„Cei patru evangheliști au fost trei: Luca și Matei.” (Proverb românesc)
Păi, asta e, de dimineață m-am trezit cu proverbul ăsta în minte. Habar n-am de ce. De multă vreme nu mă mai chinui să găsesc vreo explicație pentru „fenomenul” ăsta, ce mă vizitează când și când. Dar nu înseamnă că nu-mi mai pun întrebări despre el, numai că le voi păstra pentru mine. Primul gând „înțelept” de astăzi a fost să-mi reamintesc despre evangheliști...
❤ „Un evanghelist este o persoană care încearcă să evanghelizeze - adică să "anunțe vestea bună" altora. "Vestea bună", pentru creștini, este Evanghelia lui Iisus Hristos. În Noul Testament, apostolii sunt considerați evangheliști, la fel ca toți cei din comunitatea mai largă a primilor creștini care merg să "facă ucenici din toate națiunile". Vedem o reflectare a acestei înțelegeri expansive a evanghelistului în utilizarea modernă a evanghelicilor, pentru a descrie un anumit tip de protestanți care, în presupusul contrast cu protestanții principali, este preocupat de a face convertiri la creștinism. Cu toate acestea, în primele câteva secole ale creștinismului, evanghelistul a apelat aproape exclusiv la oamenii pe care îi numim Cei Patru Evangheliști - adică cei care au scris cele patru evanghelii canonice: Matei, Marcu, Luca și Ioan. Doi (Matei și Ioan) erau printre cei doisprezece apostoli ai lui Hristos; iar ceilalți doi (Marcu și Luca) erau tovarăși ai Sfântului Petru și Sfântului Pavel. Mărturia lor colectivă față de viața lui Hristos (împreună cu Faptele Apostolilor, scrise de Sfântul Luca) formează prima parte a Noului Testament.” (Sursa: https://ro.eferrit.com/cine-sunt-cei-patru-evanghelisti/)
Apoi, un al doilea gând a fost în legătură cu cele trei maimuțe înțelepte (despre care am mai scris cândva) și anume: Mizaru (care nu vede Răul), Kikazaru (care nu aude Răul) și Iwazaru (care nu rostește Răul). Ei bine, aflu astăzi, cu un amestec de amuzament și curiozitate (și într-un text pe care l-am găsit doar în engleză), că cele trei au fost de fapt patru. Mda, păi să vedem:
❤ „The fourth monkey is Shizaru, symbolising the principle of "do no evil", and is forced into covering his abdomen and crossing his arms by wearing a straight-jacket and has a paper bag over his head.” (A patra maimuță este Shizaru, simbolizând principiul „să nu faci Rău”, și e silită să-și acopere abdomenul și să-și încrucișeze mâinile căci poartă o cămașă de forță și are o pungă de hârtie pe cap).
Gândul cu numărul trei a fost să-mi caut în dexonline.ro cuvintele și apoi, prin „arhive”, vreun banc, ca să nu ies din rutină...
Cuvântul aleatoriu: (A) LOBÁ, lobez, vb. I. Tranz. A executa un lob. Din fr. lober.
LOB, loburi, s. n. Lovitură la jocul de tenis, care constă în trimiterea mingii pe deasupra capului adversarului atât de sus, încât acesta nu o poate ajunge cu racheta pentru a o trimite înapoi. – Din engl., fr. lob.
Dar există și:
LOB, lobi, s. m. 1. Diviziune anatomică și funcțională a unui organ intern, de obicei despărțită de rest prin cute adânci. ♦ Partea inferioară a urechii externe. 2. Diviziune, prelungire, excrescență a unei frunze, a unei petale sau a unei sepale, separată de rest prin crestături adânci. 3. (Arhit.) Element de construcție în formă de arc de cerc, care, combinat cu alte elemente asemănătoare, formează un arc compus. – Din fr. lobe. Sursa: DEX '09 (2009).
Și...
LOBĂ s.f. vezi lodbă.
LÓDBĂ, lodbe, s.f. (Reg.) Bucată lungă de lemn, despicată dintr-un trunchi de copac; scândură groasă făcută din despicătura unui trunchi, cioplită numai cu securea. [Var.: lóbdă, lobă s. f.] Din ucr. lodva. Sursa: DEX '09 (2009).
Cuvântul zilei:
SPLEEN s. n. Stare nemotivată de melancolie, manifestată prin plictiseală și dezgust față de orice. [Pr.: splin] Din engl. spleen. Cheia alegerii: În 1882, la New York, s-a născut Edward Hopper, pictorul melancoliei, al tăcerii și al singurătății.
✌☺
Un bătrân cu probleme de auz se duce la doctor și i se pune un aparat auditiv. Peste o lună, se întoarce la cabinet pentru control.
- Aparatul își face treaba, auzul dumneavoastră este perfect. Cred că familia este foarte bucuroasă că puteți auzi din nou.
- Ăăă, hm, doctore, nu le-am spus încă, doar stau și-i ascult. Mi-am schimbat testamentul de trei ori până acum...
P. S. Gândul numărul patru mi-a dispărut ușurel din memorie precum puful de păpădie când bate vântul. Mi s-a părut chiar că-l aud când „zboară”, căci a făcut „puuufff”...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu