marți, 4 iulie 2023

Niște gânduri îmbufnate

 

MOTTO: „Să nu vă plângeți de furtuni, de încercări şi de suferinţe. Şi ele sunt necesare. Nu le urâți, nu vă înfricoșați de ele, nu doriţi şi nu luptaţi să le ocoliţi, nici nu vă rugați să nu vină, ci vă pregătiți să le puteți birui.” (Traian Dorz)


Dispoziția mea mai mult decât sumbră continuă și astăzi, sunt plină de nervi, dezamăgită de lume (dar și de mine), arțăgoasă și, din când în când, gata să dau apă la șoareci. Nu mai încerc niciun fel de metodă pentru a-mi ridica moralul, ba chiar am să-mi răsucesc cuțitul în rană. Bun, deci încep cu o poezie, intitulată „Trenul Vieții”, a bihoreanului Traian Dorz (1914-1989), poet și deținut politic, supranumit „Ostașul Domnului”.

Un lung tren ne pare viața.

Ne trezim în el mergând,

Fără să ne dăm noi seama,

Unde ne-am suit şi când.


Fericirile sunt halte,

Unde stăm câte-un minut,

Până bine ne dăm seama,

Sună, pleacă, a trecut.


Iar durerile sunt staţii!

Lungi, de nu se mai sfârşesc

Şi în ciuda noastră parcă,

Tot mai multe se ivesc.


Arzători de nerăbdare,

Înainte tot privim,

Să ajungem mai degrabă

La vreo ţintă ce-o dorim.


Ne trec zilele, trec anii,

Clipe scumpe şi dureri,

Noi trăim hrăniţi de visuri

Însetaţi după plăceri!


Mulţi copii voioşi se urcă.

Câţi în drum n-am întâlnit,

Iar câte-un bătrân coboară,

Trist şi frânt, sau istovit.


Vine-odată însă vremea,

Să ne coborâm şi noi.

Ce n-am da atunci o clipă,

Să ne-ntoarcem înapoi?


Dar pe când, privind în urmă,

Plângem timpul ce-a trecut,

Sună goarna VEŞNICIEI:

Am trăit şi n-am ştiut.

Expresiile zilei (luate din dexonline.ro, ca și imaginea):

Plimbă ursu’! - fugi de-aici!/ pleacă!

A se aduna ca la urs - a se aduna în număr foarte mare.

Sursa: Argou (2007)

Cuvântul aleatoriu:
EUPATRÍZI s.m. pl. (în Grecia antică) descendenți ai familiilor de cuceritori, clasa nobililor deținători de pământuri. (< fr., gr. eupatrides). Sursa: MDN '00 (2000).

Cuvântul zilei:

DECIMÁ, decimez, vb. I. Tranz. 1. (În Roma antică și Evul Mediu) A pedepsi o unitate militară, executând pe fiecare al zecelea soldat. 2. (Despre războaie, epidemii etc.) A omorî oameni în număr mare. Din fr. décimer, lat. decimare. Cheia alegerii: În anul 1994 se încheie genocidul din Rwanda.

&

DÉCIMĂ, decime, s. f. (Muz.) Interval care cuprinde zece trepte, format dintr-o octavă și o terță. ♦ Treapta a zecea de la o treaptă dată. – Din it. decima. Sursa: DEX '09 (2009).

&

Décimă f., pl. decime (lat. décima [pars], a zecea [parte], d. decem, zece). Zecĭuială, dijmă: decima luĭ Saladin. Sursa: Scriban (1939).

Păi, să vedem cine a fost Saladin. Wikipedia ne spune așa:


Saladin sau Ṣalāḥ ad- Dīn Yūsuf ibn Ayyūb  (n. 1138 – d. 4 martie 1193) a fost un musulman kurd din Tikrit, devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei. Ascensiunea la putere a acestuia a dus și la o unificare religioasă în cadrul comunității islamice între sunniți, acesta vizând coalizarea forțelor siriene și egiptene pentru a lupta împotriva cruciaților. A condus opoziția musulmană împotriva francilor și altor cruciați din Levant. La apogeul puterii sale a domnit peste Egipt, Siria, Yemen, Irak, Mecca, Hejaz și Diyarbakir. În ciuda faptului că era adversarul principal al cruciaților, cronicile creștine menționează acțiunile sale onorabile, mai ales în timpul asediului cetății Al Karak, cu care a câștigat respectul multor europeni, mai ales al lui Richard Inimă de Leu.”

P.S. © imagine Ana-Maria Gălețeanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...