vineri, 19 octombrie 2018

Gânduri cu sau fără chichirez...

Imagini pentru titirez

   Astăzi am vrut să scriu două-trei vorbe despre obișnuințe, tabieturi, automatisme, ticuri, ușoare manii, fixații și altele de acest gen, care ne populează tuturor existența, mai ales la o anume vârstă, mai înaintată. Sau, nu neapărat, aș zice că e posibil mai mereu. Apoi, am realizat că toate cele pe care voiam să le înșir aici (în afară de o chestiune, care mi se pare amuzantă și care vine în sprijinul „temei”) n-aveau niciun chichirez. Cred că, în clipa asta, v-ați dat seama, domniile voastre, cu oarecare exasperare și sastiseală, că o să (vă) spun ce-i cu chichirezul ăsta, de unde vine, deci că voi divaga. Da, așa e! Dar înainte de asta, o să vă descriu pe scurt „chestiunea” care zic eu că demonstrează că noi toți suntem robi ai obișnuinței și ai automatismelor. Printre „micile” lucrări făcute în vara asta (lungă și trudită), a fost și renunțarea la una dintre uși și zidirea locului unde ființase. Ei, vă rog să mă credeți că, deși acolo unde fusese ușa, am pus niște mobilă, am și acum tendința de „a mă da cu capul de pereți” (fără nicio nuanță figurată, doar la propriu), pentru că zeci de ani am intrat și am ieșit pe ușa aceea, de unde obișnuința și automatismul. Acum, când vă spun asta, nu mai pare așa de comic, dar când l-am zis „prin viu grai”, toată lumea a râs copios. 
   Așa, deci, uite ce zic dicționarele:
  Chichiréz, s.n. [At: CHEST. II, 49/10 / Pl.: ~uri / Etim.: nec.] (Fam.; în construcții negative cu verbul „a avea” sau cu prepoziția „fără”) 1. Noimă; 2. Haz; 3 Gust; 4. Farmec.
  Și mai zic ele că vine de la (deși n-are nicio noimă):
  Tititrez, titirezi, s. m. 1. Partea inferioară, de formă conică, a fusului de tors, care, prin greutatea sa, face ca fusul să se învârtească mai ușor și uniform. 2. Jucărie mică făcută din lemn, din os, din metal etc., în formă de con și cu un vârf ascuțit, care se poate roti pe o suprafață plană; sfârlează. 3. Bățul de sub coșul morii, care lovește teica pentru a face să treacă grăunțele între pietrele morii; hădărag. [Pl. și: (n.) titirezuri] – Et. nec.
   Și, în final, un citat „asortat”: 
Dacă nema putirință, geaba chichirez gâlceavă.” 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...