joi, 23 decembrie 2021

Gânduri despre Festivus

Festivus: What you need to know about the holiday for the rest of us - ABC7  San Francisco  M-am gândit că nu am mai trecut cam de mult aici, pe blog, cuvintele din DEX. Așa că azi, cu gândul de a scrie câteva vorbe „înfrigurate” despre cât e de ger, am dat de cuvântul aleatoriu, care a fost BASTÁRN, -Ă, bastarni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană aparținând unei populații de origine germanică, stabilită la est de Munții Carpați (sec. II Î.H.) și asimilată mai târziu de geto-daci. 2. Adj. Care aparținea bastarnilor (1), privitor la bastarni. – Din lat. Bastarnae. Sursa: DEX '09 (2009). Până aici, nimic spectaculos. Apoi am văzut care-i cuvântul zilei, și anume: MIREÁN, -Ă, mireni, -e, s. m. și f., adj. (Persoană) care nu aparține clerului; laic. – Din sl. mirjaninŭ. Sursa: DEX '09 (2009). Cuvânt destul de cunoscut și banal. Dar ceea ce a urmat mi-a schimbat brusc direcția gândurilor. De ce? Păi...

Cheia alegerii: Astăzi sărbătorim Festivus! Este momentul să ne umplem de spiritul sărbătorilor, să facem donații la The Human Fund și să ne vărsăm năduful pe comesenii noștri. Festivus este bazat pe fapte reale, ca toate celelalte sărbători din această perioadă. 

Neștiind ce-i cu Festivus ăsta (pe care nu-l sărbătorim noi, ci americanii), am alergat la Wikipedia. Și ea mi-a spus: Festivus este o sărbătoare seculară sărbătorită pe 23 decembrie ca alternativă la presiunile și comercialismul anotimpului de Crăciun. Wikipedia (Engleză)

Perseverentă, m-am dus mai departe pe câmpiile Internetului, și am găsit mai multe amănunte despre Festivus aici: https://facemfilm.ro/blog/originea-festivus-seinfeld/ Cosmin Milchiș scria, în 2015:

Pentru cei, puțini, care nu au urmărit „Seinfeld”, Festivus e o sărbătoare inventată de Frank Costanza, atunci când fiul său, George Costanza, era doar un copil. Festivus se sărbătorește pe 23 decembrie şi e o alternativă la consumerismul care a ajuns să definească Crăciunul. (...) Sărbătoarea apare pentru prima dată în episodul The Strike, din sezonul 9, episod scris de Dan O’Keefe. În acest episod, în timp ce George, Elaine şi Jerry se află la cafenea, cei trei discută despre modul în care Frank a inventat Festivus, după ce Elaine vede o felicitare de Festivus de la Frank către fiul său. Când Kramer află despre sărbătoarea inventată de Frank şi mai ales ce reprezintă, se hotărăşte să îl ajute pe Frank să reînvie Festivus. (...)  Festivus e o sărbătoare inventată de scriitorul Daniel O’Keefe, tatăl scenaristului Dan O’Keefe, cel care a scris episodul The Strike (Greva). O’Keefe a inventat sărbătoarea în 1966, dar, spre deosebire de ce apare în Seinfeld, era o sărbătoare care avea loc ca un răspuns la orice fel de tensiune în familie, oricând între lunile mai şi decembrie. Totuşi, de când a apărut în Seinfeld, Festivus se sărbătoreşte în 23 decembrie, în fiecare an. Numele sărbătorii i-a apărut în cap lui O’Keefe din senin şi este un derivat al cuvântului latin festus, care înseamnă sărbătoare.
Festivus, exact ca şi Crăciunul, are câteva tradiţii care trebuie respectate:

Stâlpul: în serial, echivalentul bradului de Crăciun este stâlpul de Festivus, un stâlp de aluminiu. Frank Costanza îl descrie ca având „un raport foarte mare între putere şi greutate”, iar stâlpul este ţinut neîmpodobit pe parcursul sărbătorii.

Cina: cina de Festivus are loc în seara de 23 decembrie, iar în timpul cinei se desfăşoară şi enumerarea nemulțumirilor.

Enumerarea nemulţumirilor: sărbătoarea începe imediat după servirea cinei, când toţi participanţii îşi declară toate nemulțumirile şi dezamăgirile cu privire la ceilalţi.

Fapte de putere: aceasta este ultima tradiţie de Festivus şi se desfăşoară imediat după cină sau, în cazul episodului din Seinfeld, în timpul cinei. Capul familiei alege o persoană de la masă pe care o provoacă la un meci de wrestling. Tradiţia spune că Festivus nu se termină până când capul familiei nu este țintuit la podea.

P.S. Mi-a plăcut serialul, dar nu la nebunie, aș zice că moderat. Dar îl vedeam pentru că avea replici spumoase și umor cât cuprinde, dar mai ales pentru Kramer, zănaticul care avea un fel aparte de a-și face apariția într-o încăpere și de a face tot felul de boacăne. 

Și iată că acum mi-am amintit de serial și am mai „învățat” ceva...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...