COLECȚIA DE GÂNDURI este un „locșor” aparte, unde-mi place să poposesc și să-mi „împărtășesc” unele gânduri. Ca să fiu sinceră, de cele mai multe ori mă întâlnesc aici doar eu cu mine. Dar îmi place să trec pe la blog pentru că „scrisul” îmi aduce liniște și tămăduire sufletească. Eu îl simt ca pe un fel de spovadă, de eliberare (a gândurilor), ca pe un fel de „terapie” chiar. Și, desigur, îmi mai place să trec pe la blog pentru că, uneori, scrierile mele mă amuză copios...
joi, 30 aprilie 2020
Gânduri ce fac temenele limbii române
Cuvântul lunii:
Intră soția în casă, își sărută soțul și zice:
Un tip se plimba în sus și-n jos pe trotuarul din fața unei grădinițe. O educatoare îl întreabă:
Câinele unui vânător moare, într-o zi, iar omul se hotărăște să-și cumpere un alt câine. Își cumpără alt câine, merge la vânătoare. „Poc” după o pasare, câinele se sperie și o ia la fugă. Își mai ia un altul, dar pățește la fel. Se duce omul, supărat, într-o bodegă și povestește unuia pățania, că i-au dispărut doi câini. Un lăutar bătrân îl aude și-i spune:
miercuri, 29 aprilie 2020
Gânduri rătăcite prin glăvățână
MOTTO: „Mai adânc decât mine în mine însumi este gândul. El îmi dă bucuria - dacă mi-o poate da ceva.” (Constantin Noica)
Am pus azi două citate (unul „pozat” și altul scris). Primul, ăla cu Universul care complotează când ne dorim ceva, nu știu de ce, mă face întotdeauna să râd. Are ceva adevăr în el, dar tot mă distrează, și nu prea pot să-l cred. Al doilea citat, pus ca motto, parcă ar mai merge. Nu? Mă rog, gândurile mele de azi sunt destul de confuze, nu prea pot să se adun și să le dau o înfățișare coerentă, deci mă las păgubașă. Deci, cuvintele din dexonline.ro, o poezie care mi-a plăcut, și niște glume destul de vechi, dar nu chiar „expirate”.
CUVÂNTUL ALEATORIU:
Glăvățână sf [At: Cantemir, IST. 318 / V: (prin metateză) gălvățină, (înv) ~țină, galvatină / Pl: ~ne / E: bg главетинα] (Înv) 1. Cap de animal Si: glavă. 2. (Îf glăvățină) Greutate rotundă și mobilă a cântarului care indică măsura. Sursa: DEX '09 (2009).
CUVÂNTUL LUNII:
Separatism.
CUVÂNTUL ZILEI:
Perverti, pervertesc, vb. IV. Tranz. și refl. A face să se schimbe sau a se schimba în rău (din punct de vedere moral); a (se) deprava, a (se) strica. ♦ A (se) schimba (prin denaturare) funcția normală a unui organ. – Din fr. pervertir. Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: S-au născut, în 1958 și respectiv, în 1947, actrițele americane Michelle Pfeiffer și Glenn Close. Împreună, au jucat în filmul „Legături primejdioase”, în care doi foști iubiți aleg să devină rivali într-un joc de seducție.
POEZIA ZILEI:
„La prima întâlnire cu mofturile tale,
te las fără cuvinte, te dau cu baclavale
şi te mănânc, frumoaso, pe toată şi încet,
chiar dacă mi se-apleacă şi mor de diabet!
La prima întâlnire (mâine, la fix, ce zici?)
jucăm toată ciuleandra, jucăm şi bambilici,
mâncăm sarailie, măcriș, bostan, rahat...
apoi dăm jos guvernul şi protestăm în pat!
La prima întâlnire ţi-aduc şi nişte drele,
le devorăm în şoaptă şi facem jucărele,
ne aliem de-a dura, lasciv, ca doi glumeţi...
şi călărim toţi caii din lume, pe pereţi!
Casc lung, visez un „patru” la scris şi la citire,
visez că-mi dai papucii la ultima-ntâlnire!
La prima întâlnire, te fac dicționar
şi caut (toată noaptea) cuvântul cel mai rar.”
(AUTOR: poetul gălățean Ion Zimbru)
GLUMELE ZILEI:
Un orășean merge în vârf de munte, la stână, după brânză şi, tot umbând el pe poteci, dă de un cioban (no, eu aș zice că era unul, Ghiţă, din Jina Sibiului, vezi reclamele de pe la TV):
- Bade, dar înapoiaţi rău mai sunteţi pe aici, nici măcar un semn nu aţi pus şi voi spre stână! Zi-mi şi mie o adresă de unde să iau nişte brânză!
Ciobanul se uită la el plictisit şi-i răspunde:
- No, dom'le dragă, apăi intră și matale pe Google, la: www. brânzăproaspătădeoaie.ro!
&&&
Un tip îl întreabă pe antrenorul unei săli de forță:
– Vreau sa o impresionez pe tipa aia mișto, ce aparat să folosesc?
Antrenorul răspunde:
– Folosește ATM-ul din colț.
&&&
Doua prietene stau de vorbă:
- Ce-ai, fată, de ce ești supărată?
- Păi, spune și tu, nu e viața asta groaznică? Ori de câte ori dau și eu de un bărbat cumsecade, descopăr că, fie el e însurat, fie eu sunt măritată...
marți, 28 aprilie 2020
Introspecții printre gânduri
... Sau, pentru amuzament, m-am gândit la un titlu într-un limbaj mult mai argotic, IA SĂ VĂD DACĂ SUNT DUSĂ CU CAPU'. Nu, nu sunt. Și nu (mă, vă) mint, nici nu sunt subiectivă. Chiar mă simt binișor (nu îndrăznesc să zic „bine”), ceea ce era, ca să zic așa, STAREA MEA și pe vremurile de dinainte de această amenințare înfiorătoare cu Corona-virusul Wuhan (coronavirusul-cel-rău, cum îi zic eu), sau cu Covid-19 (am fost curioasă de ce-i zice așa, și Google mi-a spus că e o abreviere din engleză, „coronavirus disease 2019”). Bine, trebuie să recunosc că eram în pragul depresiei încă înainte de această mare tragedie ce a zguduit lumea noastră, și că scârba asta de virus a fost, pentru mine, un „bonus” sinistru. Dar și înainte stăteam acasă și eram, în majoritatea timpului, singură. Acum sunt și mai singură, dar, vorba ardeleanului, „nu-i bai”. Și înainte vorbeam singură, acum „dialogurile” mele sunt și cu mine, dar și cu florile, pomii, uneltele agricole, aparatele casnice. Când am văzut zilele trecute, pe Facebook, o „glumiță” în care psihologii ne spuneau că e în regulă dacă vorbim cu obiectele de prin casă, trebuie să ne îngrijorăm doar atunci când încep să ne răspundă, am râs cu poftă. Ieri, certând-o pe Marița (cum îmi alint eu mașina de spălat) că se oprise fără motiv, i-am zis: „Ia vezi, nu te purta așa, că te dau imediat la fiare vechi și-mi iau altă Mariță!”. Și, credeți-mă, am avut impresia că mi-a replicat, enervată: „În primul rând, m-am oprit pentru că tembelii ăștia au luat lumina. Și apoi, tu n-ai bani acum nici pentru un covoraș nou la baie, așa că ia mai taci din gură!” Am tras o sperietură pe cinste! Serios acum, trebuie să ne facem curaj singuri, trebuie să ne ajutăm singuri, pentru că nimeni altcineva n-o face. Și nu, nu voi termina într-o notă sumbră, ci cu niște bancuri:
Iese prietena mea (care este, așa, mai durdulie) din cabina de probă cu geaca în mână:
- Mi-e mică, zice ea.
- Ce ți-e mică, geaca sau cabina?
&
Un ardelean, la crâșmă:
- O litră de pălincă, vă rog!
- Aveți recipient?
- No, da' io ce's?
&
Trei berze se întâlnesc în zbor și se întreabă una pe cealaltă:
- Tu unde mergi ?
- Merg la un cuplu care încearcă de zece ani să aibă un copil Le duc o fetiță.
- Frumos.
- Și tu?
- Merg la o doamnă care nu a avut niciodată copii: îi duc un băiețel.
- E tare!
- Dar tu? întreabă cele două berze pe a treia.
- Merg până aci, la mănăstirea de maici. Nu le duc niciodată nimic dar îmi place să le bag în sperieți...
luni, 27 aprilie 2020
Gânduri stând pe o canapea imaginară...
Motto:
„Îţi merge bine? Binecuvântează pe Dumnezeu şi binele rămâne. Îţi merge rău? Binecuvântează pe Dumnezeu şi răul se duce.” (Ioan Gură de Aur)
Era să treacă ziua asta de luni și eu să nu am vreme să scriu câteva cuvinte. De-ale dicționarului, că ale mele nu le am azi cu mine. Așa că:
CUVÂNTUL ALEATORIU:
EUPLANCTÓN s. n. plancton al organismelor liber plutitoare. (< fr. euplancton Sursa: MDN '00 (2000).
COMENTARIU: Ca să citez o replică celebră dintr-un film românesc, „eu, în nemernicia mea”, am crezut că acest cuvânt se referă la planctonul EU (adică al Uniunii Europene), prin care ne-am „pierdut” sau „înecat” și noi, iar acum suntem hrană pentru rechini, piranha, baracude și altele asemenea lighioane.
CUVÂNTUL LUNII:
SEPARATISM.
COMENTARIU: Am mai spus asta zilele trecute, pentru cei ce vor să-și pună ordine în gânduri și-n suflet și să se împace cu ei înșiși, perioada asta de izolare ar trebui să fie propice. Nu prea e. Nu mereu, nu așa de multă vreme, și nu cu atâtea zvonuri, manipulări, minciuni, interese oculte și măgării care ne dau târcoale.
CUVÂNTUL ZILEI:
STENAHORÍE s. f. (Înv.) 1. Greutate în respirație, năduf; astmă. ♦ Fig. Stare de neliniște, de plictiseală. 2. Încurcătură, strâmtoare, nevoie materială. – Din ngr. stenohoría (pop. stenahoría). Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: În 1667, poetul John Milton, sărac și orb, este nevoit să vândă drepturile de autor pentru poemul „Paradisul pierdut” pentru suma de 10 lire. Poemul este considerat unul dintre cele mai importante creații în limba engleză, alături de operele lui Shakespeare.
NO COMMENT.
BANCURILE ZILEI:
Puiul de leu către tatăl lui:
- Tati, e adevărat că ești regele animalelor?
- Când nu e maică-ta prin preajmă, da.
&&&
Discuție între soț și soție:
- Iubito, am spart o farfurie.
- Bine, vin imediat cu mătura.
- Nu-i grabă, poți veni și pe jos...
&&&
Soția către soțul ei, care uda florile în balcon:
- După ce termini de udat florile, trebuie să vorbim despre ceva ce am văzut pe telefonul tău.
Au trecut mai bine de patru zile și soțul încă udă florile.
duminică, 26 aprilie 2020
Caleidoscop de gânduri
MOTTO: „Niciodată nu întrerupe un dușman atunci când face o greșeală.” (Napoleon Bonaparte)
E Duminica Tomii și mi-am pus scrierea de azi sub genericul „CA NUCA-N PERETE”. O să vedeți de ce. Cei care vor să citească mai multe despre prima duminică după Paști sau, cum i se mai spune, Paștele Blajinilor, le găsesc aici:
https://www.capital.ro/duminica-tomii-26-aprilie-ce-este-obligatoriu-sa-faci-in-prima-duminica-dupa-paste-sarbatoare-importanta.html
O să scriu acum obișnuitele cuvintele din dexonline.ro, date pentru această zi:
CUVÂNTUL ALEATORIU:
Zorobóc, zorobocuri, s.n. – (reg.) Câștig prin muncă (Bota, 2005). (Maram.) – Din ucr. zarobok „câștig” (DER, MDA). Dursa: DRAM 2015.
CUVÂNTUL LUNII:
Separatism.
CUVÂNTUL ZILEI:
Vlastă s. v. dinamism, energie, forță, impetuozitate, putere, robustețe, tărie, vigoare, vitalitate, vlagă. Sursa: Sinonime (2002).
Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1798, Eugène Delacroix, important pictor francez din perioada romantismului. Potrivit criticilor de artă, picturile sale se caracterizează prin dinamism și un colorit deosebit.
CUVÂNTUL DIN TITLU:
Caleidoscóp sn [At: DA / P: ~lei~ / Pl: ~oape / E: fr kaléidoscope] 1. Aparat optic format dintr-un cilindru opac, în interiorul căruia se găsesc mai multe oglinzi dispuse astfel încât mici piese viu colorate, aflate la capătul opus celui prin care se privește, să formeze, prin rotirea cilindrului, diferite imagini simetrice. 2. Rubrică într-o publicație periodică, emisiune la radio sau la televiziune cu un conținut extrem de variat. 3. Fel de fel de imagini care se perindă necontenit. Sursa: MDA2 (2010).
P.S. Având acum mai mult timp de introspecție și de stat de vorbă cu mine însămi (poate chiar fiind „silită” la aceasta de amenințarea ce plutește în aer precum sabia lui Damocles), am ajuns să mă cunosc mai bine și să descopăr unele părți ale caracterului meu care stătuseră ascunse. Câteva mi-au plăcut, câteva nu. Am încercat să fiu sinceră cu mine și să recunosc că, uneori, sunt prea orgolioasă și alteori sunt un pic ipocrită. Nu vă mai spun mai mult, domniile voastre, pentru că acum, așa cum se zice, „salvată de clopoțel”, mi-a venit ideea să mă verific și să văd câte cuvinte știu eu, cuvinte care încep cu ipo-. Deci: ipocrit, ipoteză, ipochimen, ipohondru, ipotenuză, ipostază și... Păi, cam atât, că m-am plictisit!
BANCURILE ZILEI:
Soțul și soția au o mică ceartă. Ea îi reproșează:
- Se pare ca pe primul loc la tine este fotbalul și abia pe locul doi sunt eu.
- Greșit, draga mea! Pe locul doi este pescuitul ...
&
În magazinul de covoare:
- Am nevoie de un covor în camera copiilor, care să se murdărească mai greu.
- Câți copii aveți?
- Șapte.
- Știți ce, mai bine asfaltați...
&
Doi prieteni stau de vorbă, la o bere:
- Măi, aseară am băut șapte beri, o juma' de litru de rom și o jumate de coniac. Pe urmă am mâncat și un măr.
- Și, ai fost mahmur, nu?
- Păi, da, dimineață am zis că mor.
- Frate, ia măsuri...
- M-am hotărât, nu mai mănânc mere în viața mea!
sâmbătă, 25 aprilie 2020
Gânduri care refuză să se frăsuiască
MOTTO (sau CITATUL ZILEI):
„Dacă vrei să ai liniște sufletească, atunci trebuie să înveți să bei ceai dintr-o ceașcă goală.” (James Clavell, în „Shōgun”).
CUVINTELE DE SÂMBĂTĂ
CUVÂNTUL ALEATORIU:
FRĂSUI [At: PĂTRĂȘCANU, S. A. 161 / Pzi: ~esc / E: ucr. фрасуватъ ca] 1. vr (Pfm) A se agita fără rost (de nerăbdare) Si: (reg.) a se frăsi. 2-3 vri (Reg) A se plânge. 4-5 vri (Reg) A se văicări. Sursa: MDA2 (2010).
CUVÂNTUL LUNII:
SEPARATÍSM s. n. Tendință de separare, de desprindere dintr-un grup social (constituit); izolare, atitudine singuratică. – Din fr. séparatisme. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Distanțarea socială va deveni normă în următoarea perioadă.
CUVÂNTUL ZILEI:
EXALÁ, exál, vb. I. Tranz. 1. A emite, a împrăștia, a degaja vapori, mirosuri etc.; a emana (1). 2. Fig. A exterioriza, a manifesta, a exprima. [Pr.: eg-za-] – Din fr. exhaler, lat. exhalare. Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: Actorul american Al Pacino împlinește 80 de ani. Este considerat unul dintre cei mai buni actori din istoria cinematografiei. A câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul Parfum de femeie.
PERLE FEISBUCHISTE:
Unde mai călătorim zilele astea de „izolare socială”:
Los Balcones
Sufrageriburg
El Dormitorio
Hollen
Al-Chamara
Sankt Bucătarisburg
New Dormitorio
Saint Canapé
Și o „scriere” pe care cred că am mai postat-o (de câteva ori). Dar textul e așa de bun, conține așa mult adevăr (și umor, bineînțeles), îmi place așa de mult, încât îl repet iar și iar. Păcat că autorul, vorba lui nenea Iancu, „a dat-o anonimă”:
„Când trece criza asta, sper ca Uniunea Europeană să fie sinceră cu ea însăși și să se recunoască în acest tablou:
Familia europeană e compusă din mama și tata (Germania și Franța), niște copii răsfățați și nedisciplinați (Italia, Spania și Grecia), frații lor cu apucături adolescentine (Belgia și Olanda), mătușile ursuze (Suedia, Danemarca și Finlanda), nepoata care se îmbracă ciudat (Irlanda), verii pe care uită uneori să îi cheme la aniversări (Austria, Polonia, Cehia, Croația, Slovenia, Slovacia), ăia doi mai mici cu care nu știi niciodată ce fel de rudă ești (Cipru și Malta), exoticul care face senzație când apare (Portugalia), vecina care susține că e rudă cu mătușa din partea socrului (Luxemburg), alții pe care îi vezi doar la nunți, botezuri și înmormântări (Estonia, Letonia și Lituania), afurisitul de nepot care se urcă pe mese și trântește porțelanuri (Ungaria) și verii de la țară, despre care toată lumea crede că-s adoptați (România și Bulgaria). Și bunica senilă care a zis că ea-și bagă picioarele în familia asta. O știți, da?
Într-o bună zi, unul ia un virus. Și toată lumea din familia asta, inclusiv bunica, își dă seama că a crescut în camere diferite, la mese diferite, cu argintării diferite. Și fiecare se închide la el acasă, cu obloanele trase. Numai că nu toți vor ieși la fel de bine din boală.”
vineri, 24 aprilie 2020
Gânduri. Fel de fel de gânduri
MOTTO:
„După o singură privire asupra acestei planete, orice vizitator din spațiu ar cere să vorbească cu managerul.” (William S. Burroughs)
Azi, de Izvorul Tămăduirii, în afară de rugăciunile obișnuite, am spus în minte o rugă pentru a fi tămăduiți toți cei bolnavi și pentru ca noi toți să ne tămăduim de răutate, lăcomie, invidie, minciună, indiferență, rea-credință și să scăpăm de multe alte multe păcate, sperând că Dumnezeu ne va ierta. Gânduri de bine pentru totă lumea.
CUVÂNTUL ALEATORIU:
ARIPĂRIȚĂ sf [At: DAMÉ, T. 68 / Pl: ~țe / E: aripă + -ariță] Oaie care întotdeauna merge la marginea cârdului. Sursa: MDA2 (2010).
CUVÂNTUL LUNII: SEPARATISM.
CUVÂNTUL ZILEI:
EPUSTUFLÁNT, -Ă, epustuflánți, -e, adj. (Livr.) Uluitor, uimitor, nemaipomenit, grozav. (< fr. époustouflant). Sursa: MDN '00 (2000).
Cheia alegerii: S-a născut în 1952 Jean Paul Gaultier, creator de modă francez, cunoscut pentru creațiile sale insolite.
(A se vedea poza)
Episodul al IV-lea, (ultimul și cel mai savuros) al poeziei-serial „Bacilul lui Koch” de George Topîrceanu:
Prea onorate doamne!
Doar câteva cuvinte,
Și-am isprăvit… (v-asigur că nu mi-am pus în minte
Să vă servesc bacilul lui Koch o noapte-ntreagă).
Cum toată lumea ştie, microbul se propagă
Prin aer, prin contactul cu un bolnav în casă,
Prin lapte şi prin carne de vacă ofticoasă, –
Dar mai ales sărutul, când cade pe-un teren
Prielnic, răspândește agentul patogen.
Deci n-ar fi rău, fiindcă prudența e de aur,
Să vă feriţi din calea acestui mic balaur
Și orice om cuminte să cugete mai des
Că n-are nici o grabă şi nici un interes
Să moară de ftizie…
Că poate să-şi aleagă o altă maladie,
Sau poate să-şi dea singur în cap c-o cărămidă,
În caz când existența îi pare insipidă;
Dar dacă-i place viaţa şi soarele, atunci
E bine să respecte aceste vechi porunci,
Pe care medicina de-un veac i le prescrie
Și dumnealui se face mereu că nu le ştie:
Să nu stai toată ziua vârât cu nasu-n scripte,
Iar laptele şi carnea – să fie bine fripte.
În orice alimente şi-n orice băutură
Să puneţi acid fenic – nu mult: o picătură…
Și, cel puţin o dată la două săptămâni
Tot omul să se spele pe faţă şi pe mâini…
La poştă sau la gară (şi-n orice loc murdar)
E obligat tot omul să scuipe-n buzunar,
Că pe podea nu-i voie decât în caz de boală…
Iar când te duci la teatru sau intri în vreo școală
Și aerul de-acolo îţi pare echivoc,
E mai recomandabil să nu respiri de loc…
Acei ce au bronşită sau tuse măgărească,
De semenii lor teferi grozav să se ferească!
Să nu-şi mai piardă noaptea cu lucruri nepermise,
Să ţină toată iarna ferestrele deschise
Iar vara să se ducă la aer, la Sinaia,
Să steie-nchişi în casă, c-afară-i udă ploaia…
Pe lângă asta-i bine, când suferi de-anemie,
Cu propria ta viaţă să faci economie.
De nu vrei ca la urmă să te trezeşti mofluz,
Evită surmenajul şi orice fel de-abuz,
Răreşte-o cu tutunul, mai lasă băutura!
Iar dacă, din păcate, vrei să-ţi apropii gura
De epiderma unei persoane din elită, –
Oricât ar fi persoana aceea de grăbită,
La locul ce urmează să fie sărutat
Să dai întâi c-o cârpă muiată-n sublimat.
Ori, ca să fiți mai siguri de viață, eu vă zic:
Nu sărutați nici mână, nici gură, nici… nimic!
GLUMA DE AZI:
Soțul, într-unul dintre momentele lui de sinceritate, începe să-i mulțumească soției pentru ce a făcut pentru el.
- Iubito, ai fost alături de mine la prima gripă..
- Da, iubitule, doar ştii că te iubesc!
- Și, draga mea, ai fost alături de mine la acel groaznic accident de mașină.
- Da, îngeraș, doar ţin la tine atât de mult!
- Pisicuțo, ai fost alături de mine când mi-au murit ambii părinți.
- Da, iubi...
- M-am gândit mai bine, hai să divorțăm, cred că-mi porți ghinion!
joi, 23 aprilie 2020
Gânduri despre trișări
MOTTO: „Este întotdeauna mai ușor să păcălești o lume întreagă decât un singur om.” (LIU FENG, general chinez)
Doar câteva cuvinte voi scrie, căci restul este destul de „stufos”. Pe lângă faptul că mi-a fost necaz că am fost categorisită, etichetată, ceea ce, vorba unui banc, „îmi repugnă”, am mai fost și încadrată la „bătrânii de peste 65 de ani”. Ha, bip-bip, dar ca să ieșim la pensie muuuult mai târziu suntem buni, noi, ăștia cu interdicții. Și m-a mai revoltat și faptul că toate interdicțiile astea sunt puse pe seama grijii pe care autoritățile o au cu privire la sănătatea noastră. Iar ha! Și iar bip, bip! Sunt toți de o ipocrizie fără margini, ne mint și ne „trișează” cu tot felul de zvonuri și manipulări, ne jignesc, de parcă nu suntem și-așa destul de amărâți. Bun, să lăsăm asta. Astăzi e sărbătoare și se cuvine să avem sufletul plin de frumos și gândurile liniștite. La mulți ani celor ce-și serbează azi ziua onomastică!
CUVÂNTUL ALEATORIU:
Cioroboáie subst. neutru, plural [At: VARONE, J. R. 64 / E: ns cf ciorciobâtii, ciorcioboate] (Reg) Hodoroage.
HODOROÁGĂ, hodoroage, s. f. Lucru (mai ales vehicul) învechit, stricat, hodorogit, care face zgomot la orice mișcare. „A cîștigat azi cîteva copeici, cu hodoroaga pe patru roate.” CAMILAR, TEM. 51. Sursa: DLRLC (1955-1957).
(Și, de aici, cred eu că vine):
HODORÓNC-TRÓNC interj. Exclamație folosită când cineva face un lucru nepotrivit, neașteptat sau când spune o vorbă deplasată. – Hodoronc + tronc. Sursa: DEX '09 (2009)
CUVÂNTUL LUNII: SEPARATISM.
CUVÂNTUL ZILEI:
CARTOFÓR, -Ă, cartofori, -e, s. m. și f. Persoană care are patima jocului de cărți. – Din ngr. hartophóros (influențat de carte). Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1891, Serghei Serghievici Prokofiev, compozitor, pianist și dirijor rus, considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX. Printre operele sale se numără și „Jucătorul” după romanul cu același nume al lui Fiodor Dostoievski.
Deci:
TRIȘÁ, trișez, vb. I. Intranz. și tranz. A înșela la jocul de cărți; p. gener. a induce în eroare; a păcăli, a înșela. – Din fr. tricher. Sursa: DEX '09 (2009)
POEZIA ZILEI - „Bacilul lui Koch” de George Topîrceanu (episodul III)
„Nu, nu prea are alură de plantă – dimpotrivă:
Aţi întâlnit vreodată o plantă agresivă?
Văzut-aţi dumneavoastră o floare sau un pom
Să sară din grădină şi să se dea la om?
Ori aţi putea concepe vreun fel de ciupercuţă
Ce stă să se răpeadă, când nimeni n-o asmuţă?…
Dar, în sfârşit, s-admitem că scârba asta mică
Ar moşteni-n caracter ceva de la urzică, –
Nu prea importă regnul din care face parte
Cât mai cu seamă felul cum ştie să se poarte.
Distruge-n organisme țesuturile vii;
Se instalează în trupuri firave de copii;
Îl poartă-n nas şi-n gură aproape-orice persoană.
Dar el preferă pieptul de fată diafană
(Deşi nu-i prea rezistă nici cei mai mari atleţi).
Și – curios! – el are de mult pentru poeţi
Un fel de slăbiciune… s-ar zice că anume
Îi place să distrugă ce-i mai de preţ pe lume!…
De obicei, trăieşte la umbră. Scos la soare,
Devine melancolic şi, câteodată, moare.
Dar nu întotdeauna. Uscat ca o mumie,
Ades, de supărare, el cade-n letargie,
Devine colb, se-nalţă pe-un strat de aer moale,
Pluteşte-n atmosferă… şi, dând mereu târcoale
în jurul nostru, iarăși găseşte un cotlon
Și căpătând viaţă – devine iar baston!
Savanţi-l studiază făcând din el culturi, –
Un fel de gelatină… un soi de răcituri
Pe care stau microbii ca-n sânul lui Avram
Și se-nmulţesc acolo în voia lor…
Uitam! El dragoste nu face. Cu omul în contrast,
Bacilul lui Koch este surprinzător de cast.
Dar cum se înmulțește atunci? Prin ce minune?
– Prin sciziparitate sau prin diviziune:
Se rupe-ntâi în două… apoi se face-n patru…
Și-n nouă luni e-n stare să-ţi umple acest teatru
Cu fii, nepoţi, nepoate, şi socri mari, şi fraţi,
şi veri, şi verişoare, şi cuscri, şi cumnaţi,
Că nici un fel de babă (de-a lor) n-ar fi în stare
Să-ţi spună a cui este şi câte neamuri are!”
GLUMA ZILEI:
Am găsit pe Facebook (sau mi-a fost trimisă pe WhatsApp, nu-mi mai amintesc) o parodiere și o parafrazare (bineînțeles, anonimă), de un umor nebun, a titlului unui cântec „de Crăciun” al lui Fuego: în zilele astea ale pandemiei de Covid-19, acest cântec se cheamă „Dezinfectează, mamă, clanța”.
miercuri, 22 aprilie 2020
Gânduri pământene
POZA ZILEI:
MOTTO: „Uită-te adânc în natură, și apoi vei înțelege orice mai bine." (Albert Einstein)
CUVÂNTUL ALEATORIU:
HARABABÚRĂ, harababuri, s. f. Dezordine, învălmășeală, încurcătură; gălăgie, scandal. [Var.: arababúră s. f.] – Cf. tc. ana babulla. Sursa: DEX '09 (2009).
CUVÂNTUL LUNII: SEPARATISM.
CUVÂNTUL ZILEI:
PAROXÍSM, paroxisme, s. n. Intensitate maximă, punct culminant la care ajunge o senzație, un sentiment, o stare, un proces, o acțiune în desfășurare etc. ◊ Loc. adv. Până la paroxism = în cel mai înalt grad, foarte tare. ♦ (Rar) Surescitare, tulburare extremă.–Din fr. paroxysme, germ.Paroxysmus. Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1937, Jack Nicholson, actor, regizor și producător american, renumit pentru rolurile sale complexe. Alegerea face trimitere la faimosul său rol din filmul Strălucirea (în engleză The Shining).
POEZIA ZILEI - „Bacilul lui Koch” de George Topîrceanu (Episodul II)
„La băuturi spirtoase e cointeresat;
Din orice-abuz profită… La pândă, invizibil,
În lupta mare-a vieţii e mic, dar e teribil –
Și chiar atunci când pare că doarme, e deştept,
La primării el este „consilier de drept”
Și, tare-n atmosfera comunelor urbane,
E cel mai mare dușman al speciei umane…
Prea onorate doamne!
Când țin acest discurs,
Dac-aţi vedea că intră în sală-aici un urs,
N-aţi năvăli afară prin uşi şi prin ferestre
Utilizând cu toţii resursele pedestre?
De ce? Fiindcă-i mare şi foarte fioros…
Bacilul lui Koch însă e mai primejdios!
Dar fi’ndcă nu se vede şi fi’ndcă e prea mic,
Nu sperie pe nimeni…
Să judecăm un pic:
De-ar fi cât Himalaia ori numai cât aluna,
Când ştii că te omoară, mic-mare, nu-i totuna?
Să-mi spuneți dumneavoastră: ce importantă are
Când un tâlhar te-mpuşcă, dacă e mic sau mare?
O fi el mic, bacilul… da-i rău! Pe lângă el,
O biată matahală de urs e ca un miel.
Câţi oameni mor, de pildă, în fiecare ţară
Mâncaţi de urşi? Trei-patru…
Pe când această fiară,
Acest vrăjmaș de moarte al genului uman
Atacă şi distruge pe fiecare an
Nu zece, nu o sută… ci mii şi mii de vieţi,
Ci zeci de mii şi sute de mii de tinereți ”
Că, judecându-l după isprăvile lui crunte
Și după lăcomie, apare cât un munte!
Un monstru, un balaur încolăcit în spaţiu
Ce-nghite fără milă, înghite cu nesaţiu
Şi tot nu-i mai ajunge, tot nu mai e sătul…
Cu voia dumneavoastră, l-am insultat destul.
Ar fi acum momentul să-l punem sub o lupă
Să ştim: ce formă are şi cu ce se ocupă?
După savanţi şi medici ca doctorul Argon,
Bacilul se prezintă sub formă de baston…
Dar bolnavii, săracii, spun doctorului Ciucă,
Că lor li se prezintă sub formă de măciucă!
Ce-i el de fapt? Un zero, un fel de vârcolac
Nici cât un ou de muscă, nici cât un vârf de ac, –
Ceva aşa, cilindric… Regret că nu găsesc
O cretă şi o tablă ca să vi-l zugrăvesc. –
S-a zis că face parte din regnul vegetal,
Dar eu nu cred… fiindcă nu-mi pare natural
Să fie din aceeași familie cu floarea,
Să fie văr cu macul şi rudă cu cicoarea,
Cu gingașa mimoză, cu palidul narcis…
Ar însemna că-şi face familia de râs!”
(...)
GLUMA ZILEI:
Crocodilul îl sună pe Dinozaur:
– Auzi, măi, te-a sunat unul, Noe?
– Nu.
– Nasol!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Gânduri care se ceartă între ele
Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers) M-am trezit astăzi foaaaart...
-
MOTTO: „ Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm .” (George Bernard Shaw) Re...
-
Cuvântul zilei ( nu l-am scris pe Facebook, căci nu am dat pe-acolo și, oricum, mi-e prea drag ca să-l împart cu alții ): 👆👇 BRAMBUREALĂ...
-
💭 💫 😓 💁 😴 MOTTO: „ Puterea de a dărui este atât de intensă, încât entuziasmul și sentimentele pozitive sunt adesea mai mari pentru cel ...