vineri, 24 martie 2023

Gânduri care joacă șotron sub un moșmon

 sotron

Deci, în marea grabă, căci sunt obosită de la „muncile câmpului”, o să scriu cuvintele de azi din dexonline și, dacă găsesc, un banc...

Cuvântul zilei:

(A) SLOMNÍ, slomnesc, vb. IV. (înv. și reg.) 1. Tranz. A rosti vorbele cu oarecare greutate, a îngăima. 2. Intranz. (Despre lumini, culori) A se ivi, a se distinge (încet, cu greutate); a apărea, a se arăta; a miji. Din sl. sŭlognja „silabă”. Sursa: DEX '09. Cheia alegerii: În 1886 s-a născut arhitectul și designerul francez Robert Mallet-Stevens. A creat o arhitectură modernă, fără ornamente, și a adus o concepție inovatoare asupra luminii, pe care a tratat-o ca material în sine.

Cuvântul aleatoriu:
MOȘMOÁNĂ, moșmoane, s.f. 1. Fructul comestibil al moșmonului, aproape sferic, moale, suculent și cu gust dulce-acrișor. 2. Epitet pentru un om moale, nehotărât, molâu. – Din tc. mușmula. Sursa: DEX '09 (2009).

Dar și...

MOȘMOÁNĂ, moșmoane f. 1) (la plural) Procedeu magic căruia i se atribuie însușiri supranaturale; vrajă; farmec. (v. a (se) moșmoni). Sursa: NODEX (2002).

Moșmonul aparține familiei trandafirilor și înflorește din mai până în iulie cu flori albe sau roz. Florile individuale pot ajunge până la un diametru de patru centimetri. O caracteristică a acestora este că sepalele rămân după căderea petalelor, amintind astfel de o coroană. Frunzele ovale, fibroase, ale moșmonului sunt verde închis pe suprafața superioară și mai deschise la culoare pe partea inferioară, iar toamna devin roșii-maronii. Ramurile tinere sunt acoperite de puf și uneori se înnegresc parțial. Scoarța trunchiului și a crengilor moșmonului este roșie maronie și se cojește ușor. Coaja fructelor rotunde este roșu maronie, aspră și groasă. (...) Moșmoanele se pot consuma crude. Se taie pe jumătate, se îndepărtează semințele și apoi fructele se taie apoi în bucăți mai mici sau se mănâncă direct cu lingura, din coajă. Se potrivesc foarte bine alături de mere și pere, în marmelade, compoturi și gemuri de fructe. Moșmoanele murate în oțet și zahăr sunt considerate o delicatesă. O altă variantă ar mai fi și făina de moșmoane. Se obține din moșmoane uscate și este bogată în amidon.

Sursa: https://www.kaufland.ro/sortiment/enciclopedia-alimentelor/fructe/

Bancul zilei:

- Dorele, ai văzut că ți-am mărit salariul?

- Am văzut, șefu’. Cu 25 de lei…

- Și, nu-mi mulțumești?

- Mulțumesc, șefu’! Să știi că, de când cu mărirea asta exorbitantă, îmi ung felia de pâine pe ambele părți cu pateu. Să-ți dea Dumnezeu sănătate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...