marți, 18 ianuarie 2022

Gânduri care dârdâie pe-o laviță

    Trebuie să recunosc că, în general, cuvintele mi-au fost de mare ajutor, pentru că mereu am pornit de la unul singur și, prin niște asociații de idei specifice doar mie („prietenii știu de ce”), am ajuns să „brodez” niște gânduri într-un text. Așa s-a întâmplat și azi când, în dexonline.ro am dat peste cuvântul aleatoriu  LÁVIȚĂ, lavițe, (s. f. Scândură lată fixată pe țăruși de-a lungul unui perete în casele țărănești, pe care se stă. ♦ Bancă fixată afară (la poarta caselor țărănești). ♦ (Rar) Scândură pe care se stă în căruță, în sanie. [Var.: láiță s. f.] – Din bg. lavica. Sursa: DEX '09). De la el mi-a venit ideea de a-mi intitula astfel scrierea. Verbul aferent este: A DÂRDÂÍ, dấrdâi, vb. IV. Intranz. 1. (Despre ființe) A tremura de frig, de frică etc. ♦ (Despre dinți) A clănțăni de frig, de frică. 2. (Despre pământ, ferestre etc.) A se cutremura, a se clătina, a dudui. 3. Fig. (Rar; despre oameni) A trăncăni, a flecări. [Var.: (reg.) dârdăí vb. IV] – Onomatopee. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei este ușor argotic: Balșoi, -oaie, balșoi, -oaie, adj. mare, opulent. Sursa: Argou (2007). Cheia alegerii: În 1825 are loc inaugurarea, la Moscova, a Teatrului Bolșoi (în traducere: „Teatrul Mare”). Este unul dintre cele mai prestigioase teatre de operă din lume.

Cuvântul lunii a rămas cel de anul trecut: CÍNIC, -Ă, cinici, -ce, adj. 1. (Despre oameni: adesea substantivat) Care manifestă o atitudine condamnabilă, sfidând regulile moralei, normele de conviețuire socială și de bună-cuviință; (despre manifestări ale oamenilor) care trădează, exprimă asemenea atitudini. 2. (În sintagmele) Filosofie cinică = doctrină filosofică din Grecia antică, care nu recunoștea normele sociale existente și preconiza o viață simplă și reîntoarcerea la natură. Filosof cinic (și substantivat) = adept al filosofiei cinice. – Din fr. cynique, lat. cynicus. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Cel mai căutat termen al lunii. 

Imaginea animată, care însoțește cuvântul, este o sticlă care se rotește și ajunge, inevitabil, tot la o poză cu Florin Cîțu. Înțeleg că cei de la dexonline.ro vor să arate că, în continuare (și, vai nouă, veșnic), politicienii noștri sunt cinici. Ce nu înțeleg eu e de ce apare doar poza lui Florin Cîțu, căci avem atâtea alte exemple de „animale politice”, și de ce cuvântul lunii nu se „diversifică” (de exemplu: hoț, mincinos, manipulator, inept, corupt, trădător, nesimțit etc.)

😉 Mda, să trecem la glume:


Un jucător la bursă pierduse mulți bani într-o zi. A doua zi, un cunoscut îl întreabă, îngrijorat:

- Am aflat că ai pierdut mulți bani ieri. Ești ok? Cum te descurci?

- Sunt foarte bine. Am dormit noaptea trecută ca un bebeluș.

- Da? Cum adică?!

- Păi, mă trezeam din două în două ore și plângeam...
$$$
- Câți ani ați stat la ultimul loc de muncă, este întrebat un tip.

- Aproape douăzeci de ani.

- Și de ce ați plecat de-acolo?

- Pentru că am fost grațiat…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...