sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Eligibilitatea gândurilor mele

MOTTO: „Cauza principală a nefericirii nu este aproape niciodată situația în sine, ci gândurile legate de ea.” (Eckhart Tolle)



     Acest titlu, penultimul din „grupulețul” scris de mine mai bine de o lună în urmă, se potrivea și ieri, când am vrut să scriu pe blog (dar nu am scris, din motive independente de voința mea) și se potrivește și azi. Am de ales din atâtea gânduri (idei, proiecte, curiozități, călătorii imaginare, sentimente), încât asta îmi dă o stare de amețeală și, e clar, nu am să mai scriu mai nimic. Totuși, nu voi uita cuvintele din dragul meu dexonline și, totuși, voi lăsa să treacă și câteva dintre gândurile mele (acelea curioase și visătoare).

   ❤  Mai întâi, câteva rânduri despre autorul citatului de mai sus...

Eckhart Tolle (n. 16 februarie 1948) este considerat unul dintre cei mai originali şi mai inspiraţi călăuzitori spirituali ai timpului nostru. S‑a născut în Germania, unde şi‑a petrecut primii 13 ani din viaţă. După ce a absolvit Universitatea din Londra, a devenit cercetător şi îndrumător la Universitatea Cambridge. La 29 de ani, în urma unei transformări spirituale profunde, vechea sa identitate a fost literalmente dizolvată şi viaţa i s‑a schimbat radical. Următorii ani şi i‑a dedicat înţelegerii, integrării şi aprofundării acestei transformări, care a marcat începutul unei pasionante experienţe spirituale. Eckhart Tolle nu s‑a aliniat niciunei tradiţii sau religii, dar nici nu a respins vreuna. Învăţăturile sale transmit un mesaj simplu şi în acelaşi timp profund, cu claritatea şi simplitatea vechilor maeştri spirituali: există o cale către eliberarea de suferinţă şi dobândirea păcii interioare.” 

(Sursa: curteaveche.ro)
Cuvântul-explicație-a-titlului este...
ELIGIBILITÁTE s.f. 1. Faptul de a fi eligibil. 2. Drept de a fi ales într-o funcție sau într-un organ reprezentativ. (< fr. éligibilité). Sursa: MDN '00 (2000).
Cuvântul zilei:
Maremotric, ~ă adj. [At: DN3 / Pl: ~ici, ~ice / E: cf fr marémotrice] (Tehn.) Care utilizează forța motrice a mareelor. Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: În 1966 a fost inaugurată prima uzină maremotrică din lume, la Rance, Franța.
Cuvântul aleatoriu:
CHESTIÚNE, chestiuni, s.f. 1. Problemă, temă etc. care constituie obiectul unei discuții, preocupări etc. ◊ Expr. (Lucrul, problema, persoana etc.) în chestiune = (lucrul, problema etc.) despre care este vorba în discuția respectivă. ♦ Întrebare adresată unui elev, unui candidat etc. 2. (Fam.) Întâmplare, fapt divers. [Pr.: ches-ti-u-ne.Var.: (fam.) chéstie s. f.] Din fr. question, lat. quaestio, -onis. Sursa: DEX '09 (2009).

   ❤  Apoi, despre niște „chestii” pe care vreau să mi le reamintesc...
Termenii a priori („din ceea ce se află înainte”) și a posteriori („din ceea ce vine după”) sunt concepte utilizate în filosofie, mai precis în domeniul epistemologiei, având rolul de a distinge între două tipuri de cunoaștere, propoziții sau judecăți, bazate pe modul în care cunoaștem adevărul lor. Cunoașterea a priori este acea cunoaștere ce este independentă de experiență (Ex: „Toți celibatarii sunt bărbați necăsătoriți”). (...) Gallen Strawson spunea că un argument a priori este unul „cu necesitate adevărat, fără să fie nevoie de o examinare a lumii fizice”. Conform scrierilor lui Immanuel Kant, o judecată este a priori dacă „este gândită în același timp cu necesitatea ei [...] Necesitatea și universalitatea strictă sunt deci criterii sigure ale unei cunoștințe a priori și sunt inseparabil unite între ele”. Cunoașterea a posteriori este cunoaștere dependentă de experiență sau pentru care există suport empiric (ex: „Unele corpuri sunt grele”). Există numeroase puncte de vedere cu privire la cele două tipuri de cunoaștere, iar relația dintre cei doi termeni reprezintă una dintre cele mai vechi probleme din filosofie.” (Wikipedia)

   ❤  Am întâlnit, absolut întâmplător, numele stațiunii Puerto Vallerta și, spre rușinea mea, am crezut că e în Spania. Aici am vrut să plec cu gândul, dar amân călătoria pentru zilele următoare, căci trebuie să fac „documentarea”...

Puerto Vallarta este o stațiune de plajă mexicană situată pe Bahía de Banderas din Oceanul Pacific, în statul mexican Jalisco. Puerto Vallarta este a doua cea mai mare aglomerație urbană din stat după Zona Metropolitană Guadalajara

Sursa: Wikipedia (Engleză)

luni, 21 noiembrie 2022

Lavinia are azi gânduri?!

MOTTO: „Îți trebuie multă cunoaștere doar ca să-ți dai seama cât de ignorant ești.” (Thomas Sowell)


     Titlul acesta, oricât ar părea de ciudat, nu e o întrebare retorică. Bineînțeles că am și azi gânduri, toată lumea are. Ceea ce-mi lipsește, din ce în ce mai frecvent, e Inspirația. Dar nu mă dau bătută, o aștept în fiecare zi (mă rog, aproape zilnic, căci mai am și altele de făcut). Aseară mi-am făcut o listă destul de măricică cu treburile pe care trebuia să le fac azi. Zic „trebuia” pentru că de dimineață mi-am adus aminte că astăzi este sărbătoare, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Și, în plus, cheful meu de muncă, influențat de ploaia de-afară, s-a cam dus. A se vedea figura de mai jos...

 

       Tot astăzi este și Ziua Mondială a Salutului. Am tot scris despre asta, dar tot am mai găsit ceva:

Primele atestări ale salutului fac referire la formele de supunere și datează din vremea primelor dinastii chineze, când oamenii de rând îşi acopereau ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar. (...) În vremea romanilor, salutul Ave Cezar! era însoţit şi de strângerea antebrațelor, ca semn de încredere, întrucât braţul neînarmat simboliza pacea şi prietenia. (...) În epoca cavalerilor, domnițele erau salutate cu reverenţe adânci şi sărutatul mâinii înmănușate. (...) În prezent, strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc, chiar şi femeile salutându-se, uneori, astfel. Îmbrățișatul şi sărutatul sunt preferate de cei care se cunosc mai bine ori nu s-au văzut de mult.” (SURSA: https://www.digi24.ro/)

Cuvântul aleatoriu:

MOLOȘÁG ~gă (~gi, ~ge) reg. 1) (despre timp) Care este călduros și umed (de obicei iarna, după îngheț). 2) (despre persoane) Care este lipsit de energie și voință. /moale + suf. ~oșag. Sursa: NODEX (2002).

Cuvântul zilei:

DRÁGSTER s.n. Cursă automobilistică la care preocuparea principală este atingerea unei viteze cât mai mari pe o distanță scurtă, de obicei 400 m sau un sfert de milă, cu plecarea de pe loc. ♦ Mașină în formă ciudată constituită dintr-un șasiu de bare din oțel sudate foarte alungit, în partea din față cu două roți subțiri și ușoare, iar în spate având două roți cu anvelope mari și rezistente, folosită în astfel de curse. [< engl. dragster]. Sursa: DN (1986). Cheia alegerii: Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație (ONU).

P.S. Thomas Sowell este un economist, sociolog și membru senior al Instituției Hoover din cadrul Universității Stanford. Născut în Carolina de Nord, Sowell a copilărit în cartierul Harlem din New York. (Wikipedia)

Glumele zilei:

☺☺☺

La o mare recepție, unde se adunase toată lumea bună a unui mare oraș, pentru a se crea atmosferă, sunt aduse mai multe trupe de cântăreți și de divertisment. Printre acestea și un dresor de purici. Acesta făcea demonstrații cu puricele John care sărea exact acolo unde-i spunea dresorul. La un salt, puricele greșește și sare în sutienul foarte voluminos al unei doamne elegante. Doamna bagă mâna, îl caută, îl recuperează și îl înapoiază dresorului. Acesta vrea să continue demonstrația, dar puricele nu mai vrea să sară. Dresorul îl privește atent și-i zice doamnei:

- Stimată doamnă, vă rog să mă scuzați, ați putea să mai căutați?

- De ce?

- Pentru că ăsta nu este John!

☺☺☺

Doi prieteni opresc să bage benzină la o benzinărie și văd afișat anunțul: „Dacă faceți plinul puteți câștiga o partidă de amor gratis”. Fac plinul, se duc să plătească și vânzătorul îi pune să aleagă un număr între 1 și 10.

- Șase, zice unul dintre ei.

- Nouă, zice celălalt.

- Îmi pare rău, șase și nouă nu sunt numere câștigătoare astăzi, mai încercați și altă dată...

A doua și a treia săptămână, se duc din nou și fac plinul, aleg numere, dar tot fără succes. La plecare, unul dintre ei zice:

- Știi ceva, cred că treaba asta cu afișul e doar o mare păcăleală.

- Nu cred, măi omule, soră-mea a câștigat de două ori până acum.
☺☺☺

La internarea în spitalul de nebuni, un tip zice:
- Eu sunt Ștefan cel Mare!
- Mai avem noi aici câțiva domnitori, îi spune doctorul, o să vă simțiți bine.
- Eu nu sunt domnitor, eu sunt bulevard.

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...