MOTTO: „Nu vă îngrijiți de ziua de mâine, căci
ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei.”
(Evanghelia după Matei, VI:34)
Ieri, într-o zi destul de „trudită”, încă de dimineață m-a obsedat amintirea unui cântec care-mi place mult, ca de altfel o mulțime de altele din vastul repertoriu al magistralului artist Tudor Gheorghe. Acest cântec transpune, într-un mod mai mult decât minunat, mesajul versurilor lui Cezar Ivănescu. Astăzi, fiind sărbătoare, l-am ascultat din nou și iată că acum, după ce am lăcrimat un pic (și în suflet, dar și „de-adevăratelea”), nu prea mai am îndemn la scriere. Așa că, domniile voastre, doar vă reamintesc poezia:
„Când eram mai tânăr și la trup curat,
Într-o noapte, floarea mea, eu te-am visat:
Înfloreai fără păcat, într-un pom adevărat,
Când eram mai tânăr și la trup curat.
Nu știam că ești femeie - eu bărbat
Lângă tine cu sfială m-am culcat.
Şi dormind eu am visat; tu, visând ai lăcrimat,
Când eram mai tânăr și la trup curat.
E pierdută noaptea-ceea de acum!
Carnea noastră doar mai ştie-al ei parfum.
Poamele ce-n pomi azi stau, gustul cărnii tale-l au
Şi cad toate (mâne) putrede pe drum.
Fă-l să fie, Doamne sfinte, numai om
Pe acel care ne-a ispitit subt pom,
Şi când pomul flori va da, fă-l să-i cadă carnea grea,
Cum cădea-va, după cântec, mâna mea!”
(Cezar Ivănescu, „Amintirea paradisului”)
Cântecul îl știți și, dacă doriți să-l ascultați din nou, în timp ce citiți rândulețele astea, îl găsiți pe You Tube. E normal că, după momentul ăsta de „remember”, STAREA și POZA ZILEI arată cam cea de mai sus. Am pus titlul acela (care n-are nici în clin, nici în mânecă cu ce-am zis eu în text), pentru că am vrut să-mi mai reamintesc și ce-i cu ziua de marți. Iată:
Marți [At: COD. VOR. 34/21 / Pl: ~, (reg) ~țe / E: ml martis (dies)] 1. sf A doua zi a săptămânii, care urmează după luni. 2. sf (Pop; îs) ~ țea vaselor (sau viermilor, de trăsnet) - Zi de marți din prima săptămână a Postului Paștelui. 3. sf (Pop; îs) ~țea încuiată - Zi de marți din a doua săptămână a Postului Paștelui. 4. sf (Pop; îs) ~țea ciorilor - Zi de marți din Săptămâna brânzei. 5. sf (Pop; îs) ~ țea morților (sau rusitorilor) - Sărbătoare celebrată în marțea din a doua săptămână după Duminica Mare. 6. sf (Reg; îc) Marță-mari Rusalii. 7. av În marțea (1) imediat precedentă sau următoare. 8. av (Șîf marțea) Într-o zi de marți (1). 9. av (Șîf marțea) În timpul zilei de marți. 10. av (Pop; îe) Parcă e făcut ~țea (pe gratii) - Se zice despre un om lipsit de noroc. 11. av (Pop; îe) Toate pe dos și nunta ~țea - Se spune despre un șir de lucruri, de întâmplări care de care mai nepotrivite. 12. av (Îf marțea) - În fiecare marți. Sursa: MDA2 (2010).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu