COLECȚIA DE GÂNDURI este un „locșor” aparte, unde-mi place să poposesc și să-mi „împărtășesc” unele gânduri. Ca să fiu sinceră, de cele mai multe ori mă întâlnesc aici doar eu cu mine. Dar îmi place să trec pe la blog pentru că „scrisul” îmi aduce liniște și tămăduire sufletească. Eu îl simt ca pe un fel de spovadă, de eliberare (a gândurilor), ca pe un fel de „terapie” chiar. Și, desigur, îmi mai place să trec pe la blog pentru că, uneori, scrierile mele mă amuză copios...
vineri, 30 aprilie 2021
NIȘTE GÂNDURI...
... Niște gânduri care mi-au venit în minte pornind de la niște cuvinte. Adică, cele de azi din dexonline.ro. E cam devreme și cam frig pentru a porni să mai fac ceva treburi, mi-e cam rău și, cât îmi recit în minte o mantră „asortată” la timpurile astea pe care le trăim („Dă, Doamne să fie doar o răceală!”), m-am gândit să scriu câteva slove. Cuvântul lunii, cum am prevăzut, a rămas tot FRAUDĂ. Cuvântul aleatoriu s-a „nimerit” azi să fie:
PARÁBOLĂ (2), parabole, s. f. Povestire alegorică cu un cuprins religios sau moral; pildă; p. ext. exprimare alegorică, afirmație care cuprinde un anumit tâlc; fabulă, alegorie. – Din fr. parabole, lat. parabola. (Cea mai cunoscută și des folosită pildă ortodoxă este a „fiului risipitor”).
joi, 29 aprilie 2021
Gânduri ca niște farmazoane? Nțțț!
Cred că domniile voastre au înțeles de ce am folosit cuvântul acesta, ceva mai rar întâlnit în vorbirea de toate zilele, în titlul de azi: a fost cel pe care l-am găsit, la întâmplare (aleatoriu) pe dexonline.ro. Adică...
FARMAZÓN, -OÁNĂ, farmazoni, -oane, s. m. și f. (Pop.) Vrăjitor. ♦ Fig. Om șiret, viclean. – Din rus. farmazon. (Sursa: DEX '09-2009).
Dar gândurile mele, ca întotdeauna, nu sunt deloc asemenea unor farmazoane (sau „farmazoance”), chiar dacă le place să călătorească, uneori, pe tărâmuri de poveste. De fapt, am venit în mare grabă la blogul meu, căci mai am câte ceva de făcut, și am venit doar ca să-i schimb poza. Da, sunt Balanță, nu mă pot hotărî repede. Cuvântul zilei este:
MATRIMÓNIU, matrimonii, s. n. (Livr.) Căsătorie. – Din lat. matrimonium, it. matrimonio. Cheia alegerii: 10 ani de la căsătoria prințului William de Cambridge, fiul lui Charles și al Dianei, nepot al reginei Angliei Elisabeta a II-a, cu Catherine Middleton.
Glumele de azi:
Un polițist se adresează șoferului pe care-l oprise în trafic:
- Ați consumat băuturi alcoolice?
- Trei beri, două sticle de vin și un litru de vodcă.
- Suflați aici, vă rog!
- De ce, nu mă credeți?
((()))
- Alo, Ioane, hai la o bere la barul din colț.
- Păi, când te-am sunat eu acum o jumătate de oră ai zis că ai o durere îngrozitoare de cap!
- Aveam, dar acum a plecat la cumpărături...
((()))
Un însoțitor de zbor de la o cunoscută companie aeriană privea, într-o zi, un pasager cu multe bagaje cum încerca să le îndese în cutia de deasupra scaunului. În cele din urmă, l-a informat că va trebui să verifice dacă bagajele nu depășesc dimensiunile admise.
- Când zbor cu alte linii aeriene, a spus pasagerul iritat, nu am această problemă.
Însoțitorul de zbor a zâmbit și i-a răspuns:
- Când zburați cu alte linii aeriene, nici eu nu am această problemă...
miercuri, 28 aprilie 2021
Gândurile și stările induse de ele...
😉 De foarte mult timp (de vreo zece ani, cred), îmi împărtășesc aici, pe blogul meu, unele dintre gânduri. Nu că i-ar păsa cuiva... Am început, sporadic, și apoi mai des de prin 2019, 2020 (scuze, „douăzeci-douăzeci”), să postez pe Facebook și ceea ce eu numesc STAREA ZILEI. Nu e ceva original, recunosc, am văzut cu toții că pe câmpiile Internetului zburdă voioase POEZIA ZILEI, BANCUL ZILEI, CITATUL ZILEI, ȘTIREA ZILEI etc. Dar asta e, ca și atunci când scriu ceva, eu sunt la fel de sinceră și în „afișarea”, uneori autoironică, alteori cu efecte de încurajare, a STĂRILOR mele (sau, mai degrabă, a STĂRII de atunci a gândurilor mele). Francezii au pentru acest „ceva” care nu se poate explica prea bine în cuvinte (și deci se recurge la imagini...) pe „je ne sais quoi”, englezii au „a feeling”, noi spunem „a avea sentimentul că” (bine, noi mai avem și STAREA de „dor”, dar asta e cu totul altă poveste), eu îi zic STAREA ZILEI. Cu toate că poza asta haioasă cu mâța care dă declarație la Poliție că a „făcut pipi în cutia cu măști” nu este Starea gândurilor mele de azi, am ales-o pentru că mă amuză. Și acum chiar am nevoie de amuzament. Pentru că mă încearcă niște tristeți (și oarece răceală, hm), pentru că e frig, a plouat, atmosfera-i umedă și mohorâtă, pentru că am multe de făcut dar n-am chef, pentru că... Ei, ascultând un pic de muzică, în timp de scriam, parcă mi-am mai ridicat un pic moralul. Deci...
BANCURILE ZILEI:
- Iubito, ia uită-te, la noi în grădină chiar se leagănă un elefant pe o pânză de păianjen!
- Încetează, măi! E mama în hamac...
&&&
Ajung acasă, mă dezbrac, fac un duș și mă bag în pat. Nevastă-mea îmi spune: „Ești beat!” și eu o întreb: „De unde știi?” „Păi, îmi răspunde femeia, tu locuiești în apartamentul vecin...”
&&&
La rubrica BANCURI a unui ziar apare: „Neața! Dacă am jignit pe cineva în ultimul timp cu glumele mele, îmi cer scuze. Nu știam că știți să citiți...”
marți, 27 aprilie 2021
Gânduri, zile și cuvinte care-mi zăpăcesc cerebelul
Am notat astăzi în „programul săptămânii” trebuie să merg la cimitir pentru a îngriji mormântul alor mei. Bineînțeles, azi-noapte a plouat, și acum, așteptând vremea să se decidă dacă vor mai fi stropi de ploaie sau nu, am deschis laptop-ul și am dat fuga să scriu oarece cuvinte aici. Cuvântul aleatoriu din dexonline.ro a fost: Olivár adj. m., pl. olivári; f. sg. oliváră, pl. oliváre. Sursa: Ortografic (2002). Atât. Păi, mă cunoașteți, domniile voastre, cum să mă mulțumesc eu cu „atât”? Mă întreb de ce l-au mai trecut acolo?! Am bănuit că e ceva despre „măslină” (în spaniolă, „olivar” înseamnă „plantație de măslini”) și am continuat să caut. Am găsit termenul aici:
„Cerebelul (din latină, cerebellum-creierul mic) este o parte majoră a rombencefalului tuturor vertebratelor. (...) La oameni, cerebelul joacă un rol important în controlul activității motorii. Poate fi implicat și în funcții cognitive cum ar fi atenția sau vorbirea, precum și în controlul fricii și al plăcerii, însă funcțiile sale legate de mișcare sunt cele mai clar stabilite. Cerebelul uman nu inițiază mișcarea, dar contribuie la coordonare, acuratețe și sincronizarea exactă: primește aderențe de la sistemele senzoriale ale măduvei spinării și de la alte părți ale creierului, integrându-le într-o activitate motorie de precizie. Lezările cerebeloase produc perturbări ale mișcării de precizie, echilibrului, posturii și învățării motorii la oameni. (...) Celulele Purkinje primesc, de-asemenea, aderențe de la nucleul olivar inferior contralateral din trunchiul cerebral prin fibrele cățărătoare (agățătoare sau grimpante). Deși oliva inferioară se află în bulbul rahidian și primește aderențe de la măduva spinării, trunchi și cortexul cerebral, aderențele sale se îndreaptă în totalitate spre cerebel.”
Mai urmau vreo șapte pagini de chestii îngrozitor de încifrate și, fatalmente, „Tanti Wikipedia” m-a pierdut după primele cinci-șase rânduri. Greu, foarte greu! Toată stima pentru medici. Bun, m-am „lămurit” ce-i cu olivarul, mai spun doar că a rămas Cuvântul lunii tot FRAUDĂ (păi, nu?) și că avem Cuvântul zilei:
PARICÍD, -Ă, (1) paricide, s. n., (2) paricizi, -de, s. m. și f., adj. 1. S. n. Crimă care constă în uciderea părinților; patricid (1). 2. S. m. și f., adj. (Persoană) care și-a ucis tatăl sau mama; patricid (2). [Pl. și: (1) pariciduri] – Din fr. parricide, lat. parricida. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1931 George Enescu a terminat orchestrația operei Oedip, creație pe care a dedicat-o soției sale, Maria Rosetti-Tescanu.
Și acum, bancuri:
Soția se plânge unei prietene că nu știe ce să se mai facă cu soțul ei:
- Tot timpul zice numai: „Mamei nu i-ar plăcea asta”, „Vai, de-ar vedea mama ce facem!”, „Mama zice că nu e bine”, „Mama face mai bine asta” și tot așa… E băiețelul mamei! Nu mai suport, dacă-l mai aud o dată de mă-sa, îl omor!
- Dragă, cred ca trebuie să fii mai feminină, să te comporți mai provocator, să-i trezești simțurile, și așa o să-l faci să uite de maică-sa!
Seara, tipa își îmbracă cea mai sexy lenjerie de dantelă neagră și se întinde languroasă pe pat. Soțul intră, o vede și exclamă:
- Aoleu! De ce ești toată-n negru? S-a întâmplat ceva cu mama?
***
La o expoziție de pictură, un vizitator indignat, aflat în fața unui tablou intitulat „Vasile la Praga" și reprezentând o femeie care făcea dragoste cu doi bărbați, se adresează custodelui:
- Eu înțeleg că în pictura modernă tablourile poartă nume ciudate, dar la tabloul ăsta titlul este total aiurea. Ce treabă are scena asta cu Vasile?
- Doamna din tablou este chiar soția lui Vasile, explică custodele.
- Păi, și Vasile unde e?
- V-o spune titlul: este plecat la Praga.
duminică, 25 aprilie 2021
GÂNDURI ZĂBAVNICE
Văd că a trecut deja o săptămână și eu n-am mai avut vreme să trec pe-aici. Simțeam că intru într-un fel se sevraj, așa că iată-mă. Câteva idei am mai avut în acest răstimp, dar s-au rătăcit printre neuroni și n-am chef acum să umblu după ele. Gândurile mele de astăzi, oleacă zăbavnice, se vor ocupa de cuvintele date de dexonline.ro, își vor spune o poezie, și apoi vor munci la o traducere (pe care o voi posta pe Facebook).
Cuvântul aleatoriu: TARPÁN, tarpani, s.m. Cal sălbatic din stepele sau podișurile Asiei, de culoare brună, cu capul scurt și gros, cu coama scurtă (Equus gmelini). – Din fr. tarpan. Sursa: DEX '09 (2009)
Cuvântul zilei: GALÉNĂ s. f. Sulfură naturală de plumb, folosită ca redresor la aparatele de radio fără lămpi, la prepararea unor vopsele etc. – Din fr. galène. Cheia alegerii: S-a născut, în 1874, inginerul și inventatorul italian Guglielmo Marconi, cunoscut pentru experimentele sale cu unde radio pe distanțe mari și inventarea radioului.
Și, bonus:
ZĂBÁVNIC, -Ă, zăbavnici, -ce, adj. (Înv.) Care zăbovește, care întârzie; zăbovitor./ Încet, greoi. – Din sl. zabavĭnŭ. Sursa: DEX '09 (2009)
♦
„Iată zile-ncălzitoare
După aspre vijelii!
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
Primăvara-ncântătoare
Scoate iarba pe câmpii,
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
Lumea-i toată-n sărbătoare,
Ceru-i plin de ciocârlii.
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
Păcat, zău, de cine moare
Şi ferice de cei vii!
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
Copiliță, nu vrei oare,
Nu vrei cu mine să vii,
Când Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii?
Să culegem la răcoare
Viorele albăstrii?
Hai! Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii.
Eu ţi-oi da de orice floare
Mii de sărutări şi mii.
Hai! Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii.
Iar tu, dulce zâmbitoare,
Te-i face că te mânii…
Hai! Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii.”
(Vasile Alecsandri, „Floriile”)
P.S. Pe la Domnești cerul e destul de noros, dar poezia asta (pe care o repet, când și când) îmi aduce mereu soare-n gânduri și-n suflet.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Gânduri care se ceartă între ele
Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers) M-am trezit astăzi foaaaart...
-
MOTTO: „ Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm .” (George Bernard Shaw) Re...
-
Cuvântul zilei ( nu l-am scris pe Facebook, căci nu am dat pe-acolo și, oricum, mi-e prea drag ca să-l împart cu alții ): 👆👇 BRAMBUREALĂ...
-
💭 💫 😓 💁 😴 MOTTO: „ Puterea de a dărui este atât de intensă, încât entuziasmul și sentimentele pozitive sunt adesea mai mari pentru cel ...