luni, 29 februarie 2016

Gânduri din patru-n patru ani

Imagini pentru anul bisect 2o16
    

     M-am hotărât să notez ceva aici, pe blog, deşi nu aveam nici chef, nici inspiraţie, pentru că nu voi mai putea să scriu în această zi decât peste patru ani. Mă rog, dacă voi mai exista peste patru ani. Dar să fiu optimistă, nu? Iată ce se spune despre anii bisecţi. Ah, înainte trebuie să mai amintesc că, în ziua de 29 februarie, tradiţia e ca femeile să ceară pe bărbaţi în căsătorie. Aşa că, doamnelor şi domnişoarelor, grăbiţi-vă să acţionaţi, mai sunt câteva ore. Deci:

  "Anii bisecţi sunt anii în care luna februarie are 29 de zile în loc de 28, iar anul are 366 de zile în loc de 365. Anul calendaristic are în realitate 365 de zile şi aproximativ 6 (şase) ore, iar Ziua suplimentară e necesară o dată la 4 ani pentru a corecta diferenţele calendaristice. Fără această zi suplimentară de 29 februarie, anotimpurile ar începe să se deplaseze față de calendar, astfel încât în aproximativ 700 de ani luna iulie ar fi o luna de iarnă în emisfera nordică. Credinţele populare spun că oamenii care se nasc în ani bisecţi posedă puteri speciale sau ar putea fi vindecători.  De asemenea, este bine sa nu vă căsătoriți în acest an pentru că riscaţi să vă despărţiţi după câteva luni.  Dacă vreţi să divorţaţi în acest an, mai gândiţi-vă o dată pentru că aţi putea rămâne singuri tot restul vieţii. Nu este bine să vă schimbaţi nici locul de muncă, rezidenţa sau culoarea părului. Nu este bine nici să demaraţi o afacere sau să construiți o clădire pentru că nu veţi avea spor."

sâmbătă, 27 februarie 2016

Gânduri despre memorie (dar nu memorabile!)

"Memoria este jurnalul pe care noi toți îl ducem peste tot cu noi". (Oscar Wilde)

Imagini pentru uimireAcum vreo oră, din cauza vremii mohorâte de afară şi pentru că am de lucru, am hotărât să beau un strop de cafea. În timp ce o savuram, nu știu ce mecanism al memoriei mele s-a declanșat, pentru că mi-am amintit bancul acela din perioada ceaușistă, cu grupul de oameni ce se întorcea de la unul dintre "celebrele" congrese ale PCR. Oamenii, osteniți şi stresați, au urcat în compartimentul trenului şi, după câteva minute, au adormit buștean. Un ospătar de la vagonul-restaurant deschide ușa compartimentului şi întreabă, politicos: "Vrea cineva cafea?" La care oamenii sar imediat în picioare şi încep să aplaude, scandând: "Cafea! Cafea! Cafea!" Eu am trăit în vremurile acelea şi, chiar dacă primul impuls e să mă distrez când mai aud vreun banc de pe atunci, al doilea este să-mi pară rău că ajunsesem așa de îndobitociți, priviți ca niște automate ce trebuie să muncească şi, în plus, să mai şi aclame pe cei ajunși, samavolnic, la putere. După ce am terminat cafeaua, gândindu-mă la cele de mai sus, ca la fiecare început de zi, mi-am zis să las amintirile triste şi să aplic chestia aia foarte uzitată cu "gândirea pozitivă". Ei bine, cel mai pozitiv gând la care m-am oprit e acesta: acum e şi mai rău! Marea Familie Mafiotă, formată din câteva partide de fațadă, ne sfidează şi ne umilește zilnic. Bine, eu nu-mi pot lua libertatea de a vorbi în numele întregului popor român, dar mie una mi-au luat ceva foarte de preț, vital chiar: speranța.


miercuri, 24 februarie 2016

Gânduri despre Dragobete

Imagini pentru dragobete 2016    
     Ei bine, cu toate că îl prefer pe Dragobete, de departe, importatului St. Valentine, rămân la aceeași idee (fixă?): ar trebui să iubim şi să fim iubiți în tot timpul anului, nu într-o zi anume. Bun, am înţeles, e un fel de sărbătorire. La noi îi mai spune şi Cap de Primăvară. Păi, vedeţi şi domniile voastre, primăvara a venit de pe la începutul lui februarie! Ciudat, nu? Am citit cu atenţie ce trebuie şi ce nu trebuie să faci în această zi (căreia, bineînţeles, comercianţii încearcă din toate puterile să-i dea un ton de "profitaţi-de-promoţiile-extraordinare, cumpăraţi!"). Deh, am trecut, din varii motive, toate întemeiate, peste "spălarea părului cu zăpadă, sărut, distracţie şi veselie, zburătorit, întâlnirea cu cel drag" şi am rămas cu "semănarea busuiocului şi ziua curăţeniei". Bun și-așa!

sâmbătă, 20 februarie 2016

Gânduri despre poesis

Imagini pentru imagini poetice        
                                                             Motto:
                                                            "Suflet al meu, rătăcitor mereu,
                                                              cum semeni tu, nemulțumit de toate, 
                                                              cu-acești ciobani nomazi, suflet al meu,
                                                              între ninsoare, cer şi libertate." 
                                                                                       (Adrian Păunescu, "Accent") 
    Astăzi, starea mea este ilustrată de imaginea de mai sus. Nu o mai comentez, ca să o înțeleagă domniile voastre conform principiului "fiecare-ce-vrea". Prin "stare" eu denumesc ceea ce simt şi ce gândesc. Ori, este logic ca aceste gânduri şi simțiri ale mele să fie influențate, pe moment sau veşnic, de o serie întreagă de circumstanțe (oameni, întâmplări, discuții, educație, bunuri materiale, sănătate, gene etc.)
   Deci, plutind pe căile nebănuite ale imaginației mele, azi aș fi vrut, mai mult decât oricând, să fi fost înzestrată cu talent în ale poeziei (am folosit în titlu denumirea latină, așa, ca să mă dau mare). Pentru că eu, ca şi monsieur Jourdain al lui Molière, am trăit toată viața într-o banală proză, cu ceva mici scânteieri poetice şi umoristice, când şi când. 
   De aceea, având azi starea despre care am făcut vorbire, am pus ca motto o strofă dintr-o poezie pe care Adrian Păunescu a dedicat-o, prin anii '80 satului meu, Domnești, aşezat frumos între dealurile şi muscelele Muscelului, şi de aceea am să închei acum, citând câteva rânduri scrise de George Baciu în volumul său "Poeme legănate-n palmă":
                                                               "Un vers e un penel cu strănut liric,
                                                                o strofă - rochia sub care se ascund 
                                                                conferințele privirii,
                                                                poemul e orișicare zi ce arată cu degetul
                                                                vopseaua din vene." 
                                                      

luni, 8 februarie 2016

Maimuţăreli prin gânduri




Imagini pentru maimuta de foc 2016                                                                                            
           Deşi nu prea dau mare atenție celor spuse prin horoscoape, azi am scris despre asta pentru că e Anul Nou chinezesc. Iată ce am găsit, în fugă, pe Internet, căci nu am avut răbdare să citesc mai mult. Voi face, în paranteză, câteva mici observaţii. Deci:
Anul 2016 stă sub semnul Maimuţei de Foc (după zodiacul chinezesc). Anul Nou chinezesc cade întotdeauna în prima Lună Nouă din zodia Tigrului (Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie). În 2016 sărbătorim intrarea în Anul Maimuţei de Foc pe 8 Februarie (adică azi!). Energia acestei zodii ne stimulează creativitatea, puterea de a fi noi înşine, forţa afirmării (nu neapărat în carieră) şi dă strălucire calităților care ne definesc, ne încurajează să ne emancipăm, să evoluăm.(Bla, bla, bla!)
       Eu sunt Balanţă, dar şi Şarpe, deci m-am uitat ce mi se profilează mie în anul care vine:
Pentru cei născuți în anul Șarpelui de Apă, anul Maimuţei aduce mari șanse de afirmare în plan profesional: li se încredințează sarcini si posturi importante (!!!), stimulatoare si bine plătite (ha, ha, sunt la pensie). Le surâde șansa sa apară un post pe care il asteptau de multă vreme (repet: ha,ha, pensionară). Foarte atașați familiilor lor, găsesc multe satisfacții si momente de relaxare alături de cei dragi (hm!). Timpul petrecut in familie îi ajută sa își încarce bateriile la cote neașteptate (sunt singură şi cam rar ne vedem noi, cei din familia noastră).
      Deci, ce să zic, au mare dreptate. Doamne-ajută!

miercuri, 3 februarie 2016

Gânduri dodoloaţe şi naive (partea a doua şi, slavă Domnului, ultima!)

Imagini pentru animăluţe haioase  Azi o să scriu aici celelalte zece sfaturi care să ne ajute, domniile voastre, să fim fericiți. Puah! Am mai spus, apropo de asta, că pentru fiecare fericirea poate însemna ceva cu totul deosebit, aparte, deci sfaturile astea generalizate sunt bune, dar o să alegem fiecare două sau trei, adică exact ce ni se potrivește. Starea mea de astăzi este cea din figura de mai sus: aş vrea să fie zăpadă, să fac un omuleț de zăpadă (sau doi, sau trei) şi să-mi simt sufletul ca la cinci-șase ani. Iată sfaturile (îmi cer scuze, dar refuz să pun diacritice, e plictisitor):
  • 11. Parfumeaza-ti dormitorul cu iasomie sau trandafir, pentru a avea un somn linistit. Cei care nu se odihnesc corespunzator sunt mult mai predispusi bolilor de inima, mentale si diabet.12. Stinge focul din stomac. Daca suferi des de usturimi in piept, mergi la medic si trateaza-te. Aceste arsuri slabesc puterea inimii, spun specialiştii. 13. Nu sari de trei pahare de alcool pe zi. Expertii de la Harvard spun ca aceasta este reteta ideala pentru o sanatate curata.14. Mananca cinci portii de legume si fructe pe zi.Sanatatea ta va fi intacta chiar si la varsta de 100 de ani! 15. Fii relaxat. Oamenii stresati traiesc cu 20 de ani mai putin decat un om cu o stare psihica normala.Daca adaugam si fumatul la aceasta formula ne putem explica de ce foarte multi oameni sufera decese premature.16. Nu te mai stresa la munca. 70% dintre sinucigasi au ales sa-si ia viata din cauza stresului de la serviciu. Alege sa fii calm si sa nu iei problemele de la lucru, acasa. Astfel te vei feri de multe boli mentale.17. Fa miscare in aer liber si ia-ti un catel care sa te motiveze! Vei reduce orice forma de depresie pana la 100%, iar corpul tau se va simti cu 50% mai bine!18. Mananca ciocolata neagra, chiar daca esti la regim. Nu va avea efect negativ asupra dietei tale, iar partea buna e ca doar patru grame de cacao sporesc eficacitatea inimii tale cu 33%!19. Bea ceai de menta. Contine antioxidanti puternici care reduc cu 60% inflamatiile organelor si previn aparitia diabetului.20. O ora de somn la pranz face minuni pentru trup si suflet. Efectul lui este imediat, iar remediu pentru boli sau afectiuni mai bun decat somnul nu exista!



luni, 1 februarie 2016

Gânduri dodoloaţe şi naive

Imagini pentru copii dolofani   Da, gândurile mele sunt dodoloaţe şi uşor naive, starea mea de astăzi semănând cu micuțul din poză: adică naivitate, bunătate, o ușoară incertitudine, nişte întrebări fără răspuns şi suspiciuni pe ici, pe colo, plus un început de enervare, care va duce, iremediabil, la câteva lacrimi. Dar, ca să uit de toate, am luat dintr-un mail, primit acum câteva zile, câteva sfaturi care erau puse acolo sub titlul absolut bombastic de "Rețeta fericirii". Iată primele zece. În postarea următoare, domniile voastre, voi trece alte zece şi pe urmă, liber la fericire! Ei, glumesc, concluziile mele vor fi la sfârșitul acestor sfaturi (dintre care unele sunt şi ele tot dodoloaţe şi naive, dar passons...) 

  "Specialiști din întreaga lume au cercetat zeci de ani fiecare părticică a vieții noastre şi au ajuns la concluzia ca nu doar "genele bune" ne țin sănătoși până la 100 de ani, ci şi câteva alte mici obiceiuri. Află care sunt acestea:

 01. Mananca mai multa coaja de paine. Ea contine de pana la opt ori mai multa lizina, antioxidant care lupta impotriva cancerului, decat miezul.

02. Fa sport cu greutati. Universitatea Michigan a demonstrat ca barbatii care fac antrenament de forta regulat si-au scazut cu opt puncte presiunea diastolica. Indeajuns pentru a reduce cu 40% riscul de atac cerebral si cu 15% pe cel de infarct!

03. Liber la ulei de masline si otet. Pune in salata sau in mancare oricat vrei! Cu ajutorul lor vei reduce riscul de cancer, imbatranirea prematura, obezitatea si diabetul.

04. Ia un supliment de magneziu zilnic. Vei fi cu 40% mai putin predispus la deces produs de orice fel de afectiune fizica.

05. Bea opt pahare de apa pe zi, spun cei de la Universitatea Loma Linda. Specialistii au descoperit ca "bautorii de apa" sunt cu 55% mai putin predispusi imbolnavirilor de orice natura.

06. Mananca zilnic un grepfruit rosu si, pe cat de des posibil, fructe de padure. Aminoacizii si antioxidantii din ele te vor ajuta sa previi cancerul si bolile mentale.

07. Razi mai mult. Alege o comedie, in locul unui film de actiune sau horror, deoarece o ora de ras iti relaxeaza corpul si mintea indeajuns incat sa se regenereze dupa atacurile de stres.

08. Casatoreste-te. Contrar multora care vad viata de familie un iad, specialistii au demonstrat ca persoanele casatorite au o rata de deces mult mai apropiata de parametrii normali, decat cei care au ales burlacia! Prin urmare, datorita confortului psihic si protectiei partenerului de viata, casatoritii traiesc mai mult.

09. Nu mai duce boala pe picioare. Cei care isi pun sanatatea pe locul doi si nu se menajeaza in perioada cronica a unei raceli sau altei boli sunt de doua ori mai predispusi la atacuri de cord fatale si la complicatii serioase ale afectiunilor. Daca esti racit, ramai in pat!

10. Savureaza doua cesti de cafea pe zi, daca vrei sa previi cu pana la 55% aparitia infarctului sau a bolilor cardiovasculare.


Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...