joi, 3 octombrie 2024

Stări și gânduri

   

În loc de motto:

Am azi așa, o stare,

De păsări călătoare,

De zbor închis în aripi,

De cer și de târziu,

Mi-e dor să-not albastru prin ochii tăi de mare,

Să-ți fiu nisip pe glezne,

Să-ți fiu și să nu-ți fiu.”

(Mugur Dumitriu, „Am azi așa, o stare”)


    De vreo câteva zile citesc sau recitesc (după o luuungă pauză) poezii scrise de Mugur Dumitriu. Mă bucur mult că se simte mai bine și, mai ales, că are lângă el prieteni buni și o femeie care-l iubește. Nu am cumpărat încă o carte de-a lui, dar cu prima ocazie când merg „la oraș” am să-mi iau. Împreună cu altecâteva, căci nu prea mai am ce citi. Și pentru mine CITIT înseamnă să ții o carte în mână (da, știu, sunt cam „vintage”). Fiindcă și eu tot pomenesc aici, pe blog, de „starea zilei” (dar nu așa de poetic și fain ca domnia sa), să ne reamintim ce e cu acest cuvințel. Și mă cam opresc aici, căci „stările” mele de azi sunt: oboseală fizică, somnolență, o ușoară iritare că n-am idei mai ca lumea și, în fine, lehamite. Stările gândurilor nu le mai înșir aici, că-s destul de personale.

👇

STARE, stări, s.f. 1. Situație în care se află cineva sau ceva; mod, fel, chip în care se prezintă cineva sau ceva. ◊ Expr. A fi în stare (să...) = a putea, a fi capabil să... ♦ (Rar) Faptul de a sta într-un anumit fel; poziție a corpului; postură. ◊ Expr. (Pop.) A nu avea stare sau a nu-l mai prinde starea = a nu avea astâmpăr, a nu avea odihnă. ♦ Spec. Situație a unui corp sau a unui sistem determinată de structura sa, de condițiile exterioare etc. și definită prin anumite mărimi sau parametri. 2. Fel în care se simte cineva (din punct de vedere fizic sau moral), dispoziție în care se află cineva. 3. Situație materială (bună); avere. ◊ Loc. adj. Cu stare = bogat, înstărit. 4. (Înv.) Categorie, grup sau pătură socială. ♦ Grad, ierarhie, treaptă socială. Verbul (a) sta. Sursa: DEX '09 (2009). 

😊 Mda, și câteva glume...

Doi soți discută în bucătărie:

- Iubi, e trecut de miezul nopții și musafirii nici nu se gândesc să plece.

- Draga mea, ce-ar fi să le cânți tu ceva?!

👇

Un evadat se întoarce seara înapoi în închisoare. Un reporter îl întreabă:

- De ce v-ați întors la închisoare?

- Păi, e mai bine aici decât acasă!

- Cum așa?!

- Nici n-am intrat bine pe ușă și nevastă-mea a început să strige la mine: „Pe unde îmi umbli? Ai evadat deja de opt ore!

👇

Un țăran ardelean și cu fiu-său culegeau prunele coapte.

- Tată, ce-o să facem din astea?

- No, păi dac-o găsâm pe mă-ta acas', facem compot, dacă nu, pălincă!

👇

P. S. Am uitat să zic că desenul Anei-Maria Gălețeanu (din dexonline.ro și care ilustrează zicerea „harnic/ă ca o furnică”, deși mai potrivit, zic eu, ar fi fost „strângător/strângătoare ca furnica”) mi se potrivește un pic, dar nu mereu, iar raftul ăla mi se pare că simbolizează „adunătura” de idei, citate, poze, cuvinte din dicționar, glume și multe altele de pe blogul meu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...