duminică, 5 ianuarie 2025

Trei gânduri încotoșmănate

În noaptea asta și astăzi dimineață, a fost și la noi un pic de iarnă. Din păcate, nu cu zăpadă, ci cu ger. Și, ce potriveală, cuvântul aleatoriu din dexonline.ro a fost...

👇

COTOȘMAN, cotoșmani, s. m. (Pop.) Cotoi, motan (mare). Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009). 

👆 Păi, am continuat să caut, căci nu voiam să cred că etimologia este necunoscută. Și cred că am avut dreptate, pentru că Lazăr Șăineanu (1859-1934), „filolog, folclorist, istoric cultural, specialist în stilistică”, susține în al său Dicționar Universal Al Limbii Române că acest cuvânt are oarece legătură cu verbul a (se) încotoșmăna.

👇

Încotoșmănà v. A se îmbrăca cu haine multe. [Lit. a se înfășură și strănge precum cotoșmanul în pielea sa]. Sursa: Șăineanu, ed. VI (1929).

👆 Și, pentru că l-am folosit în titlu (chiar se potrivește, de data asta), iată și adjectivul provenit din verbul de mai sus.

ÎNCOTOȘMĂNAT, -Ă, încotoșmănați, încotoșmănate, adj. îmbrăcat (prea) gros; înfofolit. [Var.: încotoșmănit, -ă adj.] V. încotoșmăna. Sursa: DEX '09 (2009).

👇

Cuvântul zilei:

(A) DECĂDEA, decad, vb. II. Intranz. 1. A ajunge într-o stare mai rea, a fi în declin; a regresa. ♦ A ajunge într-o stare morală degradantă, a se degrada moralicește; a se declasa, a se deprava. 2. (În expr.) A decădea din drepturi = a pierde un drept prin neîndeplinirea în termenul prevăzut de lege a unor condiții sau formalități. – Pref. de- + cădea (după fr. déchoir). Cf. it. decadere.Cheia alegerii: Pe 5 ianuarie 1895, căpitanul Alfred Dreyfus a fost degradat în mod solemn în curtea Școlii Militare din Paris, fiind acuzat de înaltă trădare. A fost apoi trimis pe Insula Diavolului din Guyana Franceză. Campania de reabilitare a dat naștere unei afaceri judiciare fără precedent, care a durat 12 ani. 

☺P. S. 

(În loc de glume). Am pus (iarăși) poză cu o pisică/sau motan pentru că era în temă (frig, prilej de a ne încotoșmăna, noi și animăluțele) dar, pentru a nu nedreptăți cățeii, iată mai jos două pufoșenii simpatice. Mda, și cred că, între timp, am uitat cele trei gânduri încotoșmănate...



vineri, 3 ianuarie 2025

Gânduri care își spun povești

 

fabulos

MOTTO: „Vorbeşte politicos unui dragon înfuriat.” (J.R.R. Tolkien)


    Am terminat, acum vreo zece minute, cu trecerea cuvintelor din dexonline.ro pe Facebook și nu aveam de gând să scriu nimic pe blog, dar imaginea de la cuvântul zilei, precum și „trimiterea” la universul romanelor lui John R.R. Tolkien, mi-au „deturnat” intenția. Eu nu am citit, din păcate, romanele lui Tolkien, dar am văzut filmele inspirate de ele. Dar nu despre asta vreau să fac vorbire. Gândurile mele, de un timp, își spun singure povești (unele „de adormit copiii”, desigur) și asta fără niciun rezultat, pentru că realitatea în care trăim îți dă fiori, bate orice basm cu zmei ori roman fantastic cu dragoni. Mda, am uitat unde trebuia să mă ducă „firul narativ”, deci am să plec de aici, destul de supărată pe/cu mine însămi. Iar nu vorbim în acest moment (ceva de genul „îmi iau jucăriile și plec”) eu și cu gândurile mele, căci la supărare ne spunem, în afară de epitete jignitoare, niște chestii destul de adevărate și adevărul doare uneori. 

👇
POST-SCRIPTUM (s.n. Completare adăugată la sfârșitul unei scrisori, după semnătură. Abreviere: P.S. Locuțiune latină).

👇

Imagine © Andrea Homorodean

😏

Bunicul le spune un basm nepoţeilor:
- Ce credeţi voi că i-a spus prinţul Cenuşăresei, când a văzut că i se potriveşte pantofiorul?
- Nu ştim, bunicule!
- I-a spus: „Te rog, arată-mi şi bonul de la magazin”!

😏

- Vrei să te măriţi cu mine? o întreabă Făt-Frumos pe Ileana Cosânzeana.
- Nu! îi răspunde ea.
Şi aşa au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi.

😏

Un tip îi zice amicului său:
- Măi, de fiecare dată când mă opreşte Poliţia mă simt ca Scufiţa Roşie:
- Cum așa?
- Păi, încep cu întrebări de genul: „De ce ai roţile aşa mari?”/ „De ce ai jantele aşa late?”/ „De ce ai toba aşa zgomotoasă?”/ „De ce ai folie aşa neagră?” 

😏

Peste şapte mări şi şapte ţări, dincolo de Pădurea de Aramă, de cea de Argint și de cea de Aur, dincolo de Împărăţia Zmeilor, dincolo de Marea cea Mare, pe Insula Fericirii, se afla castelul lui Făt-Frumos. Într-o dimineaţă, acesta se trezeşte, deschide larg fereastra, priveşte în depărtare şi zice:
- Băi, da' departe mai stau!

miercuri, 1 ianuarie 2025

Câteva gânduri ar vrea să poarte malacof


Motto: „Atunci când zăpada se așterne peste pământ, îmi pot închipui că pășesc peste nori.” (Takayuki Ikkaku)


Prima zi din anul 2025. Urări peste urări, program de voie (zi de sărbătoare, deci rebusuri, citit, văzut filme) și o plimbare prin grădină sub un soare tomnatic, ce a adus în termometre vreo 14 grade Celsius. Că doar e iarnă, nu? Am încercat să-mi imaginez „că pășesc peste nori”, dar nu prea mi-a reușit, pentru că anumite gânduri ale mele, „romanțioase”, voiau să ne îmbrăcăm cu crinolină (sau malacof). Am renunțat la toate activitățile de mai sus, mi-am mai făcut o cafea ca să nu m-apuce moțăiala și voi scrie acum primele cuvinte din anul ăsta, găsite în dexonline.ro:

✌ Cuvântul aleatoriu:

CRINOLINĂ, crinoline, s.f. Fustă lungă și foarte largă, în formă de clopot, susținută în interior de arcuri subțiri de oțel, la modă pe la mijlocul sec. XIX; malacof. – Din fr. crinoline. Sursa: DEX '09 (2009).

✌ Cuvântul zilei:

CALENDE s.f. pl. Numele primei zile a fiecărei luni la romani; zi întâi. ◊ Expr. La calendele grecești = niciodată (grecii neavând „calende”). – Din lat. calendae, fr. calendes. Sursa: DEX '98 (1998). 

Cheia alegerii: Din anul 1622, prin decizia Sfântului Scaun, anul calendaristic în toate țările catolice începe pe 1 ianuarie și nu pe 25 martie.

😊 Păi da, să și zâmbim oleacă...

)(

Puiul de leu către tatăl lui:

- Tati, e adevărat că tu ești regele animalelor?

- Când nu e maică-ta prin preajmă, da.

)(

Discuție între soț și soție:

- Iubito, am spart o farfurie.
- Bine, vin imediat cu mătura.
- Nu-i grabă, poți veni și pe jos...

)(

Undeva, la țară. Bate cineva în geamul unei case, noaptea pe la ora trei, și întreabă:
- Hei, omule, n-ai văzut o turmă de boi?
- Da' ce?! Ai rămas în urmă?
)(

Soția către soț:

- Ce cuplu frumos sunt noii noștri vecini! El o sărută și îi aduce flori în fiecare zi. Tu de ce nu faci la fel?

- Dragă, dar nici măcar n-o cunosc!

Trei gânduri încotoșmănate

În noaptea asta și astăzi dimineață, a fost și la noi un pic de iarnă. Din păcate, nu cu zăpadă, ci cu ger. Și, ce potriveală, cuvântul alea...