Iată că am mai scris ceva, ce urmează să apară în curând, un nou "episod" din Colecţia de gânduri:
În acest episod, aşa cum v-am promis, vom călători din nou. Pregătiţi-vă gândurile, daţi-le paşaportul şi libertatea necesare, pentru că, domniile voastre, plecăm în lumea largă. Destinaţia am ales-o fiind eu sub absoluta vrajă a unui serial sud-coreean, „Furtună la palat”, difuzat la noi de TVR 1. Mergem deci în Coreea de Sud, pentru că eu, una, nu ştiam mai nimic despre această ţară şi am fost fascinată de obiceiurile, politeţea, organizarea şi civilizaţia coreenilor de prin secolul XVIII, deci musai trebuie să aflăm mai multe despre cei care trăiesc astăzi şi despre ţara lor. Trebuie să aveţi un pic de răbdare, pentru că, foarte pe scurt, o să vă împărtăşesc cele aflate de mine până acum despre acest exotic colţ de Asie. Coreea de Sud (Daehan – Minkuk, în coreeană) este una dintre cele mai vechi naţiuni din lume, a avut un lung şir de împăraţi, până când a fost cucerită de chinezi şi, mai apoi de japonezi. Şi-a câştigat independenţa în 15 august 1945. Ca dezvoltare, Coreea este pe locul doisprezece în lume şi pe locul trei, în Asia. Coreenii sunt cam 46 de milioane, din care 12 milioane locuiesc în capitală, în Seul. Acesta este un oraş superb, al zecilea ca mărime din lume.
Ţara asta are munţi, dealuri, vulcani activi, litoraluri cu plaje de vis, câmpii mănoase şi este înconjurată de trei mii de insule, cea mai mare fiind Jeju. Clima Coreei este temperată. Am citit că vara sunt posibile taifunuri, deci noi mergem prin septembrie, când timpul e frumos şi putem vedea cât mai multe lucruri. Vom vedea întâi capitala, cu turnul său celebru, cu palatele regale, cu templele ce apar la tot pasul, cu localurile unde are loc ceremonia ceaiului, cu clădirile futuriste, cu magazinele multicolore, cu forfota de zi cu zi, cu inimitabila fuziune de vechi şi nou.
Până să plecăm din capitală spre altă destinaţie, să vă mai spun că religia coreenilor este, în majoritate, cea budistă şi confucianistă, dar 28% din ei sunt creştini. Limba coreeană, la origine tungusică, are multe cuvinte din japoneză şi chineză. Alfabetul, Han-gul, are 24 de caractere, iar scrierea, la fel ca la japonezi şi chinezi, se face vertical, iar un cuvânt capătă un cu totul alt sens, de la o singură linie pusă diferit la un caracter, adică la o hieroglifă. Deci, să schimbăm nişte lei de-ai noştri în moneda coreeană, won, şi, după ce mâncăm ceva într-un local cu specific, cum altfel decât coreean, să vizităm palatele Kyongbokkung, Toksugung, templul regal Choson sau Piwon( Grădina Secretă), apoi, la vreo 30 de kilometri de Seul, să pătrundem în istoria Coreei, în Satul folcloric, ce cuprinde case tipice din cele nouă provincii, unde vom vedea dansatori, nunţi, procesiuni funerare, meşteşugari ce făuresc, sub ochii nostri nişte mici minuni ale artei tradiţionale. Apoi, mai sunt de văzut templele, unde ard beţişoare parfumate şi unde cei care se roagă lasă ofrande lui Buddha. O să ne oprim la templul Suwon, pe urmă la templul Ggantija şi, în final, la templul Pusan, cel mai mare şi cel mai vestit dintre toate. Arhitectura, culorile, florile care le înconjoară, călugării budişti, cu togile lor portocalii, totul ne va rămâne mult timp în amintire. Ne vom pregăti acum de întoarcere, pentru că mai avem şi alte destinaţii de vizitat. Sper că v-a plăcut călătoria. Poate că domniile voastre ştiaţi mai mult despre Coreea decât mine şi atunci poate v-aţi plictisit un pic, dar dacă, la fel ca mine, când ziceaţi Coreea de Sud, ziceaţi Samsung, LG Electronics, Hyundai şi Kia, atunci poate călătoria v-a fost de folos, iar eu ştiu sigur că aveţi imaginaţie, deci ce n-am reuşit eu să vă spun prin cuvinte (atmosfera, mirosurile, culorile florilor, gălăgia de pe străzi, tăcerea pioasă din temple, feţele zâmbitoare ale coreeenilor, politeţea lor desăvârşită), aţi putut suplini cu forţa inepuizabilă a imaginaţiei. În încheiere, pentru a rămâne în atmosferă, am să vă spun la revedere şi să aveţi o zi bună, în limba coreeană. Jeungeon halu! Joh-eun halu doesezo!
Da, ne-a placut foarte mult calatoria prin Coreea.
RăspundețiȘtergereSper sa nu te superi ca te-am trecut in blogroll-poate mai calatoresc daca trec pe la tine.