duminică, 30 martie 2025

Niște gânduri nici punibile, nici penibile

Jocurile copiilor sunt jocuri foarte grele. Copiii nu sunt niciodată mai serioşi decât atunci când se joacă.” (Michel de Montaigne) 


În postarea de astăzi, doar niște cuvinte din Dexonline. Cuvintele mele vor fi în cantitate infimă, și asta din cauză că gândurile mi s-au pitit așa de bine, încât nu pot să dau de ele. Și da, nu sunt nici penibile, nici punibile, pentru că nu sunt deloc. Îmi pare rău, dar asta-i situația. Hm, poate, totuși, găsesc vreo glumă...

👇

TEX (1), texuri n. Cui mic folosit la confecționarea și repararea încălțămintei. /<fr. tex.
TEX (2), texuri n. Unitate de măsură a gradului de finețe a firelor textile, egală cu greutatea în grame a o mie de metri de fir. /<fr. tex. Sursa: NODEX (2002).

👇

MINOIAN s.n. Perioadă arhaică a civilizației cretane și grecești. [Pr.: mi-no-ian] – Din fr. minoen. Cheia alegerii: Pe 30 martie 1900, Sir Arthur John Evans a descoperit un număr mare de tăblițe de lut în situl de la Knossos, în inima Cretei. Aceste tăblițe provin de la civilizația minoică, care s-a dezvoltat pe insulă până în jurul anului 1200 î.Hr. Această civilizație și-a luat numele de la Minos, regele mitologic al Cretei, asociat cu legenda Minotaurului, care a devenit judecător în Lumea de dincolo după moartea sa.

👇

PUNIBIL, -Ă, punibili, -e, adj. (Juridic) Pasibil de pedeapsă. – Din it. punibile. Cheia alegerii: Marchizul Cesare Beccaria s-a născut la Milano pe 15 martie 1738. La 26 de ani a publicat lucrarea „Despre infracțiuni și sancțiuni”, în care a enunțat principiile unei justiții umane și eficiente. Aceste principii au fost incluse mai târziu în Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului. Ele sunt adoptate astăzi de orice stat civilizat, care se respectă: prezumția de nevinovăție, pedepse proporționale cu infracțiunea sau delictul, sancțiuni moderate, dar sigure. Despre pedeapsa cu moartea, afirma: „Statul nu are dreptul de a lua o viață. Pedeapsa cu moartea este o relicvă a rigorilor antice și un anacronism într-o societate cu poliție. Nu numai că este inutilă, deoarece nu are valoare de exemplu, dar este și dăunătoare”.

👇

PENIBIL, -Ă, penibili, -e, (fr. pénible) adjectiv, adverb (Într-un mod) care cauzează o foarte mare frământare sufletească sau suferință morală. Si: amar/ adj, adv (Într-un mod) care provoacă stări extrem de neplăcute, cu efect nedorit, foarte greu de suportat/ adj, adv (Într-un mod) care face pe cineva să se simtă foarte încurcat, jenat, stingherit/ adv (Înv.) Care cauzează suferință fizică, durere Si: chinuitor/ adv Care se face cu greutate Si: anevoios, dificil, greu/ adv Care cere un efort deosebit Si: extenuat, obositor.

😊

Un grup de fete pleacă în excursie într-o zi foarte călduroasă de vară. Fetele au ajuns la un eleşteu înconjurat de tufișuri şi copăcei şi, cum nu se zărea ţipenie de om, s-au dezbrăcat şi s-au aruncat în apă. După ce s-au bălăcit vreo oră şi mai bine, au ieşit din apă şi s-au întins la soare să se usuce. După ce s-au îmbrăcat şi erau gata să plece la drum, apare un camion militar gol şi opreşte lângă ele. Un tânăr ofițer, din cabină, le salută pe fete şi apoi strigă:
– Atenţie, echipa de camuflaj! Luaţi-vă tufişurile şi copăceii şi urcaţi în camion!

sâmbătă, 29 martie 2025

Peticuță pentru gânduri

Motto: „Sărac și fericit” nu este o expresie creată de un sărac.” (Mason Cooley)


Gândurile de astăzi - destul de puține și anoste. Cam plouate, la propriu și la figurat. Dar, ca de obicei, cuvintele din Dexonline mă salvează, dându-mi idei. Mi-a plăcut cum sună cuvântul „peticuță”, așa că mi-am peticit gândurile (și titlul) cu el. E un diminutiv și, desigur, m-am dus la cuvântul din care e creat, adică „petic”. Recunosc că eu am folosit (hm, mai folosesc și acum câteodată) varianta „petec”. De aici, gândul m-a dus la sărăcie și am găsit acest minunat citat, plin de umor, foarte potrivit la tema aleasă, dar și pentru „dregerea” moralului. Deci, cuvinte, expresii, citate și două glume, asta-i „recolta” mea de azi. La bună vedere!

👉👇👈 Cuvântul aleatoriu:

PETICUȚ / PETICUȚĂ, peticuțe, s.n. (f) Diminutiv al cuvântului „petic”; peticel. [Var.: petecuț s.n.] – Petic + sufixul -uț.

👇

PETIC, petice, s.n. 1. Fâșie (nu prea mare) tăiată, ruptă sau rămasă dintr-o țesătură, dintr-o bucată de piele, dintr-o hârtie etc.; spec. bucată dintr-un material cu care se repară, prin aplicare și coasere sau lipire, obiecte de stofă, de piele etc. rupte sau găurite. ◊ Expr. „Și-a găsit sacul peticul” sau „cum e sacul e și peticul”, se spune despre două persoane asociate care au aceleași cusururi. (A nu se mai ține petic de petic, se spune despre haine foarte zdrențuite. A-și da în petic = a-și da pe față, a-și arăta, fără voie, anumite cusururi. 2. Suprafață mică de teren (cultivabil). 3. Prin analogie - Bucată, porțiune mică din ceva (în raport cu întregul). Ex. Se vede ici-colo câte un petic de zăpadă. [Var.: petec s.n.] – Cf. lat. pittacium. Sursa: DEX '09 (2009).

 👉👇👈 Cuvântul zilei:

VLĂGUIT, -Ă, vlăguiți, vlăguite, adj. Ostenit, istovit, sleit de puteri. – V. (a) vlăgui. Cheia alegerii: În anul 1912, căpitanul Robert Falcon Scott, care atinsese Polul Sud la mai puțin de cinci săptămâni după expediția lui Roald Amundsen, scrie ultimele rânduri în jurnalul său: „Nu cred că acum putem spera la lucruri mai bune. Vom rezista până la sfârșit, dar suntem din ce în ce mai slabi, și sfârșitul nu poate fi departe. Pare păcat, dar nu cred că pot scrie mai multe.”

Un tip îi zice amicului său:

- Măi, omule, am văzut aseară o stea căzătoare.

- Și, ce dacă?! Se mai întâmplă...

- Da, dar steaua asta s-a uitat fix la mine și mi-a spus: „Nu-ți pune nicio dorință, nu am căzut, m-au împins!

☺ 


Mesaje pe WhatsApp:
EL: 
„Să ştii că mi-a plăcut mult prima noastră întâlnire. Ești o tipă deosebită. Un dar al zeilor. Dacă aş fi poet, ți-aş închina o glosă pentru fiecare gest al tău. Chipul tău angelic, desăvârșit în absolut, mi-a tulburat existența. Spune-mi și tu ceva.”
EA: 

„Mam dus săm-i fac unghile cu gel. Î-ți scriiu m-ai âncolo...”

miercuri, 26 martie 2025

Gânduri cam lăturalnice

👀👂❤☺👇
Motivul pentru care vorbesc cu mine însumi este că sunt singura persoană ale cărei răspunsuri le accept.” (George Carlin) 


Gândurile mele, adică cele care nu dorm pe ele, sunt puține și lăturalnice, în sensul de „tainice”, „ascunse”. Până dau de ele (hm, mă mint singură, n-o să le mai găsesc azi), o să scriu cuvintele din Dexonline și o glumă. Chestiile acelea de la început înseamnă: „Ce-am mai văzut, ce-am mai auzit, ce mi-a plăcut, la ce am zâmbit/ râs, ce urmează”. Ia să vedem...

👇 Cuvântul aleatoriu:

LĂTURALNIC, -Ă, lăturalnici, lăturalnice, adj. Care este așezat, se află la o parte, la o margine; lateral; colateral; (despre drumuri, străzi etc.) izolat, dosnic; lăturaș. ♦ Fig. (Rar) Ocolit, tainic, ascuns. ♦ Fig. Incorect, necinstit. – Latură + suf. -alnic. Sursa: DEX '09 (2009).

👇 Cuvântul zilei:

MENIRE, meniri, s.f. Acțiunea de a meni și rezultatul ei; misiune, rost, sarcină, predestinare; soartă, destin. – Vb. (a) meni. Cheia alegerii: În anul 1905 s-a născut Viktor Frankl, neurolog, psiholog și filosof austriac, supraviețuitor al Holocaustului. Este fondatorul logoterapiei, a cărei idee centrală este că principiul motivator fundamental din om este voința de sens, de a găsi și a da un sens vieții sale. Frankl este autorul a numeroase cărți, printre care se numără și bestsellerul internațional „Omul în căutarea sensului vieții”, cronica experiențelor trăite de autor în timpul detenției sale la Auschwitz.


După un consult de numai patru-cinci minute, o doamnă iese din sala de investigații și începe să plângă în timp ce alerga spre scări. Un doctor mai în vârstă o vede, o oprește și îi cere să-i spună ce s-a întâmplat. Femeia își spune povestea. După ce o ascultă, îi spune să aștepte în altă încăpere. Apoi, tremurând de nervi, merge în vizită înapoi în sala de investigații, acolo unde se afla un alt doctor, pe care îl întreabă:

– Ce dracu' e cu tine, colega? Doamna Smith are 73 de ani, patru copii, șapte nepoți și doi strănepoți și tu tocmai i-ai spus că e însărcinată?

Celălalt doctor continuă să scrie pe computer și, fără a-l privi, îi răspunde:

– Bine, bine, dar spune-mi, de sughițat, mai sughiță?!

duminică, 23 martie 2025

Multe gânduri ce șoptesc: „abracadabra!”

Motto: „A te judeca pe tine însuți este mult mai greu decât a-i judeca pe alții. Dacă ajungi să te judeci cum trebuie, înseamnă că ești într-adevăr un om înțelept.” (Antoine de Saint-Exupéry, „Micul Prinț”)


Duminică. Din nou? Da, din nou. Un pic de soare, pe urmă mulți nori, destul de răcoare. Chef de scris ioc, dar mă încăpățânez, ca de obicei, și poposesc la blog. Am căutat cuvintele de astăzi, din dexonline.ro, am mai trecut aici și unele „restante”, plus două bancuri. Mă opresc din scris și mă mulțumesc cu atât, pentru că, metaforic, la figurat (dar oleacă și la propriu), STAREA mea de azi e cam ca a mâței din poză. Nu, credeți-mă, nu sunt tristă sau ușor depresivă, pur și simplu nu am niciun chef și mi-e cam somn. Aș zice că, mai mereu, explicația cea mai puțin abracadabrantă e cea mai adevărată. Să purcedem? Mda...
👉 👇
Cuvântul aleatoriu de azi:
DÂRSTĂ, dârste, s f. (Pop.) Piuă rudimentară acționată de o apă curgătoare, în care se bat dimia, postavul etc. cu ajutorul unor ciocane de lemn. Cf. bg. drăstja. Sursa: DEX '09.
👉 👇
Cuvântul zilei de azi:
AUSTRU s.n. Vânt secetos care bate în țara noastră din sud-vest. [Acc. și: austru]. Lat. auster, austri. Cheia alegerii: Ziua Mondială a Meteorologiei.
👉 👇 
Cuvinte „restante”:
HAVAN, -Ă, havani, -e, adj., s.f.m. 1. Adj. De culoare maro-deschis (ca aceea a tutunului). 2. S.f. Țigară de foi fabricată din tutun de calitate superioară, provenit din Cuba; p. gener. țigară de foi. 3. S.f. Plută de mare alcătuită din trunchiuri de brad dispuse în forma unei țigări de foi și legate cu cabluri. Din fr. havane. Cheia alegerii: În anul 2016, Barack Obama începea o vizită în Cuba: era prima vizită a unui președinte american în Cuba din 1928!
👇 
MONGOLISM s.n. Boală congenitală cauzată de prezența unui cromozom suplimentar și care se caracterizează prin debilitate mintală și printr-un facies de tip mongoloid. Din fr. mongolisme. Cheia alegerii: Ziua Mondială a Sindromului Down.
👇 
PLAUR, plauri, s.m. Vegetație acvatică compactă, constituită dintr-o acumulare de rădăcini, rizomi de stuf și diverse elemente organice și minerale, care formează insule plutitoare la suprafața apei; plav. [Pr.: pla-ur] – Cf. plav. Cheia alegerii: Ziua Mondială a Apei.
👇 
GHIOȘĂ s.f. 1. Desen complex, format din linii drepte, frânte, spirale etc., obținut prin ghioșare. 2. Daltă fină folosită la gravarea pe pietre litografice și pe plăci metalice. [Var. ghiloșă s.f./ Cf. germ. Guilloche, cf. fr. guilloche – daltă pentru ghioșat]. Sursa: DN (1986).
👇 
ABRACADABRA interj. Cuvânt cabalistic căruia i se atribuia puterea magică de a realiza un lucru supranatural. – Din fr., it. abracadabra. Sursa: DEX '09 (2009).
😉
În parc, pe o bancă, un tânăr stă de vorbă cu un domn mai în etate. 
- Când o să mă însor, primul lucru pe care îl fac este să o trimit pe soacră-mea vreo doi ani într-o croazieră! 
- Măi, băiete, n-ai vrea să te însori cu fiica mea? 
😉
Într-un magazin aglomerat intră o mămică tânără cu fetița de mână.
- Mami, vreau ciocolată!
- Nu!
- Mami, te rog, cumpără-mi ciocolată!
- Nu! Stai cuminte!
- Mami, dacă nu-mi cumperi ciocolată, o să spun ce faci cu unchiul Marcel după ce pleacă tati la serviciu!
Toți cumpărătorii care erau în magazin încep să râdă în hohote. Mama, roșie la față, ia fetița de mână și nu știe cum să iasă mai repede pe ușă. După câteva minue, intră o altă mămică cu fetița ei de mână:
- Mami, vreau ciocolată! 
Toate privirile se îndreaptă spre ele, iar vânzătorul îi șoptește mămicii:
- Doamnă, ascultați-mă! Cumpărați-i o ciocolată. E mai bine așa, credeți-mă…

vineri, 21 martie 2025

Niște gânduri puse la colț (pentru că au copiat)

💫 👶  😓 💫 😒 💫 ✊😃

MOTTO: „Să nu te jenezi niciodată să recunoști că ai greșit. Asta înseamnă că ai evoluat și că azi ești mai înțelept decât ieri.” (Jonathan Swift)


Astăzi iar nu am reușit să „aduc” la blog nicio imagine (poză, fotografie), de data asta însă nu din vina mea. Bine, nici nu am insistat prea mult, căci am altele de făcut. Am folosit acele semne de la început ca să nu mă ocărăsc verbal și ca să arăt succesiunea rapidă a „stărilor” mele. Deci, am observat că am tot scris despre erate, de vreo trei-patru ori. Știam deja că mă repet, știam că fac greșeli, știam că am început să cam uit (vorba ardeleanului din „bancul cu margareta”) și încerc să-mi găsesc tot felul de justificări, dar tot nu voi vorbi cu mine însămi vreo zece minute. Anul trecut, pe vremea asta, am avut cam aceleași gânduri, ceea ce mă cam îngrijorează, dar nu din cale-afară, pentru că de asta îmi notez aici tot felul de „chestii”, ca să mi le (re)amintesc peste ani. Mai am niște cuvinte de explicat, mai am alte subiecte de „dezbătut”, dar le las pe mâine, căci acum mi-am pus aproape toate gândurile la colț și le-am dat temă pentru acasă, iar cu cele câteva care nu m-au supărat voi zâmbi la un banc și apoi voi revedea textul despre scuze...

😃

Ceartă în cuplu:

El: 

– Tu nu ai cum să faci atac de cord pentru că nu ai inimă!

Ea: 

– Lasă, că nici tu n-o să faci meningită!

Când am timp (și chef) mă mai uit la postările mele mai vechi de pe blog. Și, din păcate, mai găsesc, ici și colo, greșeli. Mă refer acum la cele gramaticale, de exprimare, și mai puțin la cele legate de stil, conținut, informații. Unele sunt din pricina neatenției, altele sunt cauzate de neștiință. Am pus emoticonul cu „Iartă-mă” (găsit cu greu printre muuuuulte englezisme) la modul general, pentru toate greșelile mele, din cauză că, undeva, pierdută printre neuroni, era ideea că formula „îmi cer scuze” nu e tocmai corectă. Am avut dreptate. Iată o explicație, găsită la sursa citată mai jos: „După cum se observă, în componența expresiei „a-și cere scuze” intră verbul „a cere”, ale cărui sinonime principale sunt verbele „a solicita” și „a revendica”. Cu alte cuvinte, „a-și cere scuze” nu înseamnă altceva decât „a solicita scuze”. Or, scopul nostru, atunci când vrem să arătăm că ne pare rău că am greșit, nu este să solicităm scuze de la persoana față de care am greșit, ci, dimpotrivă, să o determinăm pe aceasta să accepte scuzele noastre. (...) Din acest motiv, deși expresia „a-și cere scuze” s-a împământenit în această formă și cei mai mulți dintre noi nu o percep ca fiind greșită, n-ar fi rău, totuși, să o înlocuim în vorbire cu expresii corecte: „te rog să-mi accepți/primești scuzele” sau „îți prezint scuzele mele”, dacă ne adresăm unei persoane nu foarte apropiate, cu care se impune să fim formali, sau, pur și simplu, „te rog să mă scuzi” sau „scuză-mă”, dacă ne adresăm unei persoane cu care ne permitem să fim familiari. În concluzie, nu-ți mai cere scuze, ci prezintă-ți scuzele!” Sursa: https://www.avantaje.ro/articol/de-ce-este-gresit-sa-iti-ceri-scuze/

Bun, am înțeles! Și, apropo de motto, nu știu dacă azi sunt mai înțeleaptă decât ieri, dar măcar recunosc că am mai greșit, așa că vă rog să acceptați scuzele mele și să treceți cu vederea micile sau marile greșeli care mai apar prin textele scrise de mine. Până voi avea răbdare să scriu și o erată, ele rămân acolo și mă privesc mustrător...

marți, 18 martie 2025

Un fel de erată la gândurile de ieri

Ăsta-i adevărul, nu este chiar o erată în toată regula, pentru că am spus clar ieri, când am pus poza aia veselă cu „Vine, vine, primăvara”, că e o glumă nevinovată (și cam prea optimistă), deci o să mai avem un pic până când Ea sosește iar. A mai fost un timp primăvăratic și prin ianuarie, februarie, chiar și la început de martie. Acum e iarnă iar. Zăpadă, frig, tot tacâmul. Asta e! Cuvântul aleatoriu de azi s-a „nimerit” să fie travesti, deci e potrivit, să zicem că Primăvara s-a travestit, pentru câteva zile, în Iarnă. Nu, htărât lucru, nu am deloc inspirație. Renunț. Deci, câteva cuvinte din Dexonline și o glumă, poate chiar două (trei?)...

👉👇

Cuvântul din titlu (deși îl știe toată lumea):

ERATĂ, erate, s.f. Listă la sfârșitul unei cărți în care sunt semnalate și îndreptate greșelile de tipar sau de fond. – Din fr., lat. errata. Sursa: DEX '09 (2009).

👉👇

Cuvântul zilei:

DESPOTISM s.n. Regim politic caracterizat prin puterea nelimitată și guvernarea arbitrară, neîngrădită de nicio lege, a despotului; absolutism, tiranie, autocrație; despoție (1). ♦ Fig. Comportare sau atitudine arbitrară; samavolnicie. – Din fr. despotisme. Cheia alegerii: Pe 18 martie 37, Senatul roman l-a proclamat împărat pe Caligula. A inițiat o politică despotică, devenind proverbial pentru cruzimea și extravaganța hotărârilor sale. A fost ucis de pretorieni după ce a înnebunit.

👉👇

Cuvântul aleatoriu (și verbul aferent):

TRAVESTI, travestiuri, s.n. Interpretare a unui rol masculin de către o femeie sau a unui rol feminin de către un bărbat. ◊ Loc. adj. și adv. În travesti = deghizat sau deghizându-se pentru a juca un rol opus sexului său. [Var.: (rar) travestiu s. n.] – Din fr. travesti. Sursa: DEX '09 (2009).

A SE TRAVESTI (mă travestesc) vb. intranz. 1) A-și schimba îmbrăcămintea obișnuită pentru a nu putea fi recunoscut; a se deghiza. 2) (despre actori) A juca roluri diferite în aceeași piesă (schimbându-și costumul). 3) A se ascunde sub aparențe înșelătoare cu scopul de a induce în eroare; a se camufla; a se deghiza. /<fr. travestir. Sursa: NODEX (2002).

😊

SMS-uri:
- Bună scump-o ce faci?
- Bine.
- Ești furte frmusa
- Mulțumesc.
- Ti rug frmus s-ami trmeti si mie opoză cu tine...
- Nu știu ce mă sperie mai tare: faptul că ești al dracu' de analfabet sau faptul că totuși am înțeles ce ai scris...

- Te iubsc!!!

😊

Două prietene, la o cafea:

- Fată, te-ai cam îngrășat de când nu ne-am mai văzut!

- Păi, eul meu interior e foarte zburdalnic și avea nevoie de spațiu ca să se desfășoare...

😊

Întrebare: „Unde te vezi peste cinci ani?”
Răspuns: „Păi, dacă nu inventează ăștia altceva, tot în oglindă!”

luni, 17 martie 2025

Un NU hotărât spus de gândurile mele

Primăvara ne arată ce poate face Dumnezeu cu o lume șleampătă și mohorâtă.” (Virgil Kraft)


Să mă explic: titlul reflectă exact ce vreau eu să „dezbat” azi. Poza este pusă în glumă, căci nu prea se grăbește Primăvara să vină, dar noi o așteptăm cu drag. Citatul l-am mai folosit, în trecut, la o postare (două, trei?), dar îmi place și îl repet. Căci lumea noastră, acum, chiar e șleampătă și mohorâtă, dar să sperăm că Dumnezeu ne veghează și va avea grijă de noi. Cuvintele sunt cele de azi, din Dexonline, plus două, ca bonus. Ce am vrut să zic cu NU-ul ăla hotărât?! Păi, și-așa eu urăsc cuvântul TREBUIE și sintagma CE ZICE LUMEA, acum mai vin și o seamă de... hai să le zicem persoane care ne dau sfaturi, pe unde apucă, în ziare, reviste, emisiuni TV. Sfaturi pe care nu le cere nimeni, asta-i mai grav. Ne spun ce să mâncăm, ce să bem, cum să dormim, ce să facem în timpul liber, ce să citim, ce să ne îmbrăcăm și, culmea, ce/cum să gândim. Zău așa, păi cine sunt domniile lor de-și arogă statutul ăsta de guru (hm, renunț la termenul ăsta, căci vorba bancului, „îmi repugnă”, hai să le zicem Păstrătorii Tezaurului Înțelepciunii) și apoi ne bombardează cu chestii de genul „așa e bine”, „așa nu e bine”, de parcă ar deține Adevărul Suprem?! Întrebare retorică. Ei bine, eu și gândurile mele le vom da cu tifla tuturor acestor sfaturi. Când avem nevoie de vreun sfat, o să-l cerem. Dar cu siguranță nu de la vreun influencer (sau, mai degrabă, de la o vreo influenceriță, femininul care mă amuză la culme). Mi-am cam pierdut suflul de-atâta indignare, deci cam atât o să scriu acum. Plus că a început iar să plouă și mă grăbesc să fac o expediție în podul casei pentru a vedea dacă s-a strecurat vreun strop insidios (ha, ha, glumesc, se strecoară în grup) prin acoperiș. Mda, pe mâine!

👇

Cuvântul aleatoriu:

PITULIȘ adv. Pe ascuns, pe furiș; pitiș. Ex. „Eu, cum căzusem, mă ridic degrabă, o iau pituliș pe lîngă uluci și intru în curtea primăriei.” CARAGIALE, O. I 106. Sursa: DLRLC (1955-1957).

👇

Cuvântul zilei:

DREGĂTOR s.m. [ Pl: ~i / E: drege + -ător] (Înv.) 1. (În Țara Românească și în Moldova) Demnitar la curtea domnească având atribuții în Sfatul domnesc, în administrație, justiție, armată, biserică. 2. (Pgn.) Conducător. 3. (Pgn.) Înalt funcționar. 4. Guvernator al unei provincii (mai ales în Imperiul Roman). 5. (Transilvania) Administrator al unei moșii Si: logofăt, vătaf, vechil. 6. (Trs.) Administrator al unui bun domnesc Si: econom, logofăt, vătaf. 7. Persoană care îndreaptă o injustiție. Cheia alegerii: Ilie Bolojan împlinește 56 de ani.

👇

Bonus 1:
FONOGRAF (pl. fonografe) s.n. Aparat care înregistrează și reproduce sunetele, inventat de Edison în 1877, și perfecționat în urmă, astfel că poate reda glasul, cântecul și sunetul instrumentelor [din fr. phonographe]. Sursa: CADE (1926-1931).

👇

Bonus 2:

ȘLEAMPĂT, ȘLEAMPĂTĂ, șleampeți, șleampete, adj. (Fam.; despre oameni, mai ales despre femei) Neglijent, dezordonat la îmbrăcăminte. [Variantă: șlampăt, -ă adj.] – Cf. germ. Schlampe „femeie neîngrijită”. Sursa: DEX '09 (2009).

duminică, 16 martie 2025

Gânduri cam înnorate, rătăcind printre cuvinte și mistere

Motto: „Misterul creează fascinație, iar fascinația este baza dorinței omului de a înțelege.” (Neil Amstrong)



Așaaaa. Să începem: este duminică, ceru-i plin de nori întunecați, peste Domneștiul meu cade o ploaie măruntă și rece, iar STAREA gândurilor mele se poate vedea chiar din titlu. Și, pe urmă, din poză. Nu încerc s-o mai explic, dar nu e chiar fără motiv(e). Deci, de vreo câteva zile, văd un serial danez, numit „Forbrydelsen (The killing)”, adicătelea „Crima”. Și, între urmărirea criminalului, treburi zilnice, cumpărături, plăți de facturi și rate, am rămas în urmă cu scrierea cuvintelor zilei din Dexonline. Și erau chiar interesante, așa că mă voi dedica lor. Cuvântul aleatoriu e ultimul (chiar înainte de bancuri) și este „proaspăt”, de azi dimineață...

👀 👇

(A) DECLIMATA, declimatez, verb, I. Tranz. (Livr.) A scoate o plantă, un animal din clima obișnuită, din condițiile climatice normale. – Din fr. déclimater.
Cheia alegerii: Ziua Gărzii Naționale de Mediu.

👀 👇

HIEROFANIE s.f. Act prin care se manifestă sacrul; relevare a unei entități sacre în tradiția spirituală a unui popor. (< fr. hiérophanie).

Cheia alegerii: Se naște, în anul 1907, Mircea Eliade. Printre lucrările sale se numără și „Sacrul și profanul”, în care își expune teoria despre sacru și hierofanie.

👀 👇

(A) EGRENA, egrenez, verb, I. Tranz. A separa cu ajutorul unor mașini speciale semințele de fibrele de bumbac pentru a obține puful de bumbac. – Din fr. égrener.

Cheia alegerii: Pe 14 martie 1794, Eli Whitney, mecanic în Massachusetts, a depus o cerere de brevet pentru egrenorul de bumbac. Invenția sa a permis plantatorilor să mecanizeze munca de separare a bumbacului de tulpină, ceea ce a făcut cultivarea bumbacului mai productivă, a crescut cererea de bumbac, dar a și intensificat comerțul cu sclavi din Africa.

👀 👇

PUNIBIL, -Ă, punibili, -e, adj. (Jur.) Pasibil de pedeapsă. – Din it. punibile.
Cheia alegerii: Marchizul Cesare Beccaria s-a născut la Milano pe 15 martie 1738. La 26 de ani a publicat lucrarea „Despre infracțiuni și sancțiuni”, în care a enunțat principiile unei justiții umane și eficiente. Aceste principii au fost incluse mai târziu în Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului. Ele sunt adoptate astăzi de orice stat civilizat care se respectă: prezumția de nevinovăție, pedepse proporționale cu infracțiunea sau delictul, sancțiuni moderate, dar sigure. Despre pedeapsa cu moartea, afirma: „Statul nu are dreptul de a lua o viață. Pedeapsa cu moartea este o relicvă a rigorilor antice și un anacronism într-o societate cu poliție. Nu numai că este inutilă, deoarece nu are valoare de exemplu, dar este și dăunătoare”.

👀 👇

LIBER-SCHIMBISM s.n. Politică economică, opusă protecționismului, caracterizată prin neamestecul statului în viața economică, în ceea ce privește schimbul de mărfuri. – Liber + schimb + suf. -ism (după fr. libre-échange).
Cheia alegerii: În 1979 murea Jean Monnet, unul dintre părinții Uniunii Europene.

👀👇

(A) TĂLĂLĂI, tălălăiesc, vb. IV. Intranz. (Reg.) 1. A vorbi mult și fără rost; a pălăvrăgi, a flecări. 2. A merge încoace și încolo, pășind fără siguranță și fără o direcție anume; a hoinări, a vagabonda. Formație onomatopeică.
Cheia alegerii (pusă, în glumă, de mine😆): Un verb pe care îl mai conjug și eu, câteodată...

😆

O tipă îi răspunde pe WhatsApp unui individ care se tot dădea la ea: 

– Am acasă un soț, nesimțitule! 

La care tipul: 

– Și eu am acasă un televizor, dar, din când în când, mai merg și la cinematograf!

😆 

Sună o blondă la Poliție și zice, disperată:

– Mi-au spart mașina, mi-au furat totul, și volanul, și pedalele, și schimbătorul de viteze, totul!

Peste două minute, își dă cu palma peste frunte și continuă: 

– Vă rog să mă scuzați, m-am urcat în spate...

😆

– Măi, Avrămuţ, cumpăratu-ţi-ai maşină, ori ba?!

– Cumpărat, Pavăle, cumpărat!
– No, și dă care coloare îi?
– Apăi, Păvăluț, cum să-ţ’ esplic io ţie, văzut-ai tu, mă, ceriul cân’ s-apune soarele?
– Văzut!
– Apăi, coloarea mașinii îi tot aşa, ni, numa’ că-i verde…

miercuri, 12 martie 2025

Pfui! Ăstea-s gânduri?!

Motto: „Lui Dumnezeu ajunge să i se facă lehamite de marile imperii, dar niciodată de măruntele flori.” (Rabindranath Tagore)


Nu aveam de gând să scriu azi pe blog (căci mă iau mereu după înțeleptele sfaturi populare „mai răruț, că-i mai drăguț” și „ce e mult, strică”). Și acum, precum replica aia din filme, „urmează un DAR”. Da, dar scriu totuși, pentru că, pe la ora șase, când îmi efectuam rutina de dimineață, prin minte îmi umblau năuce două „noțiuni”: Boala lui Calache și Lady Gaga. Ha, ha, ciudat, nu? Îmi amintesc, destul de vag, că am mai făcut vorbire cândva despre noțiunile astea, dar le reiau, pe scurt. Vă previn că dispoziția mea este cam ca a micuțului din poză, deci vă sfătuiesc să nu aveți cine știe ce așteptări. Așaaa... Calache era feciorul unui hangiu oltean (îmbogățit și devenit boier). Dorința tatălui era ca fiul său să ajungă pe tronul Basarabilor (nu-i așa că vi se pare ceva cunoscut, domniile voastre?), așa că i-a convins (cu mult bănet) pe ceilalți boieri să-l susțină. Și da, iar urmează un DAR...

👇

Însă Mihalache i-a anunțat din timp pe boieri că fiul său Calache nu muncise niciodată și că îi plăcea doar să mănânce, să petreacă și să doarmă, așa că, imediat cum a ajuns în Capitală, Calache și-a continuat singurele activități pe care știa să le facă. Nu a respectat și nici nu s-a achitat de nici o îndatorire domnească și, așa cum era de așteptat, Înalta Poartă nu l-a confirmat ca domn și a fost nevoit să se întoarcă acasă. După acest eveniment, în conacele boierilor se vorbea adesea despre boala lui Calache, boală de care sufereau stăpânii care împrumutau obiceiul de a sta fără să facă nimic zile în șir, precum Calache.”

Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/boala-lui-calache-de-unde-vine-expresia-cine-era-si-ce-boala-avea-calache-3061262

👇 

Acum vreo două săptămâni am ascultat (iar) melodia „Shallow”, cântată de Bradley Cooper și Lady Gaga. Ca să fiu sinceră, o revedeam mai mult pentru EL, dar și EA are, într-adevăr, o voce frumoasă și are talent. Cred însă că și-a dat seama că asta nu e de-ajuns, deci a mizat pe punere în scenă, pe spectacol în spectacol, pe conjugarea verbului „a șoca”. Are un nume interminabil, deci și-a luat un pseudonim. Mda, m-am plictisit. Citez din Wikipedia

Stefani Joanne Angelina Germanotta, cunoscută profesional sub pseudonimul Lady Gaga, este o cântăreață, textieră și actriță americană, cunoscută pentru lucrările ei neconvenționale și provocatoare, precum și pentru experimentele în materie de ținute vestimentare extravagante. 

😄

Tatăl, încercând disperat să-și mărite fiica, dă un anunț la matrimoniale. La scurt timp, primește un telefon:

- Bună ziua, domnule, îmi place fata: e tânără, frumoasă, deșteaptă. În anunț era totuși adăugat că are un mic defect fizic. Despre ce e vorba?

- E gravidă. Dar foarte puțin. Un picuț, abia se vede...

😄

O doamnă în vârstă, pe un vas de croazieră, stătea lângă balustradă, îmbrăcată într-un tricou și o fustă. Vântul puternic îi ridica fusta din când în când, dar ea stătea nemișcată ținându-și pălăria cu o mână. Un domn vede scena și se apropie de ea:

- Doamnă dragă, știți că vântul vă ridică fusta?

- Da, știu, dar eu trebuie să-mi țin pălăria!

- De ce?

- Pentru că ce se vede sub fustă are 70 de ani, pe când pălăria mi-am cumpărat-o ieri!

marți, 11 martie 2025

Gânduri brodate pe un tișlaifăr

Motto: „Trăim în amintire și prin amintire, și viața noastră spirituală nu este, în fond, decât strădania amintirii noastre de a persevera, de a deveni speranță, efortul făcut de trecutul nostru pentru a ajunge viitor.” (Miguel de Unamuno)


Gândurile de ieri (pe care speram să le trec aici, dar știți cum se zice, „nu lăsa pe mâine ce poți face azi) nu mi se mai par interesante și mărturisesc că am și uitat jumătate din ele, iar acum, din cauza cerului plin de nori și a frigului, gândul meu de a ieși să mai fac un pic de curățenie prin grădină s-a întors în pătuc, la nani. Celelalte gânduri picotesc și ele, unicul mai vioi este destul de prozaic și „anvizajează” prestarea unor bucate, căci nu prea mai am nimic de mâncare. Cuvintele din Dexonline s-au terminat rapid, așa că iar m-am întors la scrierile mele din trecut, și anume din luna martie, „Anul Coronavirusului”, de unde am spicuit un fragment, plus un cuvânt pe care, mda, l-am uitat. Cam asta-i tot...

👆👇

Cuvântul aleatoriu:

TIȘLAIFĂR, tișlaifăre, s.n. (Reg) 1. Șervet brodat, care se pune de obicei în lungul mesei. 2. (Prin extensie) Față de masă.

👆👇

Cuvântul aleatoriu:

ISNAF, (1) isnafuri, s. n., (2) isnafi, s.m. (Înv.) 1. S.n. Breaslă, corporație. 2. S.m. Breslaș, meseriaș. Din tc. esnaf. Cheia alegerii: Ziua Națională a Meseriilor.

👆👇

Titlul postării din 2020: Isihie printre gânduri...

(ISIHÍE s.f. (Înv.) Liniște, odihnă, tihnă. Din ngr. isihía. Sursa: DEX '09).

Și, apropo de realitatea mea (care începe să semene cam mult, în ultimul timp, cu aceea din serialul acela de demult, „Zona crepusculară”), astăzi dimineață mi-a venit în minte, pornind de la un cuvânt găsit în DEX 2009 (și anume, SCOFÁLĂ s.f. (Fam.) Pricopseală, folos, ispravă. ♦ Ceea ce e de folos, util, valoros. Et. nec.), imaginea unui fost coleg de la Institutul de Cercetări Nucleare (din păcate, plecat dintre noi spre o lume mai bună), care-și alinta nepotul așa, Scofală, iar acesta-i zicea Big Gelu, lucru ce mă amuza la culme. Mi-am permis să zic „coleg”, deși statutul meu, în institut, față de acei oameni care făceau cercetare și erau niște ași în domeniul lor, era cam ca în gluma asta:

- Alo?

- Da!

- Bună ziua! Institutul Internațional de Astrofizică, Spectroscopie Nucleară, Prospecţiuni Intergalactice, Studiul Quasarilor şi Determinarea Universurilor Ciclice cu Structură Stratosferică Diferențial Aplicată?

- Da, stimate domn, noi suntem!

- Cu Gogu de la poartă, vă rog!

P. S. Mă rog, nu eram chiar „Gogu de la poartă”, așa-s eu, modestă, dar adevărul este că a fost o perioadă extraordinară (exagerez oleacă, luați-o ca pe o „licență poetică”) din itinerarul vieții mele, căci am învățat foarte multe lucruri în anii în care am lucrat acolo, la ICN...

luni, 10 martie 2025

Câteva gânduri despre gângănii


MOTTO: „Singura diferenţă între un capriciu şi o pasiune de-o viaţă este că întotdeauna capriciul durează puţin mai mult.” (Oscar Wilde, „Portretul lui Dorian Gray”)


Am căutat un motto pentru scrierea de față. Am fost mulțumită de ceea ce-am găsit, și asta pentru că, în zilele din urmă, nu numai primăvara a fost capricioasă, ci și eu. Nu știu de ce. Chiar nu știu. Uitându-mă după o poză „adecvată”, am zărit-o pe asta cu Pantera Roz, gândurile mi-au zburat în trecut, muuuuult în trecut și, fatalmente, am uitat ce subiect îmi propusesem pentru azi. Glumesc, știu foarte bine ce-am vrut să scriu, dar nu mai am niciun chef acum. Poate mâine? Cuvântul „întâmplător” de azi l-am pus în titlu (cu gândul la jivinele mici și scârboase care mișună pe scena politică a țării și nu numai pe-acolo). Cuvântul zilei de astăzi mi-era total necunoscut, deci m-am mustrat oleacă în gând, dar și cu voce tare, căci e mult mai „pitoresc”. Ieri, când am mai avut o tentativă (desigur, nereușită) de a scrie pe blog, cuvântul zilei a fost „osânză”. Evident că m-a deranjat, având în vedere multele kilograme în plus pe care le-am „adunat”, dar azi îl scriu, așa, ca pedeapsă. Pe urmă, două glume și gata!

👇

Cuvântul aleatoriu:
GÂNGANIE, gângănii, s.f. Nume generic dat insectelor (sau, p. gener. animalelor) mici. – Din sl. gongnanije. Sursa: DEX '09 (2009).
Completări: Accentul este pe a/ Plural: gângănii, (pop) gângăni/ E: vsl гѫгнанѥ] 1. Jivină mică, scârboasă sau veninoasă Cf. gad, godină. 2. Nume generic pentru insecte. 3. (Pex) Nume generic pentru animale mici. 4. (Depreciativ) Persoană nesuferită. 5. (Hipocoristic) Persoană mică de statură, aproape nebăgată în seamă de nimeni (și muncitoare ca o furnică). 6. (Hip.) Copil mic. Sursa: MDA2 (2010).

👇 

Cuvântul zilei (azi):

CRISELEFANTIN, -Ă, criselefantini, -e, adj. (Despre statui) Executat din aur și din fildeș. Din fr. chryséléphantin. Cheia alegerii: Pe 10 martie 1893, guvernul francez și-a grupat posturile comerciale din Golful Guineea într-o colonie care a primit numele de Côte d’Ivoire. A devenit independentă abia în anul 1960.

👇 

Cuvântul zilei (ieri):

OSÂNZĂ, osânze, s.f. (Pop.) 1. Grăsime crudă de porc din regiunea abdominală. 2. P. ext. Grăsime depusă pe diverse părți ale corpului omenesc. Fig. Bunăstare, avere, bogăție. Lat. absungia. Cheia alegerii: În 1776 apare „Avuția națiunilor”, operă a economistului și filosofului scoțian Adam Smith, considerată a fi cea mai bună carte de economie politică scrisă vreodată.

😃

- Mărite Ramses, a venit un sclav cu un papirus!
- Ce scrie-n el?
- Ochi, viperă, cufăr, lună, ochi.
- Aoleu, soacră-mea zice că vine pe la noi!

😃

Cum a fost completat un formular de declarație fiscală în Marea Britanie. La întrebarea „Câte persoane întrețineți”, un englez a răspuns:

– 2,1 milioane de imigranți ilegali

– 4,4 milioane de șomeri

– 900.000 de pușcăriași în 85 de închisori
– Coroana
– Guvernul
– Camera Comunelor și a Lorzilor
– 650 de parlamentari europeni, buni de nimic. (Înainte de Brexit)
Formularul i-a fost respins, ca fiind incorect. El a răspuns cu o întrebare:
– De ce? Am uitat pe cineva?!

sâmbătă, 8 martie 2025

Niște gânduri despre lăuruscă. Ah, și despre uitare!

Motto: „Uitarea este un burete de șters pe care nu-l găsești niciodată când ai nevoie.” (Pierre Veron)


Astăzi a fost zi de început a ceea ce pe la noi se cheamă „purtatul sâmbetelor” (adică, în sensul creștinesc, de pomenire a celor plecați spre cele veșnice). Am fost la biserică, apoi la cimitir, și dimineața s-a cam dus. Totul a fost foarte fain (e cald, un timp frumos de primăvară), și mă simțeam chiar BINE. Asta până când am observat că nu am telefonul la îndemână. Nu era nici în locurile unde-l puneam de obicei prin casă, căci nu-l iau mereu cu mine. L-am căutat vreo jumătate de oră și, când eram gata să strig „ajutor” către o prietenă care stă peste drum de mine, mi-am amintit că ultima oară când am vorbit la telefon eram pe terasa (din grădină) și, evident, îl uitasem acolo. Bombănindu-mă, am intrat în casă și, ca să mă mai calmez, m-am gândit să scriu ceva (foarte rapid) pe blog. Am început prin a căuta cuvintele de azi din dexonline.ro. Ei bine, cuvântul aleatoriu a fost „lăuruscă” și mi-au trebuit vreo trei minute ca să-mi amintesc ce-i cu el, până să văd definiția. Nu eram lămurită pe deplin, știam că l-a folosit Topârceanu în poezia „Primăvara” („Sub cerdac, pe lăuruscă,/ Cum trecură Babele,/ A ieșit un pui de muscă/ Să-și usuce labele”) și că e, mai mult ca sigur, o plantă. Deci, iar uitarea, nu? Am căutat imagini cu lăurusca, aha, știam cum arată. Am găsit și întrebarea din poză, dar aflasem răspunsul. Deci...

👇

LĂURUSCĂ, lăuruște, s.f. (Reg.) Viță sălbatică al cărei fruct este un ciorchine cu boabe mici, negre (Vitis silvestris). [Pr.: lă-u-rus-că. – Var.: laurușcă, răuruscă, rouruscă s.f.] – Lat. labrusca.

👇 Cuvântul zilei:

(A) ISCA, isc, vb. I. Refl. A se naște, a lua ființă, a se ivi, a se produce, a apărea (pe neașteptate, deodată). ♦ Tranz. A face să se nască, să se ivească, a scoate la iveală, a provoca (pe neașteptate); p. ext. a născoci, a inventa. – Din bg. iskam (iska mi se).

Cheia alegerii: Pe 8 martie 1917, pentru a marca Ziua Femeii, muncitoarele au mărșăluit pașnic în Petrograd (fostul Sankt Petersburg), capitala Imperiului Rus. Demonstrația a degenerat rapid și a dus la prăbușirea regimului țarist. O săptămână mai târziu, la finalul Revoluției din februarie (numită după calendarul rusesc), țarul Nicolae al II-lea a abdicat și a făcut loc unei Republici ruse democratice. Aceasta, la rândul ei, s-a prăbușit nouă luni mai târziu, lăsând puterea bolșevicilor.

😆 (O glumă cam „nesărată”, îmi cer scuze, dar mi-e lene să mai caut alta.)

Discuție între doi amici:

- Îmi pare rău, am auzit că ți-a murit soacra. Ia zi, ce-a avut?

– Ceva bijuterii, un televizor color, și puține economii.

– Nu asta, te întreb ce i-a lipsit?

– Păi, mașina, o casă sau un apartament proprietate personală…

– Măi, omule! Vreau să știu DE CE a murit.

– Aha, să vezi, săptămâna trecută a fost la noi în vizită, eu i-am spus să meargă în pivniță să aducă niște cartofi pentru piure și ea a căzut pe scări și și-a rupt gâtul.

– Mda… Ce ghinion! Și ce-ați făcut atunci?

– Macaroane cu brânză…

vineri, 7 martie 2025

Sfaturi, gânduri, flori, câțiva nervi și un zâmbet

Motto: „Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept: cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești.” (Jack Canfield) 


Iar mi s-a întâmplat: am șters, din greșeală, tot ce am scris vreme de o jumătate de oră: cuvintele de azi din dexonline.ro, cuvintele mele, precum și glumele pe care le „vânasem” pe câmpiile Internetului. Și refuz categoric să o iau de la capăt. Am rămas doar cu imaginea primăvăratică și cu citatul pus drept motto. Așa că m-am întors la postările din anii trecuți și am „copiat” niște sfaturi înțelepte și o glumă. Uite-așa!

💬 
 Ultimul „sfat înțelept” este adăugat de mine, așa, ca să formeze cu celelalte un fel de decalog. Comentariile mele, scrise între paranteze, deși sincere, sunt destul de puerile și pline de locuri comune, dar ce să fac, asta sunt eu...
& Stăpânește-ți mintea și emoțiile.
(Mintea, când și când, poate reușesc să o stăpânesc, dar cu emoțiile mele, hm, mai am de lucru.)
& Asumă-ți responsabilitatea vieții tale.
(Asta pot să o „bifez”, deși s-a întâmplat destul de târziu, poate prea târziu.)
& Fă numai munci care îți plac.
(O, nu, la începuturi nu am fost, din păcate, una dintre persoanele acelea fericite, care fac ce le place. Poate acum, la senectute, o să reușesc.)
& Pune-te pe primul plan în viața ta.
(Mda, e cam târziu și pentru asta...)
Ascultă de vocea ta interioară.
(De cele mai multe ori, ascult de această „voce interioară”, deși uneori, ca să mă exprim mai plastic, a cam „dat în gropi”.)
& Să nu creezi drame și nu te lăsa prins în dramele altora.
(Încerc. Prima parte e ușoară, dar unii te vâră cu forța în „dramoletele” lor.)
& Ai grijă de corpul și de sănătatea ta.
(Aș zice că am, deși poate nu atât cât trebuie.)
& Nu fă compromisuri.
(Asta e o aberație, nu există om care să nu fi fost silit, în viața lui, la mici compromisuri.)
& Visează, fă-ți planuri, și apoi acționează.
O.k., visez și îmi fac planuri. Cu acționatul e ceva mai greu, de o vreme. Dar Dumnezeu e mare!)
(& Încearcă să râzi în fiecare zi.) ☺

💬

Un fel de fabulă, cu referire la alegerile care urmează. Stătea o cioară, pe o ramură, cu o bucată de cașcaval în cioc. Vine vulpea și o întreabă:

– Te duci la vot?

– NU! răspunde cioara și cașcavalul îi cade din cioc.

Pe urmă, stă cioara și se gândește: „Și ce, dacă aș fi spus DA, s-ar fi schimbat ceva?!

marți, 4 martie 2025

Fieful gândurilor mele

 

MOTTO: „Dacă nu-ți convine ceva, schimbă acel lucru. Dacă nu-l poți schimba, schimbă modul în care te gândești la lucrul respectiv.” (Mary Engelbreit)


Cam așa scriam eu în anul 2022. Tot pe vremea asta, adică pe la sfârșit de februarie, început de martie. Starea de lucruri, precum și „starea” gândurilor mele (despre aceste „lucruri”) sunt cam la fel, deși acum, în 2025, „ospiciul” de care făceam vorbire este și mai aglomerat, iar eu sunt mai confuză și, mărturisesc, mai îngrozită decât atunci. Și da, iar am rămas fără cuvinte. Deci, reiau un pic din textul de atunci, îmi reamintesc (pentru scrierile viitoare) care este fieful (cu accent pe e!) preferat al gândurilor mele, îmi mai reamintesc și niște bancuri, apoi merg să-mi văd de alte treburi, nu știu dacă mai importante, dar presante (rimă involuntară). Pe mâine!

👇

Cum am mai zis, mi-am promis mie însămi că nu mă mai uit deloc la știri, mai ales la cele mondene și despre politică. Da, și chiar încerc să mă țin de cuvânt. Dar, fără să vreau, tot mai aud (sau zăresc cu coada ochiului) câte ceva. Pe lângă titlurile absolut tâmpite, majoritatea știrilor, fie că sunt false sau „adevărate”, pare o înregistrare a discuțiilor aberante ale unor locatari dintr-un ospiciu. Știam eu că uneori „viața bate filmul”, dar ceea ce se întâmplă acum depășește puterea mea de înțelegere și de acceptare. Și, tot cum am mai zis, am impresia că guvernanții noștri nu numai că nu ne vor binele ci, vorba personajelor lui Caragiale, „la din contra”. Starea asta de lucruri mi-a readus în minte un banc care circula în timpul „iepocii de aur”: „Le-am tăiat lumina, le-am tăiat apa caldă, le-am tăiat căldura, le dăm mâncarea la raţie, pe cartelă, însă poporul român rezistă!”, îi spunea Nicolae Ceaușescu omologului chinez, aflat în „vizită de lucru” în România. „Tovarăşu’ Ceaușescu, da’ cu cianură ați încercat?", l-a întrebat chinezul. 

👇

FIEF, fiefuri s.n. 1. Feudă. 2. (fig.) Teritoriu, posesiune exclusivă, absolută. ♦ Fief electoral = zonă în care un partid sau un personaj politic se bucură de o mare popularitate în rândul alegătorilor. (< fr. fief). Sursa: MDN '00 (2000).

- Doctore, mi-a apărut această problemă la ochiul drept, clipesc într-una, incontrolabil.
- Nu-i nimic grav, este doar de la stres, cu o simplă aspirină, totul trece.
- Știu asta, dar toți farmaciștii, când le cer aspirină clipind așa, îmi dau prezervative...

Într-un troleibuz. Ultima stație. Un poliţist vede un student adormit, cu o carte pe genunchi: „Teoria câmpului magnetic”. Poliţistul îl trezeşte pe student şi îi spune:
- Hai, scoală, agronomule, am ajuns!

Un medic rezident, foarte tânăr și neexperimentat, asistă prima lui pacientă la naștere. La sfârșit, medicul îl întreabă pe profesorul care-l asistase dacă s-a descurcat bine. Profesorul, zâmbind, îi răspunde:
- Pentru prima dată, te-ai descurcat destul de bine, doar că pe viitor să ții minte: lovește peste fund copilul, nu mama!

O companie aeriană a lansat o promoție specială, adresată oamenilor de afaceri: „Optând pentru o călătorie cu compania noastră, biletul pentru soția dumneavoastră va fi gratuit!” În urma succesului inițiativei, compania le-a contactat pe soțiile beneficiarilor, întrebându-le cum li s-a părut călătoria. Răspunsul unanim a fost: „Ce călătorie!?”

luni, 3 martie 2025

Gânduri în impas (cum, iarăși?)

 

impas

Motto: „Problemele complicate au întotdeauna răspunsuri simple, pe înţelesul tuturor, dar greşite.” (Una dintre „legile lui Murphy”)


Nici măcar nu încerc să găsesc „răspunsuri” la muuultele probleme și întrebări din ultima vreme. Cel puțin, nu în momentul de față. Și, chiar dacă am găsit o „umbră” de răspuns, ori nu-mi place, ori e prea complicat, ori e greșit. Deci acum, doar cuvintele din Dexonline. Cele de astăzi și cele de ieri și alaltăieri, când nu am avut deloc o „stare” propice scrisului. E adevărat că nici acum n-am, dar mă încăpățânez...

✌  Cuvântul aleatoriu:

HEMINĂ, hemine, s.f. Substanță organică produsă prin încălzirea hemoglobinei cu clorură de sodiu și acid acetic, folosită în medicina judiciară pentru identificarea petelor de sânge. – Din fr. hémine. Sursa: DEX '09 (2009).

✋ (A nu se confunda cu...)

HERMINĂ, hermine, s.f. Animal carnivor asemănător cu nevăstuica, având blana cafenie vara, albă, fină și lucioasă iarna; hermelină, cacom, helge (Mustela erminea). ♦ Blana prelucrată sau haina făcută din blana acestui animal. – Din fr. hermine. Sursa: DEX '09 (2009).

✌ Cuvântul zilei (3 martie):

DEMIURG s. m. Nume dat, în filosofia lui Platon, creatorului divin care a făurit lumea; creatorul universului; (p. ext.) Principiu activ și creator. [Pr.: de-mi-urg] – Din lat. demiurgus, fr. démiurge. Cheia alegerii: Ziua Internațională a Scriitorilor.

✌ Cuvântul zilei (2 martie):

IMPAS s.n. [Pl: impasuri/ E: fr. impasse] 1. (Înv.) Străduță deschisă numai la una dintre extremitățile ei. Sinonime: fundac, hudiță, înfundătură. 2. (Fig.) Situație dificilă din care nu se poate ieși. Cheia alegerii: Pe 2 martie 1989, Liviu Corneliu Babeș, electrician, pictor și sculptor amator din Brașov, și-a dat foc pe pârtia de schi Bradu din Poiana Brașov, în semn de protest față de regimul comunist din România, lăsând în urma lui o pancartă cu mesajul „Stop Murder! Brașov = Auschwitz.

✌ Cuvântul zilei (1 martie):

ȚAP, țapuri n. 1) Cană de sticlă (cu o capacitate de 300 ml) din care se bea bere. 2) Conținutul unei astfel de căni./Cuv. autoht. Cheia alegerii: Ziua berii în Islanda. 1 martie 1989 a fost momentul când barurile islandeze au avut din nou dreptul să servească bere, după o interdicție de șaptezeci și patru de ani.

✋ (Spe deosebire de...)

ȚAP, țapi, s.m. Masculul caprei domestice, al caprei negre și al căprioarei. ◊ Țap ispășitor = a) (în Vechiul Testament) țap pe care marele preot îl încărca la sărbătoarea ispășirii cu toate păcatele neamului lui Israel și care era apoi alungat în deșert; b) fig. Persoană asupra căreia se aruncă vina pentru greșelile altora. ◊ Expr. A sta ca un țap logodit = a sta țeapăn, prostit, aiurit.

✋P. S. Păi, cam atât!

✊ (imagine © Andrea Homorodean)

👍 Ah, și o glumă...

O tipă își sună vecina:
- Fată, soțul meu este cumva la voi?
- Nu, chiar nu l-am văzut de vreo două săptămâni. Dar de ce? Ce s-a întâmplat?
- L-am trimis ieri dimineață după orez, că voiam să fac niște sarmale și nu a mai venit acasă, nu răspunde nici la telefon. Nu știu ce să fac?!
- Fă și tu niște cartofi prăjiți cu ochiuri...

Despre niște gânduri prinse cu sacoviștea

Motto: „ Eşecul ne învaţă perseverenţa. Ne întreabă dacă avem de gând să renunţăm sau vrem să devenim mai hotărâţi şi să continuăm să încerc...