joi, 29 iunie 2023

Gânduri care vor să sară cu parașuta

 

MOTTO: „Dacă nu îți iese din prima, atunci săritul cu parașuta sigur nu este pentru tine.” (Anonim)

 

      Mă cunosc foarte bine și știu că sunt cam fricoasă, așa că săritul cu parașuta sau alte sporturi extreme chiar că nu-s de mine. Dar azi, câteva dintre gândurile mele (vreo trei-patru) s-au adunat și au complotat între ele, apoi m-au anunțat că vor să sară cu parașuta. Nu m-am opus și, mda, am rămas fără ele, căci nu le-a reușit cascadoria. Mă întorc spre cuvintele din dexonline:

Cuvântul aleatoriu: CHIUÍTĂ s. f. (Reg.; în loc. adv.) Cu chiuita = foarte mult, cu nemiluita, nenumărat. [Pr.: chi-u-i-tă] V. chiui. Sursa: DEX '09 (2009).

(A) CHIUÍ, chíui, vb. IV. Intranzitiv 1. A scoate un strigăt ascuțit, puternic și prelung de bucurie, de veselie, de îndemn, de chemare etc.; a chioti, a hăuli. 2. A spune strigături, a striga chiuituri (2). [Pr.: chi-u-] – Chiu + suf. -ui. Sursa: DEX '09 (2009).

CHIU s.n. 1. Strigăt de bucurie. 2. (În expr.) Chiu și vai = suferință, durere; fig. sărăcie, mizerie. Cu chiu, cu vai sau cu chiu și vai = cu mare greutate, după multe eforturi. – Onomatopee.

VAI (interjecție). Cuvânt care exteriorizează sentimente (intense) de: a) durere, suferință, deprimare, deznădejde; b) compătimire, milă, regret, necaz, ciudă; c) bucurie, plăcere, admirație, entuziasm; d) nerăbdare; e) surpriză. Loc. adj. și adv. (Substantivat) Ca vai de lume = (care se află) într-o stare foarte rea, în ultimul grad; (care este) foarte rău, foarte prost. ♦ (Substantivat, n.) Tânguire, plânset, strigăt jalnic; p. ext. suferința, durere. Expr. A fi vai (și amar) de... = a fi rău de cineva, a se afla într-o situație grea, jalnică. Cu chiu, cu vai sau cu chiu și vai = cu mare greutate, după multă osteneală; abia-abia. – Cf. lat. vae. Sursa: DEX '09.

Cuvântul zilei: SCRĂDÍȘ, scrădișuri, s.n. Depunere de nisip sau de pietriș (mărunt), care formează fundul albiei unui râu, al unui fluviu sau al unor bălți; p. ext. loc acoperit cu astfel de depuneri. – Et. nec. Cheia alegerii: Ziua internațională a Dunării.

Cuvântul lunii: IMPLÓZIE, implozii, s.f. 1. Fenomen opus exploziei, care constă în pătrunderea rapidă a aerului într-un spațiu închis fără aer, când pereții acestuia sunt distruși. 2. (Lingv.) Prima fază a articulării unei consoane ocluzive, care constă în închiderea totală a organului fonator. – Din fr. implosion. Cheia alegerii: Implozie a fost cel mai căutat termen al lunii iunie!

Voiajul zilei (vezi poza):

Fontana di Trevi (sau Fântâna Dorințelor) este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma. Acest monument impresionant domină micuța piață Trevi, situată în cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se află la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr., ce se numește Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (la aproximativ 20 kilometri depărtare de Roma) și aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei cu apă.(...) Apa de pe fundul fântânii reprezinta marea. Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apă se va întoarce la Roma și i se va îndeplini o dorință. Această monedă trebuie aruncată peste umăr, cu spatele la fântână.” Sursa: Wikipedia

Bancul zilei:

Doi soți s-au aplecat și se uitau atent în Fântâna Dorințelor. La un moment dat, soția alunecă și cade în fântână. Soțul, înmărmurit, se dă înapoi și exclamă:

– Doamne Sfinte, nu pot să cred că funcționează!

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...