Astăzi o să vă cam plictisesc, domniile voastre, cu un text despre punct. Când am postat cuvintele din Dexonline pe Facebook, am văzut că Articolul lunii era intitulat „Punctul” și, bineînțeles, l-am citit (ceea ce vă sfătuiesc să faceți, dacă aveți vreme). După lectură, mi-am dat seama cu uimire de faptul că (mda, imaginar, mi-am și dat singură palme din cauza asta) am folosit greșit, de multe ori, acest semn ortografic. Și asta nu pentru că am învățat greșit, ci pentru că am uitat ce am învățat. Nu mai comentez absolut nimic, pun puncte-puncte și o să revin în zilele următoare asupra subiectului, căci nu l-am epuizat...
PUNCT, puncte, s.n. I. 1. Semn grafic mic și rotund, asemănător cu o înțepătură de ac, folosit ca semn de punctuație, pentru a indica pauze între propoziții sau fraze independente, pentru prescurtarea unui cuvânt sau care se pune deasupra literelor „i”, „j” etc. ◊ Două puncte = semn de punctuație constând din două puncte (I1) așezate unul deasupra altuia, folosit pentru a arăta că urmează o vorbire directă, o enumerare, o explicare sau o concluzie. Punct și virgulă = semn de punctuație constând dintr-un punct (I1) așezat deasupra unei virgule, folosit pentru a despărți părțile componente ale unei perioade. Puncte de suspensie sau puncte-puncte = semn de punctuație constând din trei (sau mai multe) puncte (I1) așezate în linie orizontală, folosit pentru a arăta o întrerupere în șirul gândirii, al acțiunii sau o omisiune dintr-un text reprodus. ◊ Expr. A pune punctul pe i = a preciza ce este esențial într-o chestiune, a trage concluzia. ♦ Fig. (Cu valoare de interjecție) Gata! destul! 2. Semn convențional în formă de punct (I1), care indică pe o hartă așezările omenești, care marchează zarurile, piesele de domino etc. sau care este pus la dreapta unei note muzicale spre a-i prelungi durata cu încă o jumătate din valoarea ei. 3. Punct (I1) folosit în matematică, indicând efectuarea unei înmulțiri. 4. Fel de a coase, de a broda, de a croșeta; model de cusătură, de broderie etc. 5. (În sintagma) Punct tipografic = unitate de măsură pentru lungime, folosită în tipografie, egală cu 0,376 mm. 6. Ceea ce se vede foarte mic din cauza depărtării. ♦ Pată mică, rotundă, detașată pe un fond de altă culoare. 7. (În sintagma) Punct de ochire = locul din țintă în care trăgătorul potrivește precis linia de ochire.
II. 1. Figură geometrică plană fără nicio dimensiune (reprezentată prin partea comună a două linii care se întâlnesc). ♦ Loc determinat pe o lungime, pe o suprafață, în spațiu. ◊ Punct medical (sau sanitar) = serviciu medical organizat în fabrici, uzine, șantiere etc. 2. Valoare a unei mărimi, mai ales temperatura la care se produce un anumit fenomen. Punct de topire.
III. 1. Parte determinată în cadrul unei acțiuni, al unei discuții, al unei probleme etc. ◊ Expr. Punct de onoare = lucru, chestiune care angajează prestigiul, autoritatea, onoarea cuiva. Punct de plecare (sau de pornire) = a) locul de unde pleacă cineva; b) începutul unei lucrări, al unei acțiuni. A fi pe punctul de a... = a fi gata de a..., a fi pregătit să... Punct de vedere = aspectul sub care cineva privește o problemă sau atitudinea pe care o are față de ea; mod de a gândi. Din punct de vedere = în privința..., sub raportul... Din punct în punct sau punct cu punct = amănunțit, detaliat, pe larg. A pune (ceva) la punct = a) a regla (un aparat sau un sistem tehnic) pentru a-l face să funcționeze în condițiile dorite; b) a aranja, a potrivi lucrurile așa cum trebuie, fără a neglija niciun amănunt; a restabili adevărul. A fi pus la punct = a fi aranjat, bine îmbrăcat. A pune pe cineva la punct = a arăta cuiva ce se cuvine și ce nu, a da cuiva o lecție de bună-cuviință. 2. Moment, stadiu, fază, etapă de dezvoltare. ◊ Punct mort = situație fără ieșire. ◊ Loc. adv. Până la un (sau la acest) punct = până la o anumită limită sau etapă; într-o anumită măsură. ◊ Expr. Până la ce punct = în ce măsură, până unde... ♦ (Adverbial) Exact, precis, fix. IV. Unitate de măsură care indică punctajul obținut de un sportiv sau de o echipă într-o competiție; golurile marcate. ♦ Unitate de măsură pentru indicarea situației participanților la unele jocuri (zaruri, cărți, biliard). ♦ Unitate de măsură pentru sporirea sau reducerea cursului valorilor mobiliare negociate prin bursă. ♦ Fiecare dintre diviziunile unei cartele pentru raționalizarea anumitor produse industriale; tichet detașat dintr-o astfel de cartelă. ◊ Loc. adj. și adv. Pe puncte = a) pe baza dreptului conferit de cartelă; raționalizat; b) fig. fără a avea pregătirea corespunzătoare funcției pe care o ocupă. – Din lat. punctum (cu unele sensuri după fr. point).
👇 Un fragment din articolul citat:
„Nu se pune punct:
1. Prin tradiție, după titlu (inclusiv cele de cărți, de opere literare, muzicale;
Dictare; Compunere; Temă în clasă; Luceafărul; Trei, Doamne, și toți trei; Cel mai iubit dintre pământeni; Simfonia a IX-a; Anotimpurile; Bolero
♦ Excepție: Dacă titlul este format din mai multe unități independente se poate pune punct în interior.
2. După formulele de adresare (din scrisori, cuvântări etc.);
3. În abrevierile care păstrează finala cuvântului abreviat - cca (circa), dl (domnul), dle (domnule), dna (doamna)
4. În abrevierile numelor punctelor cardinale - E (est), N (nord), V (vest), S (sud)
5. În simboluri științifice în chimie, fizică, matematică, muzică - H2O (apă), H (hidrogen), O (oxigen), Au (aur), Ag (argint), CP (cal-putere), mf (mezzo-forte), pp (pianissimo)
6. După denumirile prescurtate ale unităților de măsură - cm (centimetru), gal (galon), m (metru), kg (kilogram), l (litru), ha (hectar), t (tonă), kW (kilowatt) etc.
7. După prenumele sau prenumele și numele de familie ce încheie unele expresii stereotip de la sfârșitul scrisorilor sau alte corespondențe oficiale. (Semnătura celor ce expediază scrisoarea se plasează cu un rând mai jos.);
8. Unele abrevieri (împrumutate ca atare și care au dobândit statut de cuvinte) se scriu totdeauna fără punct: UNESCO, HIV, SIDA;
9. Între litere abrevierilor care conțin fragmente de cuvinte: TAROM pentru Transporturile Aeriene Române;
10. În interiorul anumitor sigle și acronime de circulație (ONU pentru Organizația Națiunilor Unite, UE pentru Uniunea Europeană, CFR pentru Căile Ferate Române)
11. Când data calendaristică se indică prin cifre sau litere: 20 aprilie 1993; 31 august 2000.
12. Când o propoziție are ca ultim cuvânt abrevierea etc.
👇 Pentru cei care conduc mașini (dar și pentru noi, pietoni sau pasageri), un semn de circulație luat de pe Google, însoțit de un text care, pe alocuri, mie mi se pare cam cinic și înfricoșător:
Indicatorul de avertizare „Punct negru” semnalează o zonă cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumită punct negru. Punctul negru reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum 1 kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin 10 persoane decedate sau rănite grav. Conducătorul auto care întâlneşte acest indicator de avertizare trebuie să reducă viteza de deplasare, să sporească atenţia şi să evite efectuarea oricăror manevre riscante.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu