marți, 28 ianuarie 2020

Gânduri care aleargă după o fată morgană

Imagine similară   Iată că se duce și ianuarie și eu nu am văzut nici măcar un fulguleț de nea. Pur și simplu mă necăjește vremea asta. Dar nu am ce face, așa că gândurile mele au început să alerge după o iluzie (vezi titlul), aceea că aș putea pleca acum undeva, într-un loc cu zăpadă (omăt, nea, ninsoare). Păi, nu, nu pot pleca. În primul rând, nu am cu cine, destul că sunt singură acasă, măcar la drum să am companie și, în al doilea rând, nu am bani. Ei bine, hai să-mi văd de treabă și să mă ocup un pic de cuvintele din dexonline.ro:

CUVÂNTUL ALEATORIU:

ANCONÉU adj., s. m. (mușchi) extensor al antebrațului, înapoia cotului. (< fr. anconé). (NOTA MEA: Elegant cuvânt, una e să zici „mă doare-n cot” și alta „mă doare anconeul”.)

CUVÂNTUL LUNII:
BREXIT s. n. Termen care desemnează ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, adoptată printr-un referendum în data de 23 iunie 2016. – Din engl. Br[itain] + exit (= ieșire). Sursa: dexonline.
Cheia alegerii: Pe 31 ianuarie, ora 23.00, Marea Britanie iese din Uniunea Europeană. (NOTA MEA: Nu sunt o mare fană a englezilor, în general, dar acum îi aprob și îi admir.)

CUVÂNTUL ZILEI:
PARTI-PRÍS, parti-pris-uri, s. n. Părere preconcepută. ◊ Expr. A vorbi cu parti-pris = a face aprecieri subiective, a vorbi cu părtinire. [Pr. partipri] – Din fr. parti-pris. Sursa: DEX '09 (2009). (NOTA MEA: Se cam poartă, din păcate, aceste parti-pris-uri, în zilele noastre...)
Cheia alegerii: În 1813 este publicat pentru prima oară în Marea Britanie romanul „Mândrie și prejudecată” al scriitoarei Jane Austen. Până în prezent se estimează că romanul s-a vândut în peste douăzeci de milioane de exemplare în întreaga lume. 

Și, pentru că am vorbit de iluzii (acum mi-a și venit în minte un vers dintr-un cântecel comic, așa că lălăi „unde e iluziile mele care le-am avut”), iată și cuvântul de la care am pornit:

FÁTA MORGÁNA loc. s. f. Fenomen optic frecvent în regiunile calde, datorită căruia imaginile obiectelor aflate la (sau dincolo de) orizont apar ca și cum s-ar reflecta într-o apă. ♦ Fig. Apariție înșelătoare, iluzie trecătoare. – Cuv. it. Sursa: DEX '09 (2009).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...