joi, 23 februarie 2023

Uneori, gândurile mele au orbul găinilor


„Oamenii nebuni sunt mereu siguri că sunt sănătoși, numai cei sănătoși sunt capabili să admită că sunt nebuni.” (Nora Ephron)


 

Totul a pornit de la cuvântul aleatoriu de astăzi, care a fost:

HEMERALOPÍE, hemeralopii, s.f. Slăbire sau pierdere a vederii în condiții de iluminare redusă, datorită absenței vitaminei A; cecitate nocturnă (sau orbul găinilor). Din fr. héméralopie. Sursa: DEX '09 (2009).

În titlu, eu fac vorbire despre sensul figurat al expresiei de mai jos, în sensul că am observat că, ocupându-mă eu cu tot felul de despicări ale firului în patru, sau punându-mi niște întrebări așa de abisale, că mă ia și pe mine amețeala, nu-mi las gândurile să ia seama la „lucrurile evidente”. Mă rog, nu știu care-s alea, când mă voi lămuri, vă spun și domniilor voastre.
A avea orbul găinilor = (sau al găinii), 1) a nu vedea seara, după apusul soarelui; (p.ext. ) a fi miop; 2) (fig. ) a nu vedea lucrurile evidente.

Buuun, ia să vedem noi ce-i cu „gallus domestica” asta și cu multele expresii legate de ea. Am căutat o poză cât mai amuzantă, am găsit-o pe asta cu „vânzări pălărioare pentru găini”, ilustrare perfectă a rubricii aceleia de pe FB „stăpânul meu nu-i sănătos la cap” și, de aici, mi-a venit și ideea cu citatul din motto (care pur și simplu m-a înnebunit de cap).

GĂÍNĂ, găini, s.f. / E: lat gallina] 1. Specie de pasăre domestică, crescută pentru carne și ouă (Gallus domestica). 2. Pasăre care face parte din specia găinilor (1). 3. (Îrc) Femelă a cocoșului. 4. (În expresia) A se culca (o dată) cu ~nile A se culca foarte devreme. 5. (Îe) A trăi ca ~na la moară A trăi în belșug. 6. (Îe) A-i cânta ~na în casă A fi sub papucul femeii. 7. (Îe) A fi ca ~na cu ou A nu-și găsi locul. 8. (Îe) A sta (sau a umbla) ca o ~ plouată A fi trist, descurajat, abătut. 9. (Îe) A mânca numai picioare de ~ A fi mincinos și flecar. 10. (Îe) A avea orbul ~nii A nu vedea bine. 11. (Îcs) De-a ~a furată Nume al unui joc de copii. 12. (Îs) ~ arăpoaică sau hărăpească Găină (1) cu fulgi negri, cu picioarele și pielea tuciurie. 13. (Îs) ~ boboșă Găină (1) cu pene multe și mari pe picioare și cu moț. 14. (Îs) ~ conciată (sau moțată) Găină (1) cu moț. 15. (Îs) ~ ciorecată Găină cu pene pe picioare și fără moț. 16. (Îs; med) ~ turcească Specie de găină (1). 17. (Îs, ned) ~ cucuiată Specie de găină (1). 18. (Îs; ned) ~ bolbojată Specie de găină (1). 19. (Îc) ~-sălbatică (sau -de-munte, sau -de-pădure, sau -neagră) Femela cocoșului de munte Si: bibilică. 20. (Îc) ~-de-apă Lișiță. 21. (Ent; îc) găina-lui-Dumnezeu Buburuză. 22. (Argotic) Pălărie. 23. (Astronomic; pop.) Cloșca-cu-Pui.

Cuvântul zilei:

PUITÓR, -OÁRE, puitori, -oare, s. m. și f., s.n. 1. S.m. și f. Lucrător tipograf care alimentează cu coli de hârtie presa de imprimat. 2. S.n. (În sintagma) Puitor de mine = navă de luptă amenajată pentru transportul și punerea minelor marine. [Pr.: pu-i-] – Pune + suf. -tor. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Data de 23 februarie 1455 este considerată în mod tradițional ziua în care Johannes Gutenberg a finalizat Biblia latină cu patruzeci și două de rânduri (B42), prima carte tipărită în Europa cu ajutorul caracterelor mobile. 

Bancul zilei:

O femeie ajunge la magazinul din cartier cu zece minute înainte să se închidă.

- Bună seara, aveți găini?

Vânzătorul, plictisit și obosit, scoate singura găina din lada frigorifică. O pune pe cântar și zice: 

- 1kilogram și 250 de grame. Rămâne?

- Alta mai mare nu aveți?

Ăsta, destul de nervos, bagă găina în ladă și, neavând alta, tot punga aia o scoate. O așază pe cântar și ține degetul apăsat:

- 1 kil și 650...

- Perfect, le vreau pe amândouă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...