„La apa Vavilonului, acolo șezum și plânsem.”
(Mitropolitul Dosoftei, „Psaltirea în versuri”)
Afară sunt cam 30 de grade Celsius la umbră, în vecini se aude o drujbă care îmi face praf neuronii, nu pot scrie nimic ca lumea, așa că m-am întors la ce-am scris în trecut, prin iulie 2017, și caut să fac un fel de continuare a acelei postări. Pentru că altceva mi-ar solicita un efort prea mare...
„Pe lângă incursiunile pe care le-am început printre scrierile mele de pe blog (scrieri ce s-au tot adunat, vreme de vreo șase-șapte ani), căutând aici ceva care într-adevăr să-mi placă și găsind câte o postare, ici și colo, despre care chiar aș zice că m-a făcut mândră de mine însămi (ah, vanitatea asta...), zilele astea am tot căutat și după noi apariții pe la edituri, am citit postările de pe blogurile despre cărți și m-am găsit în postura unui copil rătăcit într-un labirint de cărți. Adevărul este că sunt în urmă cu lecturile, cu noile apariții, cu totul. Mă simt total depășită. Mulțumesc lui Dumnezeu că, până acum vreo zece-cincisprezece ani, am citit în disperare, cărți multe sau, ca să citez o sursă „academică”, „fără număr, fără număr”. Ceea ce am pus ca motto reflectă clar ceea ce simt acum, în momentul când citesc muuult mai rar, și asta din lipsă de timp, din lipsă de bani și din pricina multor altor lipsuri pe care nu vreau să le expun aici. Bine, după acest „cuvânt introductiv”, am să arăt ce voiam, de fapt, să scriu astăzi. Ei bine, n-o să mai scriu, pentru că, brusc, mi-a pierit cheful. Voiam să scriu despre „literatura de nișă”. Altă dată.”
Deci, pornind de la:
NÍȘĂ, nișe, s. f. 1. Adâncitură (dreptunghiulară, în formă de arcadă etc.) anume lăsată într-un zid, în peretele unei sobe, la o mobilă etc., în care de obicei se așază obiecte decorative, obiecte de uz casnic etc.; firidă. 2. Intrând amenajat pe o latură a unei încăperi, care servește ca anexă a unei camere de locuit. 3. Intrând amenajat în peretele unei galerii de mină sau al unui tunel, care servește pentru adăpostirea lucrătorilor în timpul efectuării unor lucrări periculoase sau la trecerea trenului, precum și pentru depozitarea unor materiale. Fiecare dintre adânciturile amenajate în pereții unei ecluze pentru a adăposti canaturile porților când acestea sunt deschise. 4. Construcție specială în formă de dulap sau de cameră, cu pereții de sticlă, legată de un coș de evacuare și folosită în laboratoare pentru lucrul cu substanțe care emană gaze (vătămătoare). 5. (În sintagma) Nișă de abraziune = formă de relief cu aspect de firidă alungită, formată la baza unei faleze alcătuite din roci rezistente la eroziune, din cauza acțiunii valurilor puternice. 6. (Med.) Ulcerație adâncă până la perforare a unor organe interne (stomac, plămâni etc.). – Din fr. niche. (DEX 2009).
Bun, pornind de la asta, pentru lămuriri, am fost să întreb Internetul dar, cât este el de vast, nu mi-a dat o definire prea clară a literaturii de nișă. Cam știam eu despre ce-i vorba, dar am vrut să-l verific. Am găsit doar ceva referiri la asta pe https://fansf.wordpress.com/:
„Scopul editurii noastre este în primul rând acela de a da o voce grupurilor și experiențelor marginalizate. Da, suntem conștienți că este vorba de un risc, însă ni-l asumăm pentru că ne dorim să sprijinim comunitățile minoritare și acest interes va prima în fața celor financiare. În plus, credem că nișele sunt de preferat în acest moment și că o identitate clară ne va ajuta să nu ne pierdem în marea masă. Eforturile noastre vor fi de impunere a unui concept care va fi susținut atât prin politica noastră editorială, cât și prin evenimentele conexe (...)”
Și iarăși, cam în același registru, dar în alt domeniu, se vorbea despre „piața de nișă”:
„O nișă reprezintă un grup restrâns de potențiali clienți care au o anumită „necesitate”. O „piață de nișă” este compusă din indivizi și afaceri care au interese și nevoi similare, care pot fi uşor de identificat și de atins. Marketing-ul de nișă se referă la satisfacerea nevoilor și dorințelor unui anumit grup de oameni. Altfel spus, o nișă este un anume segment al populației către care încerci să îndrepți eforturile de marketing pe Internet și reprezintă subiectul principal al paginii tale web sau blogului tău.”
În regulă, acum să zâmbim un pic:
Doamna către menajeră:
- Cred că soțul meu are o relație cu secretara.
Menajera:
- Știți dumneavoastră sigur, doamnă, sau o spuneți așa, doar ca să mă faceți pe mine geloasă?
$$$
Doi extratereștri se holbează din nava lor la Terra și comentează :
- Oare ce-o fi cu fumul ăla ce se vede? Iar e un atac nuclear?
- A, nu ! Azi e 1 Mai. (Sau, aș continua eu, 1 Decembrie, alegeri, duminică, ziua cuiva...) Au ieșit romanii la un grătar!
$$$
Seara, la cina, o familie de berze își face monetarul. Bărzoiul zice:
- Dragii mei, azi am „produs” binișor! Am dus un băiețel unui avocat. A ieșit ceva șpagă! Tu?
Barza spune:
- Eh, am fost la un amărât. Dar s-a împrumutat și tot mi-a dat ceva. Tu, copile?
Puiul de barză:
- Eu am fost la un cămin studențesc! Mamă, ce spaimă am băgat în ei!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu