MOTTO:
„Nu lua viaţa ca pe ceva ce ţi se cuvine. Nu te obişnui cu faptul de a te trezi în fiecare zi şi de a te plictisi, de a fi arţăgos sau îngrijorat. Deschide ochii şi mulţumeşte pentru miracolul pe care-l poţi vedea. Mulţumeşte pentru posibilitatea de a auzi păsările cântând sau copiii râzând. Pune-ţi mâinile pe piept şi simte-ţi inima bătând cu putere şi spunându-ţi: - Eşti viu, eşti viu, eşti viu.” (Anand Dilvar)
CUVÂNTUL ALEATORIU:
Kieselgur sn [At: DEX2 / S și: kis~ / P: chizel~ / Pl: ? / E: ger Kieselgur] Rocă sedimentară silicioasă, formată din depunerile cochiliilor unor alge microscopice monocelulare Si: diatomit, (reg) pămânțel. Sursa: MDA2 (2010)
CUVÂNTUL LUNII:
CARANTÍNĂ s. f. 1. Punct sanitar pentru cercetarea și izolarea persoanelor, vaselor sau mărfurilor venite dintr-o regiune bântuită de o epidemie. ♦ Izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav contagios sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie. ◊ Carantină fitosanitară = complex de măsuri cu caracter preventiv, luate pentru a se opri pătrunderea bolilor sau a dăunătorilor plantelor sau a unor buruieni din alte țări și pentru a se limita răspândirea acestora. ♦ Restricție aplicată în vederea combaterii bolilor contagioase ale animalelor. 2. Fig. Izolare. – Din rus. karantin. Sursa: DEX '09 (2009)
Cheia alegerii: Carantina devine obligatorie pentru cei care se întorc în țară din țările cu risc mare (coronavirus)!
CUVÂNTUL ZILEI:
MORGANÁTICĂ, morganatice, adj. (În sintagmele) Căsătorie morganatică = căsătorie între un bărbat dintr-o familie domnitoare și o femeie de rang social inferior. Soție morganatică = soție care a contractat o căsătorie morganatică și care nu beneficiază de toate drepturile acordate soțului. – Din fr. morganatique, lat. morganaticus. Sursa: DEX '09 (2009)
Cheia alegerii: În 1937, Principelui Nicolae, fiul regelui Ferdinand și al reginei Maria, i s-au retras printr-un decret regal toate drepturile și prerogativele legate de statutul de alteță regală, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.
Vine de la:
Fáta morgána s.f. 1 Fenomen optic, frecvent în țările calde, care face ca obiectele aflate la orizont (sau dincolo de el) să apară ca reflectate în apă, cu imaginea răsturnată (simplă sau multiplicată) și care se datorează mișcării sau creșterii rapide a densității aerului în raport cu înălțimea. 2 Fig. Apariție înșelătoare; iluzie trecătoare. / • <it. fata morgana; cf. nm. pr. Morgana, sora regelui Arthur, elevă a vrăjitorului Merlin, personaj în romanele cavalerești din Evul Mediu. Sursa: DEXI (2007)
Mirajul (sau Fata Morgana) este un fenomen optic datorat devierii razelor de lumină la trecerea printr-un mediu neomogen, în particular prin straturi de aer aflate la temperaturi diferite. (...) Fenomenul este vizibil în special deasupra întinderilor de apă, plajelor sau suprafețelor acoperite cu zăpadă și constă în apariția – datorită refracției produse de trecerea razei luminoase prin straturi atmosferice cu indici de refracție diferiți – a unor obiecte îndepărtate sub formă de imagini simple sau multiple, normale sau inversate, stabile sau tremurătoare, la scară mărită sau redusă. (Wikipedia)
GLUMELE ZILEI:
Discuție între mamă și fiică:
– Mamă, îl iubesc pe vecinul nostru.
– Ar putea fi tatăl tău!
– Ei, nu vârsta contează!
– Cred că nu m-ai înțeles…
&
Inscripția de pe asfalt „M-am culcat din nou cu nevastă-ta!” a agitat tot blocul.
&
Sute de femei din România au dat în judecată un lanț de magazine naturiste, după ce, cumpărând busuioc expirat, și-au visat ursitul greșit.
&
El a apucat-o strâns de mână. „Ah, mă iubește!” s-a gândit ea. „Îu, e polei!”, s-a gândit el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu