așa că și-au pus hainele cele mai noi și frumoase și au plecat undeva, pe o plajă însorită, s-au tolănit în câte un chaise-longue, beau limonadă din mentă și ghimbir, citesc un roman polițist fain și flutură grațios din mânuțe către mine. Deci, urmează niște cuvinte din dexonline.ro, câte ceva despre Frida Kahlo și la final, o glumiță...

Cuvântul aleatoriu: PONÓS, ponoase, s.n. 1. Consecință neplăcută; necaz, neajuns; nemulțumire, supărare. Expr. A trage ponoasele. ◊ Expr. (Reg.) A-și face ponos cu cineva = a ajunge la neplăceri cu cineva, a-și pricinui supărare, necaz. A-i purta (cuiva) ponos = a avea necaz pe cineva, a-i purta ranchiună, a-l dușmăni. 2. (Pop.) Clevetire, defăimare; injurie, calomnie, insultă. Nume rău, poreclă (defăimătoare). 3. (Înv. și reg.) Acuzare, învinuire; pâră, protest; (concr.) plângere, reclamație, jalbă. 4. (Pop.) Cusur; vină. 5. (Reg.) Glumă, șotie; poznă. – Din sl. ponosŭ.

PONOSÍ, ponosesc, vb. IV. Tranz. 1. (Pop.) A face ca un obiect (de îmbrăcăminte) să-și piardă aspectul și coloritul inițial; a murdări, a uza, a degrada (prin întrebuințare îndelungată). ◊ Refl. Haina s-a ponosit. 2. (Înv. și reg.) A bârfi, a ponegri, a defăima; a calomnia, a discredita. – Din sl. ponositi. Cf. ponos.

PONOSÍT, -Ă, ponosiți, -te, adj. (Pop.; mai ales despre obiecte de îmbrăcăminte) Care și-a pierdut aspectul și culoarea inițială; deteriorat, stricat, uzat (prin întrebuințare îndelungată); învechit; sărăcăcios. – V. ponosi. Sursa: DEX '09.

Cuvântul zilei: CALVÁR, calvaruri, s.n. Chin, suferință, durere îndelungată; încercare grea. Din fr. calvaire, lat. calvarium. Sursa: DEX '09. Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1907, Frida Kahlo de Rivera, pictoriță mexicană cunoscută mai ales pentru autoportretele pictate într-un stil suprarealist, legate adesea de suferințele sale fizice. Pe 17 septembrie 1925, Frida se afla într-un autobuz, când acesta s-a ciocnit violent cu un troleibuz. A suferit un accident grav, cu numeroase fracturi pentru care a fost necesară montarea unei armături metalice. Durerile aveau să o însoțească toată viața.

Și un fragment dintr-un articol scris de Ana-Maria Șchiopu:

Obișnuiam să cred că sunt cel mai ciudat om din lume. Apoi, m-am gândit că sunt atâția oameni pe lume, încât trebuie să mai fie cineva ca mine, care să se simtă la fel de bizar și de defect precum o fac eu. Mi-o imaginez că este acolo, undeva, gândindu-se și ea la mine. Așadar, sper că dacă ești acolo și citești asta acum, să știi că, da, este adevărat, sunt aici și sunt la fel de ciudată ca tine”, scria Frida în jurnalul ei, ca un adevărat simbol pentru toți aceia care se simt diferiți și marginalizați de societate.”

(Acest text este un fragment din articolul „Moda, ca parte intrinsecă a artistului. Frida Kahlo” apărut în numărul 221 al revistei „Historia”, disponibil în format digital pe platforma paydemic.com)

Sursa: https://historia.ro/sectiune/portret/moda-o-masca-a-durerii-frida-kahlo/

😊😆😏

La ora de biologie:

- Ionuț, te rog să numești cinci animale care trăiesc în apă.

- Broasca.

- Foarte bine, alte patru animale?

- Mama ei, tatăl ei, sora ei și fratele mai mic...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...