luni, 30 noiembrie 2020

Gânduri așa și pe dincolo

 Damocles - Wikipedia

   Da, asta este, gândurile mele de astăzi sunt „așa și pe dincolo”. De ce? Păi, pentru că sunt destul de îngrijorată, căci în zilele din urmă am aflat că, rând pe rând, rude, prieteni, vecini au Covid. Scârba asta mică de virus parcă-i mult mai de temut când e aproape de tine. Așa că, îngrijorată fiind, și cu un pic de teamă (pentru mine și pentru cei apropiați), nici nu prea îmi mai arde să scriu. Dar totuși... Totuși, voi scrie despre câteva cuvinte și expresii și, mai ales, despre „sabia lui Damocles” (de care mi-am amintit din cauza stării ăsteia de teamă ce planează deasupra noastră, a tuturor).

Cuvântul din titlu

DÍNCOLO adv. 1. În partea cealaltă, în partea opusă vorbitorului. ◊ Loc. adj. De dincolo = care se află în cealaltă parte; care se află peste hotare. ◊ Loc. prep. Dincolo de... = a) în partea cealaltă a...; b) în afară de... Pe dincolo = în partea cealaltă (trecând de-a curmezișul sau pe ocolite), prin cealaltă parte. ♦ (Bis.) În lumea cealaltă, în lumea de apoi. 2. (În corelație cu „ici”, „colo”, „aici” etc.) În altă parte. Aici înflorește o floare, dincolo un copac. ◊ Expr. Așa și pe dincolo = așa cum s-a spus mai sus, în felul în care se cunoaște sau într-un fel pe care vorbitorul nu vrea să-l spună. [Acc. și: dincólo] – De + încolo. Sursa: DEX '09 (2009)

Cuvântul zilei:
MUR, muri, s. m. Nume dat mai multor specii de arbuști din familia rozaceelor, cu tulpina spinoasă, cu frunze palmat-compuse, cu flori albe sau roz dispuse în umbele și cu fructele comestibile (Rubus). – Lat. morus.
MUR, muri, s. m. (Înv.) Zid. – Din lat. murus. Sursa: DEX '09 (2009)

Cuvântul aleatoriu:

Ielcován m. (turc. ĭel-kovan și ĭel-koghan, sfîrlează, lit. „care alungă vîntu”, dacă nu alterat din gr. alkyón, alcion). Cant. Al. Alcion. – Scris și elc-. La Bol. alcovan. Sursa: Scriban (1939)


Sabia lui Damocles, la modul general, se referă la un pericol permanent sau la riscurile iminente ale unor situații limită. În anecdota din care s-a născut această expresie, Damocles era un slujitor al unui tiran vestit al Siracuzei (oraş din estul Siciliei), Dionisos al II-lea. Acest tiran trăia într-un castel imens, întărit cu şanţuri de apărare, păzit permanent de gardienii săi şi înconjurat de supuşi linguşitori. Printre aceşti supuşi se afla şi Damocles, orfevrier vestit, care nu contenea să-şi laude stăpânul pentru şansa de a fi „tiranul Siracuzei” și de a se bucura de atâtea privilegii. Agasat de laudele insistente ale lui Damocles şi pentru a-i arăta că puterea presupune şi o altă faţetă, tiranul Dionisos al II-lea i-a propus slujitorului său, la un ospăţ, să-i ia locul pentru o zi, poruncind, în același timp, să i se acorde lui Damocles toate onorurile. Când slujitorul său se bucura mai mult pentru favoarea ce-i fusese acordată, Dionisos îi cere lui Damocles, care era aşezat pe tronul tiranului, să privească în sus. Atunci a văzut cu spaimă cum deasupra capului său atârna o sabie imensă, prinsă cu un fir de păr din coada unui cal. Înspăimântat, Damocles îi cere lui Dionisos, tiranul, să-l elibereze din această experiență, rolul de stăpân nemaipărându-i-se nici pe departe „norocos”. (Sursa: destepti.ro)


Bancul zilei:


Trei vampiri în turla unei biserici. La un moment dat, unul zice:

- Mi-e foame. Mă duc să mănânc ceva...

După vreo douăzeci de minute se întoarce cu fața plină de sânge.

- Ei, cum a fost, îl întreabă ceilalți?

- Vedeți porcu' ăla de acolo?

- Da.

- M-am săturat pe cinste...

Pleacă și al doilea. Vine după treizeci de minute cu fața plină de sânge.

- Ei, cum a fost?

- Vedeți vaca aia?

- Da.

- M-am săturat pe cinste...

Pleacă și al treilea. Se întoarce după două minute cu gura plină de sânge și fără un colț.

- Ei, cum a fost?

- Vedeți stâlpul ăla de-acolo?

- Da.

- Ei bine, eu nu l-am văzut...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...