luni, 15 august 2022

Gânduri năvădite și înnădite

MOTTO: „Inteligentul este omul care prin intermediul acţiunilor sale îşi creează avantaje atât pentru el însuşi, cât şi pentru ceilalți.” (...) „Banditul este omul care prin acţiunile sale creează avantaje doar pentru el însuși şi, în acelaşi timp, creează suferinţă altora.” (...) „Prostul este omul care cauzează pierderi altora, fără a câștiga ceva, ori chiar suferind el însuşi pierderi.” 

(Carlo M. Cipolla în „Legile fundamentale ale imbecilității umane”)


Mă voi ocupa astăzi doar de cuvintele din dexonline.ro. Și-așa nu prea am alte idei. Ieri, când nu am avut deloc vreme de scris, cuvântul aleatoriu a fost:

PIÁSTRU, piaștri, s.m. 1. Monedă (turcească) de argint, a cărei valoare a variat în decursul timpului și care a circulat și în Țările Române. 2. Monedă divizionară în Siria și Sudan. [Pr.: pi-as-tru] Din germ. Piaster, fr. piastre. Sursa: DEX '09.

Azi am „nimerit” peste acest cuvânt (care mi-a dat și ideea titlului, și asta pentru că e foarte adevărat, gândurile mele se țes - greu, dar se țes - iar uneori trebuie să le mai și înnădesc):
NĂVĂDÍ, năvădesc, vb. IV. Tranz. (Pop.; la războiul de țesut) A trece firele urzelii prin ițe și spată, în ordinea cerută de modelul țesăturii. [Var.: (reg.) nevedí, nividí vb. IV] Din sl. navoditi. Sursa: DEX '09 (2009).
ÎNNĂDÍ, înnădesc, vb. IV. 1. Tranz. A-i adăuga unui obiect (cosând, înnodând, lipind etc.) o bucată, o porțiune (de același fel), pentru a-l mări, a-l lungi etc.; a pune o nadă. ◊ Expr. (Refl.) A se înnădi la vorbă = a se porni la vorbă, a se pune pe taifas. 2. Refl. Fig. A prinde poftă de ceva bun, a lua obiceiul, năravul; a (se) nărăvi. ◊ Expr. A se înnădi la cașcaval = a se obrăznici, a-și lua nasul la purtare. ♦ A se obișnui să meargă prea des undeva, să facă ceva (nepermis). (– În + nadă.). Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul lunii  a rămas tot INFORMATOR (hm), iar cuvântul zilei este:
DECAPANT, -ă adj. Caustic și stimulant ◊ „Poet autentic, cu o imaginație luxuriantă și un humor negru, decapant.” Lit. 29/93 p. 7. ◊ „Propunerea sa [a lui M. Botez] decapantă, după un rechizitoriu feroce la adresa lui Ceaușescu, de-a fi aleasă în funcția de secretar general... tovarășa Elena Ceaușescu!” D. 148/95 p. 1 (din fr. décapant; DEX, DN3 – alte sensuri). Sursa: DCR2 (1997), furnizată de Editura Logos. Cheia alegerii: 100 de ani de la nașterea lui Carlo M. Cipolla, specialist în istoria economiei. Este autorul eseului „Legile fundamentale ale imbecilității umane”, în care evaluează impactul prostiei umane asupra destinelor noastre personale și asupra societății în ansamblul ei. Sursa: DEX '09 (2009).

 

Poezia zilei:


Noi ce din mila Sfântului

Facem umbră pământului,

Rugămu-ne'ndurărilor,

Luceafărului mărilor.

Ascultă-a nostre plângeri,

Regină peste îngeri;


Din neguri te arată,

Lumină dulce, clară,

O, Maică Preacurată

Şi pururea Fecioară,

Marie!


Crăiasă alegându-te,

Îngenunchem rugându-te

Înalță-ne, ne mântuie

Din valul ce ne bântuie.

Fii scut de întărire

Şi zid de mântuire.


Privirea-ţi adorată

Asupră-ne coboară,

O, Maică Preacurată

Şi pururea fecioară,

Marie!

 

(Mihai Eminescu, „Rugăciune”)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...