MOTTO: „Cuvântul potrivit poate fi eficient, însă niciun cuvânt nu a fost vreodată la fel de eficient ca o pauză la momentul potrivit.” (Mark Twain)
Nu prea am avut vreme (adică, nu am avut mai deloc) să scriu. Și nici să mă ocup de cuvintele din dexonline.ro. Azi, am zis să „recuperez”. Iar. Ei bine, am început destul de „haios”, căci cuvântul aleatoriu de azi a fost „apoferment”. Și mi s-a dat explicația: „Apofermént s. m., pl. apoferménți. Sursa: Ortografic (2002). Ha! M-am dus să caut prin ungherele lui Google, dar singura explicație cât de cât inteligibilă (mde, n-aș zice...) a fost asta: „Apoferment. Nom masculin singulier. En biologie, molécule protidique constituant la base d'un ferment.” Necăjită, am trecut la alte cuvinte, nu înainte de a-mi reaminti ce e cu post-restantul (Doamne, n-am mai scris o scrisoare de nu mai știu când!)
POST-RESTÁNT s. n. Serviciu special care păstrează corespondența la oficiul poștal pentru a fi ridicată de destinatar; p. ext. indicație menționată pe plic pentru acest fel de corespondență. Din fr. poste-restante. Sursa: DEX '09.
Cuvintele zilei (restante), plus cel de azi:
ÓRGANON s. n. (Livr.) Instrument, mijloc de muncă și de cercetare științifică. – Din ngr. órganon. Sursa: DEX '98 (1998). Cheia alegerii: Pentru geneticienii din întreaga lume, Excel este un adevărat coșmar. Software-ul este sursa unui număr semnificativ de erori deoarece convertește numele anumitor gene, cum ar fi „MARCH1” în date (1-Mar). Neputându-se lipsi de acest instrument, oamenii de știință au ales să redenumească zeci de gene. Pe 30 septembrie 1985, apărea prima versiune a programului Excel.
GHIUJ, ghiuji, s. m. (Reg.) Om bătrân (și ramolit, neputincios). – Cf. alb. gjysh „bunic”. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice (ONU).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu