marți, 14 martie 2023

Gânduri care vor să rupă mâța-n două

  

Am vrut să scriu toate astea ieri, pentru că era luni și 13. Nu am avut vreme. Păi, e bine să fac asta și azi, marți 14. M-am hotărât să scriu mai puțin (în afară de azi, când trebuie să dau oarece explicații), dar postarea să aibă două părți: una dimineața, „ocupată” cu expresii și cuvinte care-mi suscită curiozitatea, alta după-amiaza sau seara, în care să bat câmpii pe alte teme. Așadar, o să-mi urez singură „baftă” și o să pornesc la drum...

Cuvântul aleatoriu:

(A) BĂJENÍ, băjenesc, vb. IV. Refl. și intranz. (Înv.) A-și părăsi vremelnic casa, ținutul sau țara din cauza invaziilor, a persecuțiilor sau a asupririi; a băjenări. [Var.: bejăni, bejeni vb. IV] Din băjenie (derivat regresiv). Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

(A) EMENDÁ, emendez, vb. I. Tranz. A corecta, a îndrepta, a îmbunătăți (un text); a amenda. Din lat. emendare, fr. émender. Cheia alegerii: Xi Jinping a devenit președintele Chinei în 2013. Inițial erau prevăzute două mandate, însă, în urma unui amendament constituțional, mandatul poate fi reînnoit pe viață.

& A se vedea și...

(A) AMENDÁ, amendez, vb. grupa I. Tranz. 1. A îmbunătăți, a modifica prin amendamente un text, mai ales o lege; a emenda. 2. A îmbunătăți unele însușiri ale solului prin încorporarea unor amendamente. – Din fr. amender.

& Verb care mai înseamnă și...

(A) AMENDA, amendez, vb. I. Tranz. A aplica cuiva o amendă. Din amendă. Sursa: DEX '09 (2009)

Expresia zilei:
„Expresia "a rupe pisica (în două)" are, în general, sensul de "a lua (brusc) o decizie importantă", "a se hotărî, renunțând la ezitări". (...) Pentru că frecvenţa expresiei a crescut mult în ultimii ani, mulţi vorbitori o consideră o inovaţie recentă. E drept că ea nu apare consemnată în DEX, în cadrul articolului pisică; o găsim, în schimb, în DLR (Dicţionarul limbii române, tomul VIII, partea a II-a, 1974): a rupe pisica (de la început) = "a fi energic, hotărât, dârz, a ști să-şi impună voinţa"; citatul ilustrativ provine din Glosarul regional Argeş (1967), al lui D. Udrescu: "Hei, băiete, n-ai rupt pisica de la început, te-ai ars!". Iar varianta expresiei care cuprinde sinonimul mâţă - în forma a rupe mâţa în două, înregistrată şi în DEX, şi în DLR, cu glosarea "a fi voinic, energic, curajos" (DEX), are atestări vechi şi respectabile: "Fii român verde şi rupe mîţa în două" (C. Negruzzi); "Ei! bravo! Acu văd şi eu că eşti bărbat, om verde, colea, care rupe mâţa-n două" (V. Alecsandri); într-o notă din „Poezii populare”, tot Alecsandri precizează că: "un om vrednic, care rupe mâţa-n două, după proverbul poporal, plăteşte mult în ochii româncei". De la curaj şi forţă la decizia efectivă e un pas mic, evoluţia semantică a expresiei fiind perfect explicabilă. Astăzi, varianta „a rupe mâţa în două” este destul de rar folosită; cel puţin pe internet, ea apare incomparabil mai rar decât formula în care victima agresării este pisica: "poate rupe mâţa-n două şi reuşeşte ceva" („Ziua”, forum, 20.06.2006); în mod previzibil, distribuţia sinonimelor depinde de factorul regional, mâţa fiind bine reprezentată în Moldova"

Sursa: http://www.romlit.ro/a_rupe_pisica.

Bancul zilei:

Merge acasă motanul împreună cu iubita lui, după o noapte plină de evenimente. Motanul nu se poate stăpâni şi miaună, sentimental:
– Oh, iubițica mea, aş muri pentru tine!
Pisicuța îi aruncă o privire incitantă şi-l întreabă:
– Bine, dar de câte ori?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...