COLECȚIA DE GÂNDURI este un „locșor” aparte, unde-mi place să poposesc și să-mi „împărtășesc” unele gânduri. Ca să fiu sinceră, de cele mai multe ori mă întâlnesc aici doar eu cu mine. Dar îmi place să trec pe la blog pentru că „scrisul” îmi aduce liniște și tămăduire sufletească. Eu îl simt ca pe un fel de spovadă, de eliberare (a gândurilor), ca pe un fel de „terapie” chiar. Și, desigur, îmi mai place să trec pe la blog pentru că, uneori, scrierile mele mă amuză copios...
sâmbătă, 21 decembrie 2024
miercuri, 18 decembrie 2024
Câteva cuvinte despre niște gânduri siguripsite
MOTTO: „Am învățat că viața îți poate fi schimbată în câteva ore de către oameni care nici nu te cunosc.”(Octavian Paler)
Deci, pe scurt, cuvântul din titlu:
(A) SIGURIPSI, siguripsesc, verb, IV. Tranz. (Înv.) A asigura împotriva unei primejdii, a unei neplăceri etc.; a pune la adăpost. – Din „sigur”.
Apoi, cuvântul aleatoriu:
BÂRSAN, -Ă, bârsani, -e, adj. 1. Care privește Țara Bârsei. 2. (Despre oi; adesea substantivat) Cu lână lungă și aspră. ♦ (Despre lâna acestor oi) Lungă și aspră. – Bârsa (n. pr.) + suf. -an.
Cuvântul zilei:
STRUNĂ, strune, s. f. 1. Fir elastic confecționat din metal, din păr de animale etc., care se întinde pe unele instrumente muzicale și produce, prin vibrare, sunete; coardă. ◊ Expr. A cânta (sau a bate) cuiva în strună (sau în struna cuiva) = a fi de aceeași părere cu cineva pentru a-i câștiga simpatia, favoarea; a linguși pe cineva. 2. Sfoară bine întinsă, făcută din fire elastice și răsucite, destinată să țină întinsă pânza fierăstrăului. ◊ Expr. (Adverbial) A merge strună = a merge foarte bine. ♦ Fir plastic sau metalic de care se leagă cârligul unei unelte de pescuit. 3. Parte a frâului care înconjoară bărbia calului și se prinde de cele două capete ale zăbalei. ◊ Expr. A ține (pe cineva) în strună = a înfrâna, a ține din scurt (pe cineva). 4. Compus: struna-cocoșului = numele a două plante erbacee cu frunzele ovale și flori albe (Cerastium). – Din sl. struna.
Cheia alegerii: Pe 18 decembrie 1737, faimosul lutier Antonio Stradivarius a murit la Cremona, la vârsta de 93 de ani. A lăsat în urmă aproximativ 1.100 de instrumente muzicale cu un sunet incomparabil, care nu a fost niciodată egalat. Aproximativ 500 dintre ele există și astăzi, spre deliciul virtuozilor. Perfecțiunea viorilor din Cremona rămâne un mister. A fost atribuită lacului sau formei instrumentului, calității deosebite a lemnului din vremea aceea sau unei ciuperci locale care creștea pe lemn conferindu-i calități vibratorii excepționale după uscare.
P. S. Gândurile de azi sunt așa de bine siguripsite, că nu dau de ele. Iar citatul pus ca motto (a nu știu câta oară, dar nu contează) reflectă foarte bine care-mi este „starea zilei” (lunii și chiar a anului).
marți, 17 decembrie 2024
Câteva gânduri ascunse sub glumele
MOTTO: „Mintea ta îți va răspunde la cele mai multe întrebări dacă înveți să te relaxezi și să aștepți răspunsul.” (William S. Burroughs)
Mintea mea încă refuză să-mi răspundă la multele întrebări pe care i le-am pus, dar nici foarte relaxată nu mă simt, recunosc. Autorul citatului m-a dus imediat cu gândul la autorul cărților despre Tarzan. Mda, m-am înșelat. Nu știam ce este glumela (cuvântul aleatoriu de azi), dar la plural e destul de hazliu, dacă schimbăm accentul. Cuvântul zilei este ilustrarea a ceea ce se petrece la noi în țară acum (precum și în trecut). Poza e pur și simplu ironică. Eu refuz să intru în „atmosfera festivă” sau să mă bucur de „magia sărbătorilor”...👇GLUMELĂ, glumele, s.f. (Bot.) Frunzișoară verde care acoperă fiecare floare a unui spiculeț de graminee. Din fr. glumelle. Sursa: DEX '09 (2009).👇JECMĂNI, jecmănesc, vb. IV. Tranz. A jefui (2). [Variantă: jăcmăni vb. IV]. Din jăcman (înv. și reg. „jaf mare” < magh.). Sursa: DEX '09 (2009).Cheia alegerii: Pe 17 decembrie 1398, turcul Tamerlan l-a învins pe sultanul local, Mohammed Toughklak, la Panipat, lângă Delhi. Acesta a jefuit Delhi și s-a întors în provincia sa din Transoxiana, în Asia Centrală, cu o pradă uriașă.👇William Seward Burroughs, cunoscut și sub pseudonimul William Lee, a fost un romancier, nuvelist, eseist și orator american. Burroughs a fost una dintre figurile importante care au reprezentat generația Beat și un autor postmodernist care a influențat cultura populară cât și literatura. (Wikipedia)👇Creat de Edgar Rice Burroughs, Tarzan și-a făcut prima apariție în 1912, în revista The All-Story. Romanul „Tarzan of the Apes” a fost publicat în 1914. (Google)
vineri, 13 decembrie 2024
Doar azi, gânduri fără farafastâcuri
Deci, nu am mai dat pe la pagina mea de Facebook de vreo trei săptămâni, nu mai citesc ziare, nu mă mai uit deloc la televizor (adică, la știri), nu-mi plăcea Tik Tok-ul nici înainte de alegeri, iar acum nici atât. Evit să discut despre politică și vreau să fiu lăsată în pace, cu gândurile mele. Care sunt la fel de răvășite ca și la începutul săptămânii acesteia, mai am de lucru cu ele până își revin. Am căutat cuvintele din dexonline.ro (mi-am zis să o iau ușurel, cu pași mărunți), și am descoperit că cuvântul zilei este verbul „a snopi”, iar cuvântul lunii, destul de previzibil, „legionar”. Trec cu grație peste ele. Mi-a plăcut, în schimb, cuvântul aleatoriu, de care nu am auzit, dar e simpatic. Și mă mai ocup azi de alt cuvânt simpatic, pe care o să-l folosesc cândva ca titlu al unei cărți (de fapt, ca titlu al manuscrisului unei cărți, căci n-o să mai fiu în stare să public ceva, decât poate online).
YOHIMBINĂ s.f. (chim.) Alcaloid extras din scoarța unui arbore din Africa de vest, care se prezintă sub formă de pulbere cristalină, albă, inodoră, cu gust amar și care acționează asupra sistemului nervos simpatic cu rol de blocare a adrenalinei, fiind utilizat ca afrodisiac. •/< fr. yohimbine < cuv. bantu. Sursa: DEXI (2007).
FARAFASTÂC, farafastâcuri s.n. Podoabă lipsită de orice valoare; fleac. 2) Dispoziție de moment, neașteptată și stranie; moft; capriciu; toană; maraz; marafet; naz. /cf. ngr. farafás, „fanfaron”. Sursa: NODEX (2002).
luni, 9 decembrie 2024
Azi, ceva gânduri? Nțțț!
Am încercat. Nu, nu merge. Nici astăzi nu am gânduri. Adică, ceva, ceva mai gândesc eu, dar nu prea coerent și în niciun caz nu vreau să împărtășesc și altora panseurile astea. Tot uluită și năucită sunt. Plus indignată. Plus îngrijorată. Plus punându-mi sute de întrebări. Când o să găsesc răspunsul măcar la una dintre ele, vă voi anunța și pe domniile voastre. Deci, din nou vă spun: PA!
joi, 5 decembrie 2024
Gânduri, da! Cuvinte, nu...
„Nu te lăsa intimidat de ceea ce nu știi. Aceasta poate fi cea mai mare putere a ta și te poate asigura că faci lucrurile diferit de ceilalți.” (Sarah Blakely)
În perioada din urmă (sfârșit de noiembrie, început de decembrie) am suferit o mare pierdere: am rămas fără cuvinte. Și ele sunt „materialul de lucru” pe care îl ador. Da, le folosesc în exces, mai ales în discuțiile de zi cu zi (ce au loc mai rar între mine și altcineva și foarte des între mine și mine) și îmi place mult să le scriu pe blog. Ei bine, până îmi revin din uluirea și confuzia ce m-au amuțit, vă spun tuturor: Pa!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Gânduri care se ceartă între ele
Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers) M-am trezit astăzi foaaaart...
-
MOTTO: „ Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm .” (George Bernard Shaw) Re...
-
Cuvântul zilei ( nu l-am scris pe Facebook, căci nu am dat pe-acolo și, oricum, mi-e prea drag ca să-l împart cu alții ): 👆👇 BRAMBUREALĂ...
-
💭 💫 😓 💁 😴 MOTTO: „ Puterea de a dărui este atât de intensă, încât entuziasmul și sentimentele pozitive sunt adesea mai mari pentru cel ...