marți, 30 noiembrie 2021

Niște gânduri noi pe un palimpsest

MOTTO: „Faptul că viața-i o sărbătoare, i-a scandalizat pe unii. Dacă au ales să fie nefericiți, treaba lor. Deși eu am parte de toate grijile, toate necazurile, toate dezamăgirile, nimeni nu va afla nimic. Nici măcar eu.” 

(Marcel Jouhandeau)


Citatul acesta mi-a ieșit în cale azi, sigur nu întâmplător, pentru că astfel am mai aflat ceva, ceva nou, ceva ce nu știam. Autorul său, Marcel Jouhandeau, după cum ne spune Wikipedia, „a fost un scriitor francez, care a publicat și sub pseudonimul Marcel Jouand. Proza sa cultivă alegoria vizionară și satira crudă și este dedicată provinciei natale și relațiilor matrimoniale.” Și, pentru că mi-a venit în minte cuvântul palimpsest, deși am mai făcut vorbire despre el, îl reiau: PALIMPSÉST, palimpseste, s.n.Pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text. Din fr. palimpseste. Sursa: DEX '09. Nu aveam de gând să scriu astăzi, dar aseară, când am aruncat o scurtă privire pe Facebook, am dat de următoarea zicere (a unui anonim): „Prima greșeală: să crezi că lumii îi pasă de tine. A doua greșeală: să îți pese de ce crede lumea.” Foarte „ca lumea”, ca să mă exprim așa. Ei bine, eu am făcut, de-a lungul vieții, aceste două greșeli. Și da, am fost dată cu capul de pereți din această cauză. Acum m-am mai „vindecat” un pic. Însă, gândindu-mă mai bine, eu am făcut (și mai fac) și o a treia greșeală: mie îmi pasă de lume. Nu de toată LUMEA, ci de cei din familie, de prieteni și de cunoștințe. Chiar îmi pasă. Că nu știu mereu să o arăt, asta e altă poveste. Dar, din păcate, mi-a păsat și, uneori, am fost dezamăgită crunt. Dar, poate, și eu am dezamăgit pe alții. În regulă, mă opresc aici. Urmează, pe peronul din dreapta, o poezie, iar pe peronul din stânga, două bancuri...

😔

Sufletul tău funcționează cu lemne,

Iar al meu cu electricitate.

Dragostea ta umple cerul de fum

A mea e din flăcări curate.


Totuși vom mai merge împreună

O bună bucată de pământ,

O bună bucată de cer,

O bună bucată de lună.”


(Marin Sorescu, „Poveste”)

😊
Întrebare la Radio Erevan:
- Cum poate o femeie să dea jos 5 kilograme?
Răspuns:

- Renunță la geantă.
%
Două femei vorbeau pe șoptite stând în cușetele lor din tren:

- Fată, ce viață depresivă. Luna asta neapărat trebuie să fac rost de 3.000 de euro.

- Găsește-ți un amant și cere-i câte 3.000 de euro pe lună.

- Unde găsești așa ceva în ziua de astăzi?!

- Ok, găsește-ți doi cu 1.500.

- Și-așa e dificil.

- Ok, patru cu 725!

Un tip, din cușeta de sus:

- Când ajungeți la 5 euro, să mă treziți...

duminică, 28 noiembrie 2021

Gânduri despre talion

În loc de MOTTO:


„La alba-ne căsuță,

Curată ca un ou,

Eu așteptam să vină

Duminica din nou.

Ca tu, măicuță dragă,

Spinarea să-ți dezdoi

Şi să mai stai acasă

Cu tine și cu noi.


Să șezi în prag, și lumea

Să te întrebe lin:

„Mai odihnim oleacă?”

„Oleacă, mulțumim.”

Duminica, duminica, duminica…


O cană tu cu apă

Să-mi spui ca să-ți aduc,

Iar eu pân-la fântână

Cu cofa să mă duc.

S-anin cofița plină-n

Salcâm într-un cârlig

Şi să mă bucur tare

Că pot să o ridic.


Nu pot uita mireasma

De floare de salcâm –

Era un fel de lapte

Din parcă alt tărâm.

Duminica, duminica, duminica…”


Un dulce zvon de clopot

Plutea pe-ntregul sat,

Putea fi-ntins ca mierea

Pe pâine și mâncat.

Iar tu, lăsând departe

Şi munci, şi greu, şi rău,

Gândeai la cele bune

Şi la copilul tău.


Era-n duminici altfel

Şi totul parcă nou

La alba-ne căsuță

Curată ca un ou.

Duminica, duminica, duminica...”
(Grigore Vieru, „Duminica”)


Poezia pe care am pus-o „în loc de motto”, descoperită poate nu întâmplător astăzi, mi-a înduminicat sufletul, dacă mă pot exprima așa, folosind un verb inventat de mine. M-a întors brusc în vremea copilăriei, iar atmosfera ei mi-a amintit de duminicile mele de altădată. M-am cam emoționat, deci trec, brusc, la cuvintele din dexonline.ro, unde am descoperit niște „chestii” foarte faine. Cuvântul zilei este:

TALIÓN, talioane s.n. Formă primitivă de pedeapsă prin care se aplică celui vinovat un rău identic sau similar cu acela pe care acesta l-a provocat victimei. ◊ Legea talionului = lege penală la unele popoare din vechime, prin care se aplica vinovatului o pedeapsă identică cu fapta de care se făcea culpabil. [Pr.: -li-on] – Din fr. talion.

Da, dar el mai înseamnă și:
TALIÓN, talioni, s. m. (Reg.) Ban vechi. – Et. nec. ursa: DEX '09 (2009)

Și tot el mai înseamnă ceva cu totul diferit:

TALION s.m. [P: ~li-on/ Pl: ~i/ E: tc talyon] 1. (Mun;Olt) Plantă erbacee mirositoare, cu frunze late, întrebuințată în medicina populară sau ca mirodenie. 2. (Iuz)  Plasture servind la fixarea unui pansament sau care conține diferite sucuri de plante ori substanțe medicamentoase Si: (iuz) diachilon. Sursa: MDA2 (2010).
Cuvântul lunii: CINIC (Păi, da!)
Cuvântul aleatoriu: (Ptiu, ptiu!) SARSAÍLĂ s. m. Una dintre denumirile populare ale diavolului. – Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

Ceva despre Legea talionului:
„Aceasta lege aspra a justiției mozaice, putând fi numită și "lege a reciprocității", împuternicea pe cel păgubit să răsplătească celui rău cu aceeași faptă. Pentru aceasta, legea a fost numită "a talionului", "talion" însemnând "asemănător". Concentrată în formula "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", legea talionului nu era întâlnită însă numai la poporul evreu, ci și în alte culturi vechi. (...) Cea mai veche mărturie despre această lege apare în "Codul lui Hammurabi" (secolul XVIII î. Hr). Regele babilonian Hammurabi a compus renumitul cod de legi, alcătuit din 282 de articole, spre a înlesni judecata cazurilor de dezordine socială. În acest vechi cod de legi, legea talionului apare astfel: "Dinte pentru dinte, vânătaie pentru vânătaie, picior pentru picior, mână pentru mână, os pentru os, ochi pentru ochi." Codul lui Hammurabi, săpat într-un bloc de piatră înalt de peste doi metri, a fost descoperit de arheologii francezi în anul 1901, el fiind păstrat astăzi în Muzeul Luvru. (...) Legea talionului va fi amintită și întărită pentru a treia oară, în Câmpia Moab, cu puțin mai înainte de a intra poporul evreu în Pământul Făgăduinței și de a adormi Moise întru Domnul. "Judecătorii să cerceteze bine și, dacă martorul acela va fi martor mincinos și va fi mărturisit strâmb asupra fratelui sau, să-i faceți ceea ce voise să facă el fratelui său. Și așa să stârpești răul din mijlocul tău; și vor auzi și ceilalți și se vor teme și nu se vor apuca să mai facă în mijlocul tău acest rău. Să nu-l cruțe ochiul tău, ci să ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior. Cu răul pe care îl va face cineva aproapelui sau, cu acela trebuie să i se plătească" („Deuteronom” 19, 17-21). Sursa: crestinortodox.ro.

P.S. Știu că nu-i creștinește să gândești așa duminica (și în Post), dar tare aș vrea să se aplice iar această lege în zilele noastre, și pentru noi, poporul ăsta amărât și fără noroc, dar mai ales pentru oamenii politici, guvernanții, parlamentarii, judecătorii, „afaceriștii” corupți, care „mișună” voios prin România. Doamne-ajută!

sâmbătă, 27 noiembrie 2021

Gânduri despre minciuni și minciunele

     MOTTO: „Când cineva te minte, este pentru că nu te respectă suficient ca să fie sincer(ă) cu tine și pentru că te crede prea bleg/bleagă ca să faci diferența între minciună și adevăr.” (Anonim)


     Înainte să mă uit la știri (știu că fac o mare greșeală, dar trebuie din când în când să știu ce mai e prin Argeș, prin România și prin lume), mi-am adus aminte de o scurtă propoziție pe care sunt sigură că fiecare dintre noi a rostit-o la un moment dat: VIAȚA MEA E UN ROMAN. I-am cerut lui GOOGLE să-mi dea rezultate despre această zicere și cele mai multe au fost despre cartea de poezii a lui Adrian Păunescu, apărută în anul 1986, și intitulată chiar așa. Suntem îndemnați insistent s-o cumpărăm (prețurile variază între 25 și 39 RON, iar cu autograf, 300 RON), dar am trecut grațios mai departe. În tribuna-magazine.com am găsit o rubrică intitulată tot așa, unde se făceau cronici de carte. Atât. Păi, o să revin la asta, acum citesc știrile. În Argeș, ca peste tot, primează chestii de genul: ah, accidente; ah, vine Black Friday; ah, reduceri de 40%; în Pitești „se montează nu un brad, ci... mai mulți”; ah, iată listele cu rata infectărilor cu Covid în localitățile din Argeș (ah, ce m-am speriat, zilele trecute, pe lista asta, în Domnești nu era niciun caz, acum sunt șapte); și, în fine, bomboana de pe colivă: „de la anul, cresc pensiile, salariul minim și alocațiile”. Bun, cred că mi-a ajuns. Am trecut totuși la știrile din țară și la cele externe, dar după ce am citit că al cincilea val al virusului mutant, numit Omicron, va lovi Europa, am capitulat, am fluturat steagul alb și am hotărât, împreună cu gândurile care nu leșinaseră sau nu stăteau ascunse, că trebuie să fac o pauză. M-am întors. Cea mai bună replică la ultima știre, amenințătoare și panicardă, este o butadă citită zilele trecute (nu mai știu unde): „Ai dracu' ăștia, știu când vine valul cinci, dar sunt luați prin surprindere de prima zăpadă!” Decât să-mi fac nervi cu minciunile și știrile acestea gen „bau-bau”, mai bine să mă gândesc, cu nostalgie, la minunatele minciunele (uscățele, scovergi sau pur și simplu gogoși pufoase, întoarse, ce aveau forme de fundițe), pe care le mâncam cu drag în copilărie, după rețeta bunicii. Mmmm...

vineri, 26 noiembrie 2021

Gânduri de vineri după-amiază

MOTTO: „Bătrân ești când nu te mai interesează nimic, când nu mai ești curios, când ți se pare c-ai văzut totul și că nimic nu te mai poate bucura. Asta-nseamnă să fii bătrân. Să nu te mai poți bucura.” (Ileana Vulpescu, „Arta Compromisului”)

 

Fiind „în pauză” de la diversele și anostele treburi de zi cu zi, am căutat un puzzle online, căci da, încă nu mi-a trecut „pasiunea” pentru acest joc. Dau de unul cu titlul Galah în toată splendoarea lui. Am văzut eu că era un papagal, dar mă știți, domniile voastre, trebuia să aflu mai multe. M-am informat rapid și am citit următoarele:

NUME: Eolophus roseicapillus.
TAXONOMIE: Familia Cacatuidae, genul Eolophus GALAH.

   (Mda, nu știam nici ce-i cu taxonomia asta, deci...)
TAXONOMÍE s. f. 1. Știința legilor de clasificare. 2. Studiul unei grupe de animale sau de plante din punctul de vedere al clasificării și descrierii speciilor. [Var.: taxinomíe s. f.] – Din fr. taxonomie, taxinomie. 

Mai aflu despre acești papagali că trăiesc în Australia și că sunt: Inteligenți, comici, pot învăța să vorbească bine, afectuoși, gălăgioși, au nevoie de foarte multă atenție și afecțiune, adoră să-și folosească ciocul. (Sursa: 4animale.ro) 

🙉

Pe Facebook am văzut ieri un animăluț simpatic, despre care nu auzisem până acum, deci iar m-am informat:

Quokka, cunoscut și sub numele de wallaby cu coadă scurtă, este un macropod mic de dimensiunea unei pisici domestice. Este singurul membru al genului Setonix. Ca și alți marsupiali din familia macropodelor, quokka este erbivor și în principal nocturn.” Sursa: Wikipedia.

&
Quokka este un marsupial care trăiește în Australia şi pe care oamenii l-au numit „cel mai fericit animal din lume”, pentru că pare că „zâmbeşte” tot timpul, are o expresie facială extrem de blândă şi amuzantă, chiar şi atunci când doarme.


De câţiva ani a devenit cunoscut în întreaga lume graţie fotografiilor pe care turiştii care au ajuns în zonele unde trăieşte Quokka le-au postat pe Internet. „National Geographic” i-a consacrat un întreg film documentar. Pentru că trăiește în regiuni în care nu există prădători naturali, care să-i ameninţe viaţa, micuţul animal nu se teme de pericole şi este foarte prietenos cu oamenii.” (Sursa: destepti.ro)

😉
Zece adevăruri pe care le aflăm din reclamele de la TV:


1. Fiecare fată frumoasă, îmbrăcată într-o rochie care pare nouă dar nu e nouă, poartă în geanta ei o sticlă de 2 litri de „Vanish”!

2. Oamenii bogați, care trăiesc în case frumoase, mănâncă mereu la micul dejun un iaurt!

3. E timpul ca BNR-ul să scoată o nouă bancnotă – cea de 99,99 lei!

4. O gospodină bună tot timpul are în baie gresia şi faianța murdară!

5. Castorii care fumează iarbă alpină, călăresc urşi bruni!

6. Mâncarea din frigider ne vorbește!

7. Problemele noastre principale sunt mătreața şi menstruația!

8. Dacă doi copii își vor murdări intenţionat hainele, ei nu vor lua bătaie de la tatăl lor, pentru că îi va salva mătuşa lor care va veni cu detergentul-minune!

9. Creierul nostru uneori stă de vorbă cu stomacul!
10. Oamenii vorbesc cu margarina!

joi, 25 noiembrie 2021

Cuvinte puține pentru gânduri multe

MOTTO: „Vine o vreme în educaţia oricărui om când ajunge la convingerea că invidia înseamnă ignoranţă; că imitaţia este sinucidere; că ar trebui să se mulțumească doar cu propria-i persoană, la bine sau la rău; că, deşi vastul univers este plin de lucruri bune, nu o să capete niciun bob de grâu decât prin truda depusă pe bucata lui de pământ, pe care o are de arat. Puterea care stă în el este o a doua natură, şi nimeni în afara lui nu știe de ce este în stare, nici chiar el până ce nu încearcă.” (Ralph Waldo Emerson)


Da, astăzi nu am cuvinte destule (și nici potrivite) pentru multele gândurile care mi se intersectează printre neuroni. În zile de-astea, renunț să-mi mai explic unele lucruri, încerc să ignor altele și da, nu-mi mai pun întrebări retorice. Cum? Așa, pur și simplu. Deci, azi mă voi ocupa de cuvintele din dexonline.ro și trag nădejde că în zilele următoare le voi regăsi și pe ale mele.

Cuvântul aleatoriu: SEDÍLĂ, sedile, s. f. Semn diacritic în formă de virgulă (,), care se pune sub unele consoane pentru a le da valoarea altui sunet. Din fr. cédille. Sursa: DEX '09.

Dar și:
SEDILĂ sf [V: săd~, (îrg) sid~, (reg) sad~, o~, șind~, țid~ / Pl: ~le / E: bg цедило] 1. Săculeț conic confecționat dintr-o țesătură de pânză rară prin care se scurge zerul la prepararea brânzei, a cașului, a urdei și în care se lasă brânza proaspătă până se scurge tot zerul și se întărește Si: (reg) sac, săcui, săculete, săculeț, scurgător, zăgârnă. 2. (Reg) Bucată de brânză, de caș, de urdă, strecurată prin sedilă. 3. (Reg; îf sidilă) Brânză preparată din urdă.

Cuvântul zilei: MACHÍSM, machisme, s. n. 1. Ideologie bazată pe ideea că bărbatul domină din punct de vedere social femeia și că, în această calitate de stăpân, are dreptul la privilegii. 2. Atitudine, comportament, faptă în conformitate cu această ideologie. [Pr.: mačism] – Din fr. machisme, sp. machismo. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (ONU)

În fine, iată și cuvântul care mi-a trecut mie prin minte de dimineață: OBNUBILÁ, (pers. 3 obnubilează), vb.I. Refl. (Rar;despre vedere, memorie) A se întuneca, a slăbi, a se umbri. Din lat. obnubilare, fr. obnubiler. Sursa: DEX '09.

... Și gluma de azi:


Soția unui director trece într-o zi pe la biroul soțului ei, ca să îi facă o surpriză. Când ajunge la biroul lui, intră și o găsește secretară stând în poala soțului ei. Soțul, după ce rămâne interzis o secundă, continuă de parcă ar dicta ceva:
- Deci domnilor, cu opriri la buget sau fără, vă informez că nu pot lucra în acest birou, doar cu un scaun. Vă rugăm să luați măsuri!

miercuri, 24 noiembrie 2021

NIȘTE GÂNDURI HELIACE

 Temperaturile vor crește

Aseară, în timp ce-mi căutam de zor un serial nou de vizionat, am dat întâmplător de o pildă care a mai „circulat” pe rețelele de socializare, dar o să o reiau, căci e în „rezonanță” cu ceea ce scrisesem, cu câteva ore mai devreme, pe blog. Am vrut să pun postării titlul PILDE ȘI GÂNDURI, dar cred că l-am mai folosit de vreo câteva ori, așa că azi, când abia răsărise soarele, iată, am găsit un alt cuvânt interesant și l-am folosit. Povestea cu tâlc este aceasta:

Tatăl și fiul discutau despre cum anume suntem făcuți noi, oamenii. Tatăl îi spune fiului că în fiecare om sunt doi lupi, unul bun și altul rău. Și că, în fiecare zi, între cei doi lupi se dă o luptă pe viață și pe moarte, în diferite situații. 

- Și, care din lupi câștigă? întreabă fiul.

- Cel pe care-l hrănești, răspunde tatăl.”

 👍

CUVÂNTUL ALEATORIU: HELIÁC, -Ă, heliaci, -ce, adj. (Livr.; despre aștri) Care răsare sau apune odată cu soarele. [Pr.: -li-ac] – Din fr. héliaque. Sursa: DEX '09 (2009).

CUVÂNTUL LUNII: Tot CINIC...

CUVÂNTUL ZILEI: PUBÉLĂ, pubele, s. f. Recipient portabil pentru gunoiul menajer. – Din fr. poubelle. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1883, la Paris, Eugène Poubelle, prefectul Senei, semnează un decret pentru eliminarea deșeurilor menajere. De la numele lui vine cuvântul ales astăzi.

😃

GLUMELE ZILEI:

 
Dialog pe whatsapp:

💕 Bună, frumoaso, am văzut că m-ai invitat într-un grup de Facebook, sincer, am aruncat un ochi și am văzut că sunt majoritatea numai femei, dar tu ești cea mai frumoasă, eu sunt singur, nu am obligații și chiar mi-ar plăcea să ne cunoaștem.
👪 Bună ziua, domnule, grupul de Facebook l-am făcut ca să vedeți cum evoluează copiii și ca să socializeze părinții între ei, eu sunt educatoarea fetiței dumneavoastră și vă rog să o salutați pe doamna Anca din partea mea!

&&&

Discuție într-o familie:
- Auzi, dragă, ar trebui să renunți la cele patru beri pe care le bei zilnic, tu n-ai auzit de criză?
- Dar nu mai bine reducem bugetul pentru fardurile și parfumurile tale?
- Aaaa, nu, nici gând, toate sunt, de fapt, pentru tine, ca să mă vezi mai frumoasă...

- Și alea patru beri pentru ce crezi că sunt?!

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...