vineri, 30 septembrie 2022

GATA CU GÂNDURILE FANTEZISTE!

 sievert

                                                                                                          © imagine Tiberiu

MOTTO: „Fanteziile sunt mai mult decât substitute pentru o realitate neplăcută; sunt și repetiții generale, planuri. Toate faptele realizate în lume încep în imaginație.”(Barbara Grizzuti Harrison)

 

     Titlul de astăzi (mă rog, ăsta a fost la rând, căci v-am zis că mi-am notat, acum vreo zece zile, cam 18-20 de titluri „în avans”) e foarte imperativ, dar bineînțeles că nici eu, nici gândurile mele, nu-i vom da ascultare. Păi, dacă nu m-aș refugia, din când în când, în iatacul Gândurilor Fanteziste și Ludice sau al Imaginației, mi-ar fi mult mai dificil să suport o realitate din ce în ce mai tristă și hâdă. Căutând cuvintele de azi, am „împrumutat” și imaginea de mai sus, pentru că este iar, din nefericire, „de actualitate” și, mai ales, pentru că pe autorul desenului îl cheamă ca pe unul dintre frații mei. Să purcedem...

CUVÂNTUL ZILEI:
SIEVERT (de la numele fizicianului suedez Rolf Sievert, 1896-1966), în Sistemul internațional de unități (SI), unitate de măsură pentru doza echivalentă de radiație. Corespunde valorii de 1 J/kg a dozei de radiație înmulțită cu factorii adimensionali stipulați de Comisia Internațională pentru protecție radiologică. Simbol Sv. Sursa: DE (1993-2009). Cheia alegerii: Japonezul Hisashi Ouchi a fost expus la cea mai mare doză de radiații din istorie. Pe 30 septembrie 1999, un accident datorat unei erori umane a avut loc la centrala Tokaimura din Japonia, iar Ouchi a fost expus la un nivel record de 17 sieverți (Sv) de radiații, de 170 de ori mai mare decât doza considerată periculoasă pentru sănătate. A suferit arsuri grave, sistemul imunitar i-a fost sever afectat și a murit câteva luni mai târziu.

CUVÂNTUL ALEATORIU:
EUMENÍDE s.f. pl. Nume eufemistic dat eriniilor, furiilor. [Pr.: e-u-me-ni-de] – Din fr. euménides. Sursa: DEX '09 (2009).

💭  Să vedem pentru ce (mă rog, cine) este numele ăsta eufemistic:

ERINIE (zeiță greacă a răzbunării; femeie răzbunătoare) (desp. e-ri-nie) s. f., art. erinia (desp. -ni-a), g.-d. art. eriniei; pl. erinii, art. eriniile (desp. -ni-i-). Sursa: DOOM 3 (2021).
&
FÚRIE ~I f. 1) mai ales la pl. (în mitologia romană) Zeiță a răzbunării și a pedepsirii celor nimeriți în Infern. 2) fig. Femeie rea și arțăgoasă. [Art. furia; G.-D. furiei; Sil. -ri-e] /<fr. furie, lat. furia. Sursa: NODEX (2002).

CUVÂNTUL MEU („preferat” nu numai azi, ci pentru că el este mereu „de actualitate” în politica și economia românească):

Matrapazlâc, matrapazlâcuri (substantiv neutru)
1. familiar: escrocherie, fraudă, înșelătorie, șarlatanie, șmecherie.
2. sinonime: escrocherie, fraudă, înșelătorie, șarlatanie, șmecherie.
3. etimologie: limba turcă - matrabazlık.

VOIAJUL (FANTEZIST) AL ZILEI (aici):

Alberobello este o mică localitate din regiunea Puglia, aflată în sudul Italiei, mai exact în „tocul” Cizmei. Orășelul este aflat în patrimoniul UNESCO, fiind foarte cunoscut datorită caselor sale cu acoperișuri țuguiate, denumite trulli. Aceste construcții, realizate încă din secolul 16, sunt făcute din piatră de calcar și au ziduri foarte groase, făcute fără mortar, care păstrează temperatura constantă în interior. De regulă, casele au o încăpere centrală, pătrată, și alte câteva dependințe. Sunt vopsite în alb și, de regulă, iar acoperișurile conice sunt decorate cu desene care au semnificații religioase sau care țin de superstiții locale. Foarte des este întâlnită spirala, ca simbol al priceperii celui care a ridicat casa dar și al bunăstării proprietarilor.” (Sursa: tuktuk.ro)

💭 P.S. Barbara Grizzuti Harrison (1934-2002) a fost o jurnalistă, eseistă și memorialistă americană. Ea este cunoscută mai ales pentru activitatea ei autobiografică, în special pentru povestea ei de a crește ca martor al lui Iehova și pentru impresiile ei de călătorie. Sursa: Wikipedia (Engleză).

miercuri, 28 septembrie 2022

Acum am niște gânduri holistice

 

MOTTO:

Aleg să trăiesc prin alegere, nu întâmplător. Aleg să fac schimbări, în loc să găsesc scuze.
Aleg să fiu motivată, nu manipulată.
Aleg să fiu utilă, nu folosită.
Aleg valoarea de sine, nu autocompătimirea.
Aleg să excelez, nu să concurez.
Aleg să îmi ascult vocea interioară, nu părerea întâmplătoare a oamenilor
.”

(Eileen Caddy)


Hm, poate am avut gândurile astea holistice când am pus titlul ăsta „la păstrare”, dar acum mai toate „panseurile” mele sunt din zona administrativ-gospodărească (factură telefon, cumpărături, grădină). Dar tot e bine căci mi-am reamintit ce e...
HOLÍSM (< engl.; {s} gr. holos „întreg”) s.n. Concepție susținând ireductibilitatea întregului la suma părților, în sensul că anumite caracteristici ale acestuia nu pot fi explicate în termenii proprietăților și relațiilor componentelor. Prezentă și în Antichitate, ideea întregului se impune, în epoca modernă, ca principiu alcătuitor și ordonator (ex. gestalt-ul). O dată cu L. von Bertalanffy, principul holismului este ridicat la nivelul unei teorii generale a sistemelor. Perspectiva holistă și-a găsit numeroase aplicații în economie, sociologie, filosofia culturii etc. ◊ Holism semantic = concepție despre natura și testarea teoriilor științifice, dezvoltată de W. van Quine, conform căreia semnificația empirică nu se stabilește la nivelul enunțului, ci la nivelul întregului sistem de enunțuri. Sursa: DE (1993-2009).

& Mda, trec la cuvintele din dexonline.ro

Cuvântul aleatoriu:
KOLA /CÓLA m. 1) Arbore tropical cu fructe în formă de nucă care conțin cofeină și substanțe tanante. 2) Fructul acestui arbore. 3) Băutură răcoritoare preparată din fructul acestui arbore. /<fr. cola, kola - cuvânt sudanez. Sursa: NODEX (2002).

***

KOLA (pl. ϰῶλα; sg. ϰῶλον), serie ritmică corespunzătoare unui membru de perioadă*; succesiune simetrică de măsuri aksak [v. sistem (II, 6)]. Sursa: DTM (2010).

***

KOLA, peninsulă în NV Federației Ruse, între Marea Albă și M. Barents; c. 100 mii km2. Relief muntos în V (M-ții Hibini, alt. max.: 1.191 m), deluros în centru și vălurit în S, cu unele lacuri glaciare. Climă blândă, datorită influenței Golfstrom-ului. Vegetație de tundră, silvotundră și păduri de conifere. Expl. de apatite, nefelin, nichel, fier și cupru. Orașe pr.: Murmansk, Severomarsk, Umba. ursa: DE (1993-2009).

Cuvântul zilei:

FERCHEZUÍ, ferchezuiesc, vb. IV. Tranz. 1. A dichisi pe cineva, în special a-l bărbieri, pentru a-i da o înfățișare plăcută, îngrijită, elegantă. I-au ferchezuit frumos și i-au îmbrăcat la fel, cu cheburi albe și cușme nouă. CREANGĂ, A. 161. ◊ Refl. Se îmbrăcă tacticos în hainele cele mai bune, se ferchezui ca o păpușă. REBREANU, I. 60. 2. Fig. (Familiar, ironic) A bate (pe cineva), a-i trage (cuiva) o bătaie. Cum au vrut l-au ferchezuit. STANCU, D. 84. Sursa: DLRLC (1955-1957). Cheia alegerii: Compania „Gillette” a fost fondată pe 28 septembrie 1901 în Statele Unite.

& Gândul de final e că postarea de azi e un adevărat talmeș-balmeș...

P.S. Eileen Caddy MBE a fost un profesor spiritual și autoare new age, cel mai bine cunoscută ca fiind printre fondatorii comunității Fundației Findhorn din Ecovilaia Findhorn, lângă satul Findhorn, Moray Firth, în nord-estul Scoției. 

Sursa: Wikipedia (Engleză).



Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...