duminică, 19 aprilie 2020

Gânduri de Paști/ Paște

MOTTO: „Hristos a Înviat din morţi, pârga celor adormiţi. Dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit şi învierea morţilor. Şi după cum toţi mor în Adam, tot aşa, toţi vor învia în Hristos.” (1 Corinteni, 15: 20-22)



M-am mai întrebat (de câteva ori, dar uit teribil de repede) cum e corect să numim această Sărbătoare, „Paște” sau „Paști”. Biserica ortodoxă zice că „Paști”, dicționarele zic că amândouă. La fel și regretatul George Pruteanu care era de părere că: „Amândouă formele sunt la fel de corecte, şi alte subtilităţi pe această temă nu au substanţă, e o falsă problemă".

Bun, să lăsăm falsele probleme, că avem destule din cele adevărate, și să vedem cuvintele de azi:


CUVÂNTUL ALEATORIU:
SOLIDARIZÁ, solidarizez, vb. I. 1. Refl. A se declara solidar (1) cu cineva sau cu ceva, a manifesta sentimente de solidaritate (față de cineva), a se uni cu cineva într-o acțiune. 2. Tranz. A lega între ele (prin construcție) două sau mai multe piese sau obiecte, astfel încât să formeze un tot, să preia în ansamblu solicitările. – Din fr. solidariser.
[SOLIDÁR, -Ă, solidari, -e, adj. 1. Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate și un interes comun; unit. ♦ De care răspund în egală măsură și împreună mai multe persoane; spec. care leagă între ei într-un raport de obligații mai mulți creditori și un debitor sau mai mulți debitori și un creditor. 2. Care este legat prin construcție de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic. – Din fr. solidaire. Sursa: DEX '09 (2009). 

Spre deosebire de :
SOLITÁR, -Ă, solitari, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care se găsește singur; izolat, singuratic. ◊ Floare (sau frunză etc.) solitară = floare (sau frunză etc.) care crește singură pe tulpină. ♦ (Despre locuri) Pustiu, neumblat. ♦ (Despre ființe; adesea substantivat) Care trăiește sau căruia îi place să trăiască singur, izolat, departe de societate. 2. S. n. Diamant mare montat singur la o bijuterie (sau ieșind în evidență într-o montură dintr-un grup de pietre mai mici). – Din fr. solitaire, lat. solitarius. Sursa: DEX '09 (2009).]

Ceea ce ne duce la:
CUVÂNTUL LUNII:

SEPARATÍSM s. n. Tendință de separare, de desprindere dintr-un grup social (constituit); izolare, atitudine singuratică. – Din fr. séparatisme. Sursa: DEX '09 (2009)

Cheia alegerii: Distanțarea socială va deveni normă în următoarea perioadă
CUVÂNTUL ZILEI:
ORNITORÍNC, ornitorinci, s. m. Mamifer primitiv semiacvatic din Australia, cu gura în forma ciocului de rață și cu membrane înotătoare între degete, care depune ouă, dar alăptează puii ieșiți din ouă (Ornithorhynchus anatinus). – Din fr. ornithorynque. Sursa: DEX '09 (2009)

Cheia alegerii: În 1770 căpitanul James Cook zărește pentru prima dată coasta de est a continentului numit astăzi Australia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...