sâmbătă, 31 octombrie 2020

Puncte de vedere printre gânduri


 Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeni

În loc de motto:


Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă de respect față de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Îşi contrazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior şi sunt tirani cu profesorii. Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei înșiși. Nu au pic de respect pentru părinți sau persoane în vârstă. Vorbesc ca şi cum ei înșiși ar ști totul şi ceea ce noi considerăm înțelepciune este lipsit de relevanță pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie şi nefeminine în limbaj, comportament şi îmbrăcăminte.” (Socrate - 400 î.Hr.)


NOTĂ: Filosoful antic grec Socrate, care a plătit cu viața pentru învățătura şi activitatea sa total neconformistă, a fost achitat în 2012, după 2.500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat, simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocați şi apărători ai drepturilor omului.


Iată, domniile voastre, niște vorbe (înțelepte și dureros de adevărate), rostite de Socrate cu aproape două milenii și jumătate în urmă și care, culmea, se potrivesc și azi, nu numai copiilor, tinerilor, ci și unor adulți. Dar, ca să zic așa, mă tem că va fi și mai rău. Rămânând la această temă, David Hilbert în „Matematicienii glumesc” spune ceva ce poate fi o explicație pentru mulțimea de inepți care mișună în zilele noastre, mai ales prin politica românească: „Fiecare om posedă un anumit orizont. Când se îngustează și devine infinit de mic, el se transforma în punct și atunci omul zice: „Acesta este punctul meu de vedere.” 

 

Este timp ploios și dispoziția mea e destul de noroasă și ea, așa că aș fi făcut bine dacă mă opream aici, deoarece ideile mai „dăștepte” și cu inspirația mea s-au luat de mânuțe și au plecat să facă nani. Dar nu, a trebuit să  caut un alt citat de-al lui David Hilbert (care, apropo, a fost un matematician german) și am găsit: „Teoria lui Cantor îmi pare punctul cel mai admirabil al spiritului matematic. Nimeni nu ne va alunga din paradisul pe care Cantor l-a creat pentru noi.” Da, ați ghicit, m-am dus să-l întreb pe Google ce-i cu teoria asta a lui Cantor. Și am aflat: „O mulțime se numește finită dacă are un număr finit de elemente. O mulțime care nu este finită se numește infinită. Numărul elementelor unei mulțimi finite A se notează | A | și se mai numește și cardinalul lui A.” Mai era ceva, dar neuronii mei au leșinat, așa că plec să caut niște glume (mai ales că vrea să dea un pic Soarele):


Bulă, la școală. Profesoara cere elevilor să dea exemple de vietăți:
– Spune tu, Gigel.
– Albinuţă.
– Nu se spune albinuţă, Gigel, ci albină. Ionel, spune și tu!
– Vrăbiuţă.
– Nu se spune vrăbiuţă, ci vrabie. Bulă, spune și tu!
– Gărgără!


###


Un crocodil în depresie apelează, suspinând, un număr de la un telefon public. Telefonul sună: țârrrr...

- Alo ? „Louis Vuitton”?


###


Făt Frumos vrea s-o răpească pe Ileana Cosânzeana. Mama lui Făt Frumos îi dă trei obiecte, care să-l scoată din posibile încurcături: o oglindă, o perie şi o pilă de unghii. Se duce Făt Frumos la castelul zmeului şi o răpește pe Ileana Cosânzeana. Imediat ce află, zmeul vine după ei furios. Aruncă Făt Frumos oglinda şi se face în urma lui un lac imens. Trece zmeul de lac, şi e gata să-i prindă. Aruncă Făt Frumos peria şi se face în urma lui o pădure deasă. Trece zmeul şi de pădure şi e la câțiva pași în spatele lui Făt Frumos. Făt Frumos, disperat, aruncă pila. Vine zmeul, ia pila, se uită la ea și zice:

- Şi-n fond, ce-am eu cu băiatul ăsta?


###


Un polițist prinde un țigan în pădure, la furat de lemne (nota mea – ignorând senin pe ăia care fură cu camioanele):

- Ce faci, mă țigane, cu lemnele alea din brațe?

- Haoleo, le dau la iepuri de mâncare...

- Păi, iepurii nu mănâncă lemne, mă!

- Apăi, trăi-ți-ar familia lu' matele, dacă n-or vrea să le mânce, atunci le-oi băga pe foc!

marți, 27 octombrie 2020

Sfaturi, proverbe și gânduri despre ele...

MOTTO: „Copilul râde: Înțelepciunea şi iubirea mea este jocul. Tânărul cântă: Jocul şi înțelepciunea mea e iubirea. Bătrânul tace: Iubirea şi jocul meu e înțelepciunea.”  (Lucian Blaga)


Mai zilele trecute, am ales câteva dintre „sfaturile” găsite undeva, pe Facebook (cred că erau primele trei). Azi o să continui cu alte câteva, și voi mai aminti, poate, și altele, dacă nu-mi va veni între timp o „idee pentru scris” care să-mi aparțină. O să redau acum acele sfaturi:

 

05 - Nu te stresa asupra lucrurilor mărunte. Ai reușit să treci peste multe în viață. Ai acumulat experiente bune, dar și din cele rele, dar lucrul important este prezentul. Nu lăsa trecutul să te tragă în jos și nu lăsa viitorul să te sperie. Trăiește pentru ziua de azi. Problemele mici vor fi uitate în curând.

09 - Rămâi mereu la fel de informat. Citește ziare, urmărește știrile. Accesează online și citește ce spun oamenii. Tine un cont de e-mail activ și încercă să utilizezi unele dintre rețelele de socializare (Facebook, Twitter etc.) Vei fi surprins de vechii prieteni pe care îi vei reîntâlni. Să fii în contact cu ceea ce se întâmplă și cu oamenii pe care îi cunoști este important la orice vârstă.
11 - Nu folosi niciodată expresia „pe vremea mea”. Vremea ta este acum. Atâta timp cât trăiești, faci parte din acest acum. Cândva ai fost mai tânăr, dar trăiești în continuare acum. De aceea, bucură-te de zilele pe care le ai.

12 - Unii oameni își îmbrățișează anii de aur, în timp ce alții devin amărâți și morocănoși. Viața este prea scurtă pentru a-ți pierde zilele cu aceștia. Petrece-ți timpul cu oameni pozitivi și veseli. Timpul petrecut în compania celor morocănoși te va îmbătrâni înainte de vreme și vei deveni mai greu de suportat.

 

Am mai găsit ceva, niște proverbe coreene, înțelepte și ele:


„Coreenii au fost învățați să trăiască după vorbele înțelepte ale strămoșilor şi ale profesorilor. Aceste vorbe se pot aplica oricui, în orice colț al lumii. Aşa că, dacă simțiți nevoia de câteva cuvinte care să vă îndrume în viață, vă prezentăm câteva proverbe coreene.
1. 공자 앞에서 문자 쓴다
Pronunție: Gong-ja app-eh-seo mun-ja sseun-da
Sens literal : Să scrii caractere chinezești în fața lui Confucius.
Situație : Atunci când cineva încearcă să învețe un expert în domeniul lui. Spre exemplu, un străin vizitează Seul pentru prima dată şi îi spune ghidului care sunt cele mai bune locuri de vizitat sau elevul enervant din clasă care încearcă mereu să dovedească profesorului că acesta greșește.
2. 고생 끝에 낙이 온다
Pronunţie: Go-saeng Ggeut-eh naki eun-da
Sens literal : La capătul unei greutăți vine fericirea.
Context : Cuvinte folosite pentru a încuraja pe cineva să nu renunțe. Prin muncă grea vei reuși mereu. Fighting!
3. 원숭이도 나무에서 떨어진다
Pronunţie: Weon-sungi-do namu-eh-seo ddeoleo-jinda
Sens literal : Chiar şi maimuțele cad din copaci.
Situaţie: Oamenii nu sunt perfecţi. Nici experții nu sunt, în domeniul lor de specialitate, până şi ei pot face greșeli uneori.
(Sursă text : http://seoulistic.com/.../wise-korean-proverbs-to-live-by) 

 

Și, după sfaturi și proverbe, câteva glume: 

McGregor moare. Văduva sa îi ridică o piatra funerară cu inscripția „Odihnește-te în pace!”. Apoi află că decedatul și-a lăsat toată averea bisericii. Drept pentru care pune să se graveze pe cruce încă un rând: „Până vin la tine!”

***

 Clientul îi face semn chelnerului care de apropie prompt și amabil:
- Să știi, șefule, șnițelul pe care mi l-ai dat nu se poate mânca...
- Nu-i nimic, vi-l luăm și vă aducem în loc un cotlet excepțional!
- Păi, am mâncat o bucățică din el.
- Nu-i nimic, și din cotlet s-a mâncat puțin...

***

Două blonde așteaptă autobuzul în staţie.

- Ce număr de autobuz aştepţi? întreabă prima blondă.

- 9, răspunde cealaltă.

- Eu aştept numărul 3...

La un moment dat în stație apare autobuzul 39.

- Ce bine, mergem împreună acasă! spune a doua blondă.

luni, 26 octombrie 2020

Să stau o țâră pe gânduri...

 

           Mai demult, într-o postare de pe acest blog, spuneam cât de mult mi-a ajutat mie să scap de o foarte mare cantitate de gânduri „negative” (adică, depreciabile, depreciatoare, deprimante, depresive) statul în fața oglinzii și înșiratul de tot felul de adjective măgulitoare la adresa mea, sau de îndemnuri și încurajări. Toate astea mă făceau să râd și deja era mult mai bine. Ei, am găsit întâmplător poza de mai sus, pe care o păstrez (la FAVORITE) și o declar, din toată inima, FOTOGRAFIA ANULUI (a anului viitor, căci anul ăsta, „douăzeci-douăzeci”, a fost pentru mine, ca pentru toată lumea, înfiorător de îngrijorător și de trist). Cu puțina pricepere a mea în ale limbii engleze, o să vă spun ce scrie în acel poster:         

SUNT VITEAZĂ, SUNT BUNĂ LA SUFLET, SUNT ISTEAȚĂ, SUNT PUTERNICĂ, SAR ÎN AJUTOR, SUNT FRUMOASĂ, POT FACE LUCRURI DIFICILE (GRELE), NU MĂ DAU BĂTUTĂ NICIODATĂ, SUNT RECUNOSCĂTOARE, SUNT IUBITĂ, ÎMI SUNT ÎNDEAJUNS MIE ÎNSĂMI.

       Frumos, nu? În cazul meu, nu sunt adevărate nici măcar 50 de procente din afirmațiile de mai sus, dar rămân la ideea că dacă aș (am) zice toate astea în fața oglinzii, în fiecare zi, încercând să am (avem), pentru zece minute, sufletul acelei copile și, mai ales, dacă aș (am) încerca să le punem și în practică, poate procentul ăla s-ar mări. Eu aș fi adăugat, pentru mine, ÎNVĂȚ SĂ SPUN „NU”, ÎNVĂȚ SĂ NU-MI MAI PESE DE GURA LUMII, RENUNȚ LA ÎNCERCAREA MEA DE A LE FACE PE PLAC TUTUROR. (Mă rog, și altele, pe care le zic în gând).

        Bun, atât pe ziua de azi. Ba nu, mai am cuvintele din DEX. Titlul mi-a fost inspirat de CUVÂNTUL ALEATORIU:

    ȚẤRĂ, țâre, s. f. (Pop.) Ruptură, zdreanță. ◊ Loc. adj. și adv. O țâră = puțin, nițel. ◊ Expr. A se face țâră = a) a se rupe, a se face bucăți; b) a se ghemui de frică. Et. nec. Sursa: DEX '09.

CUVÂNTUL ZILEI (nici că se putea mai nimerit):

   SFÁDĂ, sfezi, s. f. (Pop.) Ceartă, gâlceavă. ♦ Conflict, neînțelegere, divergență; zâzanie. [Var.: svádă s. f.] Din sl. sŭvada. Sursa: DEX '09. Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1674, Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei în două rânduri și mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filosof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. Una dintre lucrările sale este „Gâlceava înțeleptului cu lumea”.

BANCUL ZILEI:

    Într-un restaurant, la patru mese diferite, se aşază patru bărbați Chelnerul îi întreabă: 

- Ce doriți? 

- Un măr! spune primul.

- Un măr! spune al doilea. 

- Un măr! spune al treilea. 

- Un măr! spune și al patrulea. 

  Cei patru consumatori se privesc cu simpatie, ca după o regăsire spirituală şi metafizică, ca între spirite înalte, cărora Dumnezeu le-a îndrumat pașii să se întâlnească, după care se prezintă reciproc: 

- Adam. 

- Paris. 

- Wilhelm Tell. 

- Newton


Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...